Σε νέες διορθωτικές κινήσεις στα καταθετικά τους επιτόκια, εν αναμονή της επικείμενης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη προχώρησαν οι τράπεζες, λίγες ώρες μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη.

Πρόκειται για παρεμβάσεις με το βλέμμα στο 2025, που στόχο έχουν τη συγκράτηση των εξόδων για τόκους, προς αντιστάθμιση των αναπόφευκτων απωλειών στο επιτοκιακό τους εισόδημα, τις οποίες θα προκαλέσει η αποκλιμάκωση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ και των euribor.

 Ελληνικές VS Ευρωπαϊκές τράπεζες: Πού πλεονεκτούν, πού υστερούν

Ήδη από τις αρχές του χρόνου το χαρτοφυλάκιο των προθεσμιακών καταθέσεων ύψους 43 δισ. ευρώ περίπου, από το οποίο επιβαρύνεται κατά κύριο λόγο το οργανικό αποτέλεσμα των τραπεζών, έχει αναπροσαρμοστεί.

Οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν περιλαμβάνουν τα εξής:

– Κατάργηση προϊόντων διάρκειας μεγαλύτερης των 12 μηνών

– Μειώσεις επιτοκίων σε προγράμματα ετήσιας ή μεγαλύτερης διάρκειας

– Ενίσχυση των αποδόσεων σε 6μηνους λογαριασμούς

Πού στοχεύουν

Με τις συγκεκριμένες κινήσεις, που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν έως το καλοκαίρι, επιχειρείται να περιοριστεί το κλείδωμα από τους καταθέτες υψηλών επιτοκίων για διάστημα πέραν του 2024.

Ταυτόχρονα, δίνεται κίνητρο στους αποταμιευτές να επιλέξουν προϊόντα εξάμηνης διάρκειας, ώστε μετά τη λήξη τους οι όποιες ανανεώσεις να γίνουν με τις χαμηλότερες αποδόσεις που θα έχουν διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή.

Κι αυτό διότι σε βάθος 12 μηνών εκτιμάται ότι το κόστος χρήματος στη ζώνη του ευρώ θα έχει υποχωρήσει αισθητά και οι τράπεζες θα βρεθούν στη θέση να καταβάλλουν τόκους με βάση τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια στα δάνεια θα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εν λόγω προσαρμογές θα επιτρέψουν στα πιστωτικά ιδρύματα όχι μόνο να προστατέψουν την οργανική τους κερδοφορία, αλλά και να μειώσουν επιθετικότερα τα επιτόκια στις

χορηγήσεις το επόμενο διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης, η οποία στο α΄ τρίμηνο του 2024 ήταν υποτονική.

Οι εναλλακτικές

Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το λανσάρισμα εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων, που με μικρό κίνδυνο ή χωρίς ρίσκο, μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ελληνικοί όμιλοι έχουν την πολυτέλεια να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, μιας και οι δείκτες ρευστότητάς τους παραμένουν εξαιρετικά εύρωστοι, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενδεικτικά, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις βρίσκεται στην Ελλάδα χαμηλότερα του 60% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 103%.

Αυτό επιτρέπει στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να στρέψουν την καταθετική βάση σε προϊόντα που τους αποφέρουν έσοδα από προμήθειες, χωρίς να μειωθεί η δύναμη πυρός τους για την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης.

Το όφελος είναι διπλό: Από τη μία πλευρά μειώνουν τα έξοδα για τόκους και από την άλλη ενισχύουν τις εισπράξεις από μη τοκοφόρες εργασίες, η συμμετοχή των οποίων στα συνολικά τους έσοδα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τις τράπεζες που εποπτεύει ο SSM διαμορφώνεται περίπου στο μισό.

Ενίσχυση εσόδων

Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής αποτελούν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ορισμένης χρονικής διάρκειας, από 2 έως 5 έτη, μέσω των οποίων οι επενδυτές μπορούν να κλειδώσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές αποδόσεις με τις οποίες διαπραγματεύονται ακόμη τα ομόλογα.

Πρόκειται για προϊόντα με σταθερό κατά κανόνα χαρτοφυλάκιο, το οποίο επιτρέπει τη διατύπωση αρκετά ασφαλών προβλέψεων για το ύψος της τελικής απόδοσης που θα επιτύχουν.

Συγκεκριμένα, οι ομολογιακοί τίτλοι, στους οποίους επενδύουν, έχουν διάρκεια ίση ή πολύ κοντινή στο χρόνο λήξης του αμοιβαίου κεφαλαίου. Αν λοιπόν δεν προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός, η συνολική τους απόδοση μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί.

Από την αρχή του έτους έως και σήμερα, έχουν εισρεύσει σε πάσης φύσεως ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών λογαριασμών, μειώνοντας τα έξοδα για τόκους και ενισχύοντας τα έσοδα από προμήθειες για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στο νέο περιβάλλον που θα αρχίσει να διαμορφώνεται όταν επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% και η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή χαλαρώσει την πολιτική που ακολουθεί, οι υπηρεσίες διαχείρισης διαθεσίμων αναμένεται να αναπτυχθούν περαιτέρω, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση για εναλλακτικά επενδυτικά / αποταμιευτικά προγράμματα..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις