Οι δυσοίωνες εξελίξεις στο Σαββατοκύριακο που πέρασε δημιουργούν – τουλάχιστον – προβληματισμό στην οδό Νίκης και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναφέρομαι στην πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – ως «απάντηση» του βομβαρδισμού του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Η διεθνής αναστάτωση που έχει επικρατήσει, είναι βέβαιο ότι θα «ξεσπάσει» πρωτίστως στην τιμή του πετρελαίου.

Πετρέλαιο

Ηδη γίνεται λόγος για την άνοδο του στα 100 δολάρια το βαρέλι – περίπου έχει προεξοφληθεί! Υπάρχουν δύο σενάρια. Το καλό σενάριο είναι οι επιπτώσεις να είναι βραχυπρόθεσμες και να «εκτονωθούν» πολύ σύντομα, επαναφέροντας τις αγορές στην προηγούμενη κατάσταση.

Κακό σενάριο

Το κακό σενάριο – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διατηρηθεί εκνευρισμός και να έχει τις … «προβλεπόμενες» εξάρσεις. Σ΄αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι δύσκολα. Κι όχι μόνο για τις … αμερικανικές εκλογές και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά πρωτίστως για τα καθ΄ ημάς!

Ακρίβεια

Μία επιβάρυνση του ενεργειακου κόστους θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Και δεν αποκλείεται η εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη να … πάει περίπατο! Κατ΄αρχήν είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων, αλλά και το κόστος λειτουργίας και παραγωγής τους. Αυτή η εξέλιξη θα επιβαρύνει τις τιμές των προϊόντων. Και φυσικά θα επιδεινώση την κατάσταση της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά, επί ζημία των … οικογενειακών προϋπολογισμών!

Με δραμαμίνες

Αντιλαμβάνεστε ότι τα λεγόμενα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας του υπουργείου Ανάπτυξης θα … πάνε περίπατο! Η άνοδος του πληθωρισμού θα επηρεάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και θα αυξήσει την χρήση των … δραμαμινών στην οδό Νίκης!

Σπασμωδικά

O υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, που παίζει τον ρόλο του … κακού – δεν γνωρίζω αν υπάρχει και συγκεκριμένος επιμερισμός ρόλων στο επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών… – δήλωσε χθες στο Mega ότι «βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης»!

Μαζί με τον βασιλικό…

Ελπίδα μας, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση είναι πως αυτή η κατάσταση, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, παίζει αποφασιστικό ρόλο στην μακρά προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ. Κι επειδή μπορεί να προκαλέσει αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των Δημοκρατικών, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να γίνει πιο αποφασιστικός στην παρέμβαση του. Κι έτσι να … γλυτώσουμε και εμείς!

Το καλώδιο Κύπρου – Ελλάδας

Κάτι περίεργο συμβαίνει με το mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, γνωστό κι ως Great Sea Interconnector.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Παρασκευή 12 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και μία ημέρα μετά στις 13 του μηνός ο ΑΔΜΗΕ υπό τη διοίκηση του προέδρου και CEO κ. Μάνου Μανουσάκη απάντησαν στον κύπριο υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Παπαναστασίου.

Ο τελευταίος έθεσε ζήτημα επικαιροποίησης του business plan του έργου και συγκεκριμένα του τμήματος που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ, στον οποίο ανήκει και εξολοκλήρου ο φορέας υλοποίησης του έργου «Great SeaInterconnector», έσπευσε με ενημερωτικό σημείωμα να σημειώσει ότι το business plan του έργου όταν παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ από την Ευρ. Επιτροπή δεν ήταν αποτέλεσμα ελαφράς επικαιροποίησης αλλά καταρτίστηκε εξ’ αρχής με τις πλεον επικαιροποιημένες παραδοχές από εταιρεία των Big Four. Να θυμίσω εδώ, ότι το έργο όδευε προς κατέρρευσε από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης κυπριακών συμφερόντων ώσπου το ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ.

Να σημειώσω, επίσης, όπως μαθαίνω, ότι υπήρξε και σχετική συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη σε θέματα όπως ο επιμερισμός του κόστους του έργου ανάμεσα στους έλληνες και τους κύπριους φορολογούμενους.

Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

Στον κ. Παπαναστασίου, απάντησε και ο κ. Σκυλακάκης σημειώνοντας από τους Δελφούς πώς χωρίς το έργο η Κύπρος θα παραμείνει στην ενεργειακή απομόνωση. «Εχουμε δείξει πλεόνασμα καλής θέλησης σε αυτό το θέμα για να βοηθήσουμε να μην χαθεί το έργο, αλλά σε τελική ανάλυση η ευθύνη μας είναι απέναντι στον έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο», τόνισε με νόημα ο έλληνας υπουργός με δηλώσεις του στο imerisia.gr

Το παρασκήνιο

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει και η κυπριακή πλευρά βάζει διαρκή εμπόδια στο έργο, το οποίο στην τελική θα είναι και προς όφελος της.

Εκείνο, πάντως, που μου κάνει εντύπωση είναι η και η ευθεία παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη. Γεγονός που σημαίνει πως Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ένα μπρα ντε φερ… το οποίο δεν μας έχουν συνηθίσει και ιδίως σε εθνικής σημασίας έργα.

Τράπουλα

Από το απόγευμα της 10ης Απριλίου, όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της Κωτσόβολος, η «τράπουλα» στην εγχώρια λιανική αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ξαναμοιράστηκε. Αν και η φετινή χρονιά δεν έχει ξεκινήσει καλά μιας και τελείωσε το «πουσάρισμα» από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που επιδοτούσε την αγορά νέων κλιματιστικών, καταψυκτών και ψυγείων, προηγμένης τεχνολογίας και ενεργειακής κλάσης, ο Απρίλιος που εξελίσσεται από άποψη ζέστης σαν Ιούνιος εκτός από τους παγωτατζήδες μπορεί να ωφελήσει και τον κλάδο ηλεκτρικών και κυρίως τον κλιματισμό.

Προσδοκίες

Οι προσδοκίες για πωλήσεις 350.000-400.000 κλιματιστικών το 2024 δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Την ίδια ώρα, τρεις στις τέσσερις λευκές συσκευές που διαθέτουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι προς αντικατάσταση λόγω παλαιότητας, ενώ η οικοδομή και οι ανακαινίσεις είναι στα πάνω τους.

Πλεονέκτημα

Υπό αυτές τις συνθήκες η ενσωμάτωση της Κωτσόβολος στον όμιλο της ΔΕΗ όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στον κορυφαίο ενεργειακό πάροχο άμεσα και επιτυχημένα να οικοδομήσει μια μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες του σε όλα τα επίπεδα, αλλά και να βρεθεί πολύ πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν εταιρείες κοινής ωφελείας στη Δυτική Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories