Δεκάδες αγγελίες για θέσεις εργασίας στη Ρωσία δημοσίευσε πρόσφατα, η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International, η οποία φαίνεται ότι όχι μόνο δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά αντιθέτως φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, καλύπτοντας το κενό που άφησαν οι αποχωρήσουν των δυτικών ανταγωνιστριών της.

Οι Financial Times βρήκαν τις προσφορές για περισσότερες από 2.400 αγγελίες εργασίας που αναρτήθηκαν στη Ρωσία από τον αυστριακό δανειστή από τον Δεκέμβριο, από τις οποίες σχεδόν 1.500 αφορούν ρόλους διαχείρισης πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών.

Μία από τις αγγελίες εργασίας, που εκδόθηκε από τη μονάδα της τράπεζας για μεσαίες επιχειρήσεις στη Ρωσία, ανέφερε ότι «βασικοί στόχοι της είναι η πολλαπλή επέκταση της ενεργού πελατειακής βάσης και η σταθερή διψήφια αύξηση του εισοδήματος».

ΗΠΑ: Πιέσεις προς Raiffeisen να αποσύρει το deal με Ρώσο ολιγάρχη

Η Raiffeisen «αναζητά έναν διαχειριστή πελατών που θα προσελκύει πελάτες», αναφέρει μια άλλη αγγελία, από το τμήμα που απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις στη Ρωσία. Σε μία άλλη αναφέρεται ότι η εταιρεία «επεκτείνει ενεργά τη βάση των εταιρικών πελατών μας» για υπηρεσίες μισθοδοσίας.

Οι διαφημίσεις φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες δηλώσεις της Raiffeisen ότι σκοπεύει να συρρικνώσει και να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία μετά την απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Δύο χρόνια μετά, η τράπεζα είναι ο δυτικός δανειστής με μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Η απάντηση της τράπεζας

Σε επικοινωνία για σχόλια, η Raiffeisen είπε ότι τα ευρήματα των FT ώθησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο Johann Strobl να διατάξει μια άμεση έρευνα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που παραδόθηκε στο Strobl από το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής θυγατρικής της τράπεζας, οι διαφημίσεις είχαν δημοσιευτεί χρησιμοποιώντας πληροφορίες για την τράπεζα και τις φιλοδοξίες της στη Ρωσία, οι οποίες, λανθασμένα, δεν είχαν ενημερωθεί πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Raiffeisen ανέφερε σε δήλωση: «Η μείωση της ρωσικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί το 2024. Η Raiffeisen συνέχισε να εργάζεται για μια πιθανή συναλλαγή, μια πώληση ή μια απόσχιση, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την αποενοποίηση της Raiffeisenbank Ρωσίας από τον όμιλο».

«Οι [διαφημίσεις] δεν αντικατοπτρίζουν τα μέτρα που έλαβε η RBI για τη μείωση των ρωσικών δραστηριοτήτων της, ούτε αντιστοιχούν στα μελλοντικά σχέδια για τη ρωσική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Ανώτερο στέλεχος της Raiffeisen στην Αυστρία είπε ότι οι διαφημίσεις ήταν «πολύ ντροπιαστικές» και προκάλεσαν μια πανικόβλητη απάντηση για να αφαιρεθούν και να ξαναγραφτούν επειγόντως.

Δύσκολες αποφάσεις

Τα στελέχη της Raiffeisen τόνισαν ότι βρίσκονται σε μια επισφαλή αλλά αναπόφευκτη κατάσταση: τα κέρδη που πραγματοποιούνται στη Ρωσία δεν μπορούν να επαναπατριστούν και οποιαδήποτε πώληση της επιχείρησής τους θα χρειαζόταν την έγκριση του Κρεμλίνου. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία λειτουργικές για να προσελκύσει αγοραστή, χωρίς να υποστηρίζει απροκάλυπτα τη ρωσική οικονομία εν καιρώ πολέμου.

Η Raiffeisen έχει συρρικνώσει τον δανεισμό της στη Ρωσία και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει: το χαρτοφυλάκιο δανείων της έχει μειωθεί κατά 56% από τις αρχές του 2022. Επίσης, έχει τερματίσει όλες τις σχέσεις ανταποκριτών με άλλες ρωσικές τράπεζες.

Ωστόσο, μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία και αποκαλύπτουν αριθμούς προσωπικού, η Raiffeisen είναι η μόνη που αύξησε το τοπικό προσωπικό κατά την ίδια περίοδο — κατά 6,6% σε 9.942 υπαλλήλους τον Δεκέμβριο του 2023. Συγκριτικά, η UniCredit, η δεύτερη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία, απασχολούσε 3.171 υπαλλήλους στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με 4.383 δύο χρόνια νωρίτερα.

Ανώτερο στέλεχος μιας αντίπαλης ευρωπαϊκής τράπεζας που δραστηριοποιείται στη Ρωσία είπε ότι η Raiffeisen κυνηγούσε το προσωπικό της στη χώρα σε μια σειρά ρόλων και επιχειρηματικών γραμμών.

Στρατηγική ανάπτυξη

Αρκετές από τις διαδικτυακές αγγελίες εργασίας αναφέρουν ότι η τράπεζα ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης στη Ρωσία. «Για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ενωμένη ομάδα», αναφέρει μια αγγελία εργασίας για έναν διευθυντή υποκαταστήματος.

Μια θέση εργασίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σημειώνει «φιλόδοξους στόχους για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και με ξένες τράπεζες».

Η Raiffeisen είπε ότι ο μεγάλος όγκος των αποσπάσεων οφείλεται σε προβλήματα διατήρησης των εργαζομένων. Η τράπεζα πρέπει να πληρώσει υπερμεγέθη μισθούς και μπόνους για να διατηρήσει το προσωπικό πωλήσεων που επί του παρόντος υπολειτουργεί, αλλά το οποίο, λέει, χρειάζεται για να μπορέσει να πουλήσει την επιχείρηση. Η αγορά τέτοιου προσωπικού στη Ρωσία ήταν ανταγωνιστική, ανέφερε.

Ο δανειστής με έδρα τη Βιέννη είπε επίσης ότι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε διάστημα δύο ετών οφειλόταν κυρίως στην επέκταση του τμήματος πληροφορικής της τοπικής θυγατρικής, το οποίο εργαζόταν για να δημιουργήσει μια αυτόνομη αρχιτεκτονική πληροφορικής για την τράπεζα πριν από μια πιθανή πώληση. Ο αριθμός του προσωπικού που εργάζεται στις πωλήσεις είχε συρρικνωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο της στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να το κάνει, ανέφερε η τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή