Υψηλά τον πήχη των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών έβαλε η Goldman Sachs, η οποία αναβαθμίζει και τη σύσταση της Eurobank σε buy (αγορά), όπως και της Εθνικής και της Πειραιώς, αλλά μειώνει τη σύσταση της Alpha Bank σε neutral (ουδετερότητα). Μάλιστα, βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, προσαρμόζοντας και τις τιμές στόχους, καθώς οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις τράπεζες GEM (όπου συνεχίζει να βλέπει αυξημένες ροές από τους επενδυτές των Αναδυόμενων Αγορών) και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ειδικότερα, για την Εθνική τράπεζα η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο στα 10 ευρώ, που σημαίνει περιθώριο ανόδου 34%, για την Eurobank στα 2,50 ευρώ ή +32% από τα τρέχοντα επίπεδα, για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ, επίπεδο που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 19% και για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ, ήτοι περιθώριο ανόδου +35%.

Ελληνικές VS Ευρωπαϊκές τράπεζες: Πού πλεονεκτούν, πού υστερούν

Όπως επισημαίνει, παραμένει εποικοδομητική για τις ελληνικές τράπεζες και βλέπει μια μέση άνοδο 30% από τις τιμές-στόχους της. καθώς παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις τράπεζες GEM και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και σε σχέση με τη δική τους λογιστική αξία.

Η τοποθέτηση των επενδυτών GEM στις ελληνικές τράπεζες αυξάνεται

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg που αναλύθηκαν από την ομάδα στρατηγικής χαρτοφυλακίου Αναδυόμενων Αγορών (Sunil Koul), κατά μέσο όρο 36 κεφάλαια GEM είχαν επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του ’24 σε σύγκριση με 28/21 κεφάλαια GEM τον Απρίλιο του ’23/Απρίλιο του ’22. Ωστόσο, αυτό παραμένει χαμηλό στο πλαίσιο των 200 κεφαλαίων GEM που αναλύθηκαν στο σύνολο.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο 0,65x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 για ROTE 12%, το οποίο συγκρίνεται με μέσο P/TBV 1,2x/0,9x για τις υπό κάλυψη GEM/ευρωπαϊκές τράπεζες με ROTE 13%/13%, αντίστοιχα.

Οι αναθεωρημένες τιμές-στόχοι της για τις ελληνικές τράπεζες υποδηλώνουν μέσο P/TBV 0,9x, το οποίο συγκρίνεται με το P/TBV υπό κάλυψη TP 1,3x/1,0x για τις GEM/ευρωπαϊκές τράπεζες, αντίστοιχα.

Στις αποτιμήσεις της (όλες με βάση το ROTE/COE), η GS χρησιμοποιεί τώρα ένα COE της τάξεως του 15,5% για τις ελληνικές τράπεζες (από 16%), αντανακλώντας την μείωση του κινδύνου των ισολογισμών τους και τη συμπίεση των spreads των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ελληνικών κρατικών ομολόγων (GGB). Το νέο της COE για την Ελλάδα είναι κατά 50 μ.β. περίπου υψηλότερο από το μέσο COE που προκύπτει από τις τιμές αγοράς για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτονται από την GS.

Εν αναμονή των μερισμάτων

Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν την πορεία ανάκαμψης το 2023, κλείνοντας το έτος με μέσο δείκτη ROTE 14%, δείκτη CET1 15,6% και δείκτη NPE 4% με κάλυψη 66%. Οι δείκτες αυτοί βρίσκονται πλέον σε ένα εύρος “φυσιολογικών” μέσων επιπέδων για τις τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη.

Στα αποτελέσματα του 2023 και οι τέσσερις τράπεζες είχαν σταθερές μεσοπρόθεσμες προοπτικές, με τα μερίσματα να αποτελούν σημαντικό μέρος των στρατηγικών τους το 2024-26 χάρη στην αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων σε υγιή επίπεδα.

Μετά από μια δεκαετή παύση στη διανομή μερισμάτων, οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να καταβάλουν το πρώτο μέρισμα το 2024 (για το έτος 2023- η GS αναμένει ότι αυτά θα ανακοινωθούν το 2ο τρίμηνο του 2024) και στοχεύουν οι δείκτες διανομής μερισμάτων τους να τείνουν προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα έως το 2026.

Σε αυτό το πλαίσιο, η GS αυξάνει και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2024-26 κατά 9% κατά μέσο όρο και διαμορφώνει το κανονικοποιημένο ROTE σε περίπου 12%, με μέσο επίπεδο CET1 του 2026 το 18,4% (το οποίο αντιστοιχεί σε δείκτη διανομής μερισμάτων 50% το 2026) και δείκτη NPE 2,5% (σε κάλυψη >100%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές