Η δραστηριότητα στις αγορές μετοχικού κεφαλαίου της Κίνας στην ηπειρωτική χώρα και πέρα ​​από αυτήν έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, υπογραμμίζοντας πώς η απώλεια δυναμικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic που παραθέτουν οι Financial Times, οι κινεζικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει μόλις 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε IPO μέχρι στιγμής φέτος,  το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί

Η συγκέντρωση κεφαλαίων τους σε υπεράκτιες αγορές συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ είναι 1,6 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο από το 2003. Οι  συγχωνεύσεις και εξαγορές της Κίνας ύψους 2,5 δισ. δολαρίων είναι το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσό κατά την ίδια περίοδο από το 2005.

Δανεισμός

Στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι κινεζικές εταιρείες, οι τράπεζες και οι κρατικοί δανειολήπτες έχουν εκδώσει τίτλους αξίας 26 δισ. δολ. μέχρι στιγμής φέτος, ελαφρώς υψηλότερα από τα 24 δισ. δολάρια του περασμένου έτους, αλλά κατά τα άλλα το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. Στην ηπειρωτική χώρα, ο δανεισμός 246 δισ. δολαρίων είναι αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Όσον αφορά το παγκόσμιο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Κίνα, είναι σίγουρα ό,τι χειρότερο έχω δει στην καριέρα μου», δήλωσε ο Wang Qi, επικεφαλής επενδύσεων στην UOB KayHian στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος άρχισε να εργάζεται στα οικονομικά τη δεκαετία του 1990.

«Δεν έχει σημασία τι είδους επενδυτής είσαι, εξακολουθεί να φαίνεται θολό», αναφέρει στους FT, ένα άτομο που εμπλέκεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η οικονομική αβεβαιότητα δεν έχει ακόμη εκτονωθεί».

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% πέρυσι, αλλά η αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη δεν επετεύχθη μετά την άρση των αυστηρών τριετών μέτρων για την πανδημία στις αρχές του 2023. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα 0,1 τοις εκατό, αλλά έχουν βυθιστεί σε αποπληθωριστικό έδαφος για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.

Τα δεδομένα των κεφαλαιαγορών αντικατοπτρίζουν ένα κλίμα όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας απομονώνεται ολοένα και περισσότερο, παρά το τέλος της πανδημίας. Σε αυτό το στάδιο το 2021, οι κινεζικές εταιρείες είχαν εκδώσει μετοχές 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός της χώρας, 39 φορές περισσότερο από τους όγκους μέχρι στιγμής το 2024. Οι εταιρείες είχαν εκδώσει ομόλογα 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν τέσσερις φορές το τρέχον επιτόκιο.

Στις αγορές ομολόγων

Στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η αύξηση του κόστους δανεισμού έχει κάνει σχετικά ακριβότερο για τους κινέζους εκδότες να δανείζονται εκτός της χώρας, λένε οι τραπεζίτες. Σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού τα τελευταία χρόνια.

«Για την Κίνα ή τις εταιρείες που σχετίζονται με την Κίνα, επικεντρώνονται περισσότερο σε βασικές δραστηριότητες και πιο πειθαρχημένη κεφαλαιοποίηση», δήλωσε η Mandy Zhu, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων τραπεζικών εργασιών της UBS στην Κίνα.

Οι κατασκευαστές ακινήτων, πρώην βασικός πυλώνας της αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης της Ασίας, στην πραγματικότητα σταμάτησαν να δανείζονται διεθνώς τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κινεζικός δείκτης CSI 300 των μετοχών που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν αυξήθηκε κατά 3% φέτος, αλλά έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την κορύφωση το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή