Σχεδόν τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους «έσβησαν» την προσωπική διαφορά της σύνταξης τους στο χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα και πλέον θα λαμβάνουν τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων.

Η απάλειψη της προσωπικής διαφοράς έγινε με την αντιστάθμιση των ποσοστιαίων αυξήσεων που μεσολάβησαν από το 2021 έως και το 2024.

Συντάξεις: Νωρίτερα οι πληρωμές Μαΐου

Μείωση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά έχει μειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια σε 770.000, από 1.230.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Δηλαδή από το σύνολο των 1,23 εκατομμύρια συνταξιούχων που εμφάνισαν θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 – με τον νόμο Κατρούγκαλου -, οι 460.000 (περίπου 38%) έχουν καταφέρει σήμερα να την μηδενίσουν. Αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 και 2024.

Η εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ έως το 2027 θα εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά σε άλλους 450.000 συνταξιούχους, οι οποίοι σήμερα καταγράφουν υπόλοιπο διαφοράς γύρω στα 70 ευρώ.

«Η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών» τόνισε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου.

Ο νόμος Κατρούγκαλου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προσωπική διαφορά κατέγραψαν οι παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και εφόσον ήταν μικρότερη από αυτή που ελάμβανε ο συνταξιούχος, αντί να περικοπεί, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης η πλήρης εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξεις όσων διατηρούν ακόμη υπόλοιπο, τοποθετείται γύρω στο 2027.

Πέραν αυτού, θα μείνουν ελάχιστοι υψηλότερο υπόλοιπο, το οποίο θα μηδενίσει σε εύθετο χρόνο. Με μια μέση αύξηση 30 ως 35 ευρώ το χρόνο, οι συνταξιούχοι που έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς ως 100 ευρώ, θα την μηδενίσουν σε 1 ως 3 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax