Για πρώτη φορά μετά από πάνω από μία δεκαετία, η Ευρώπη θα επανεκκινήσει την εξόρυξη μαγνησίου, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις κινεζικές εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών. Στο επίκεντρο θα είναι η Ρουμανία, η οποία ανέθεσε την παραχώρηση εξόρυξης στη Verde Magnesium, μια εταιρεία με έδρα το Βουκουρέστι που υποστηρίζεται από την αμερικανική επενδυτική Amerocap.

Η Verde σκοπεύει να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε ένα παρωχημένο ορυχείο μαγνησίου κοντά στην πόλη Oradea και να κατασκευάσει εγκαταστάσεις επεξεργασίας που θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα ανακυκλώνουν επίσης το αλουμίνιο.

Περισσότερο από το 90% του μαγνησίου της ΕΕ – ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ελαφρών κραμάτων αλουμινίου που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και συσκευασίες – εισάγεται από την Κίνα. Η βιομηχανία αλουμινίου της Ευρώπης το 2022 διαταράχθηκε σοβαρά όταν η κινεζική παραγωγή έκλεισε προσωρινά λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, προκαλώντας αναταράξεις στην ευρωπαϊκή γραμμή παραγωγής.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Bernd Martens, πρόεδρο της Verde Magnesium και πρώην διευθυντή της Audi, το ορυχείο και το εργοστάσιο στη Ρουμανία θα βοηθήσουν τις Βρυξέλλες να εκπληρώσουν τον στόχο τους για μεγαλύτερη ανεξαρτησία για ζωτικά μέταλλα που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

«Ο ευρωπαϊκός βιομηχανικός τομέας έχει έντονη ανάγκη για αξιόπιστη προμήθεια κρίσιμων και στρατηγικών μετάλλων, ειδικά εκείνων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τις τρέχουσες εισαγωγές, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια οικονομία ουδέτερη για τον άνθρακα», είπε ο Martens στους Financial Times.

«Πόλεμος» πρώτων υλών

Η Verde θα χρησιμοποιήσει την τοποθεσία ενός ορυχείου μαγνησίου που έκλεισε το 2014 — την εποχή που ήταν το τελευταίο που λειτουργούσε στην Ευρώπη. Σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2027 και να φτάσει τους 90.000 τόνους ετησίως, το ήμισυ της προσφοράς της ΕΕ και το 9% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η εταιρεία είναι πιθανό να υποβάλει αίτηση σε μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ, αφού χαρακτηρίστηκε ως βασική επένδυση από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρώτων Υλών — ένα βιομηχανικό δίκτυο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου το 87% της παγκόσμιας προσφοράς μαγνησίου και το 95% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης προέρχεται από την Κίνα, η οποία μείωσε δραστικά την παραγωγή για να εξοικονομήσει ενέργεια καθώς οι τιμές αυξάνονται.

Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους βάσει του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών. Θέλει να εξορύξει το 10% της κρίσιμης κατανάλωσης ορυκτών της ΕΕ, να επεξεργαστεί το 40% και να ανακυκλώσει το 15% μέχρι το 2030.

Ο νόμος διευκολύνει επίσης τη χορήγηση αδειών και δίνει προτεραιότητα σε στρατηγικά έργα για χρηματοδότηση, αλλά έχει επικριθεί ότι υστερεί των ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε έργα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή