Η άνοδος των επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της απάτης με στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές.

Από τότε που το κόστος δανεισμού άρχισε να αυξάνεται πριν από δύο χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν χρήματα από πωλητές που υπόσχονται επιτόκια χαμηλότερα από την αγορά έναντι προκαταβολής, μόνο για να εξαφανιστούν όταν έφθανε η ώρα να κλείσουν τα δάνειο.

ΗΠΑ: Απώλεια 5 δισ. από κόκκινα δάνεια το β’ τρίμηνο

Η Lloyds Bank είπε ότι ο αριθμός των λεγόμενων απατών προκαταβολής που αναφέρθηκαν από τους πελάτες της αυξήθηκε 19% πέρυσι, μετά από άνοδο 83% το 2022. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, πέρυσι αναφέρθηκαν σχεδόν 26.000 περιπτώσεις απάτης δανείων με προκαταβολή, που κόστισαν στα θύματα σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 99 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αλλά πολύ περισσότερο από αυτό που είχαν χάσει τα θύματα από τέτοιες κομπίνες πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια πριν από δύο χρόνια, επισημαίνουν οι Financial Times.

Η γαλλική αρχή προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης έχει επίσης προειδοποιήσει για αύξηση των πιστωτικών απατών που προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια στα δάνεια.

Οι απάτες αυξάνονται

«Υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι η απάτη με προκαταβολικά τέλη αυξάνεται», δήλωσε στους Financial Times ο Τζέισον Ζιρκλ, διευθυντής εκπαίδευσης στο Association of Certified Fraud Examiners.

Ο Ζιρκλ είπε ότι ήταν παράνομο στις ΗΠΑ να λαμβάνεις ένα τέλος αίτησης εάν κάποιος δεν είναι αδειοδοτημένος δανειστής, κάτι που δεν πληρούν οι περισσότεροι απατεώνες. «Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγα πρέπει να κάνουν για να πείσουν τους ανθρώπους να τους στείλουν τα χρήματά τους», πρόσθεσε.

Μια νοσοκόμα που ζει στο Ουισκόνσιν, πήγε να αναζητήσει μια νέα υποθήκη την περασμένη άνοιξη, την ώρα που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν στο υψηλό 10 ετών 7,5%, και υπερδιπλάσιο από το επιτόκιο 3,25% που πλήρωνε για το δάνειο στο σπίτι της, το οποίο ετοίμαζε να πουλήσει, όπως εκμυστηρεύθηκε στους Financial Times.

Βρήκε αυτό που έμοιαζε να είναι μια καλή συμφωνία: ένα δάνειο από την BetterMed, μια χρηματοοικονομική εταιρεία με έδρα το Τορόντο που είπε ότι εξυπηρετούσε επαγγελματίες υγείας και πρόσφερε δάνεια με μηδενικό επιτόκιο.

Η BetterMed απαιτούσε προκαταβολική χρέωση αίτησης $15.500. Αλλά η νοσοκόμα είπε ότι ένας υπάλληλος δανείων της BetterMed της είπε ότι θα επιβάλλονταν προμήθεια στο κόστος του στεγαστικού της δανείου μόλις εγκριθεί, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, ίσχυε για όλες σχεδόν τις αιτήσεις.

Επί μήνες της έλεγαν ότι το δάνειο διεκπεραιωνόταν μέχρι που έφτασε φέτος μια ειδοποίηση που την ενημέρωνε ότι η αίτησή της είχε απορριφθεί, χωρίς εξήγηση. Έκτοτε κατήγγειλε το περιστατικό στο Better Business Bureau και επικοινώνησε με δικηγόρο.

Οι FT δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το BetterMed. Ο ιστότοπος της BetterMed απαριθμεί δύο εταιρικές τοποθεσίες, μια έδρα στο Τορόντο και μια άλλη στη Νέα Υόρκη, κοντά στην Times Square. Αλλά οι φρουροί ασφαλείας και στις δύο τοποθεσίες είπαν ότι δεν υπήρχε εταιρεία με αυτό το όνομα σε αυτά τα κτίρια.

Στον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι δανειστές και οι μεσίτες υποθηκών απαιτείται να έχουν άδεια από τις τοπικές οικονομικές αρχές. Αλλά η BetterMed δεν περιλαμβάνεται σε μια λίστα αδειοδοτημένων δανειστών ή μεσιτών στεγαστικών δανείων στην επαρχία του Οντάριο. Το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης επίσης δεν έχει εγγραφή για το BetterMed.

Προκαταβολές δεν επιστρέφονται

Ο ιστότοπος της BetterMed αναφέρει ότι η εταιρεία προσφέρει «το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσμο: 0% για 30 χρόνια», καθώς και ένα «100% πρόγραμμα έγκρισης για επιλεγμένους αιτούντες». Λέει ότι τα τέλη εφαρμογής μπορεί να φτάσουν τα $10.500, αλλά ότι “κάθε σεντ” του τέλους αίτησης “αφαιρείται από το συνολικό ποσό που επιστρέφετε”.

Ωστόσο, στην ενότητα «Όροι υπηρεσίας» του ιστότοπού της, η BetterMed δηλώνει ότι η εταιρεία δεν είναι δανειστής και ότι «δεν παρέχει καμία ρητή ή σιωπηρή εγγύηση ότι θα εγκριθείτε για δάνειο». Η πολιτική της για επιστροφή χρημάτων αναφέρει : “Οχι επιστροφές.”

Σε μια ανάρτηση του Φεβρουαρίου στον ιστότοπο Medium, η BetterMed διαφημίζει τις πολλές ιστορίες επιτυχίας της.

Κατά τα άλλα, οι κριτικές του BetterMed είναι λιγότερο θετικές. Στο Reddit υπάρχουν παράπονα για την εταιρεία που χρονολογούνται πριν από τρία χρόνια, πολλά από τα οποία ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν στην εταιρεία $1.000 ή περισσότερα και δεν πήραν ποτέ δάνειο.

Το Better Business Bureau του Οντάριο δίνει στην BetterMed τη βαθμολογία «F» (σ.σ. FAIL), λέγοντας ότι έχει λάβει 12 παράπονα για την εταιρεία σε τρία χρόνια, 10 από τα οποία δεν επιλύθηκαν ποτέ.

Η Λουίζ Μπάξτερ, εμπειρογνώμονας για την προστασία των καταναλωτών και ιδρύτρια της Εθνικής Ομάδας Απάτης Εμπορικών Προτύπων του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια και άλλοι οικονομικοί παράγοντες αυτή τη στιγμή ωφελούν τους απατεώνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή