Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκε η τιμή του κακάο στην αγορά του Λονδίνου την Πέμπτη, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα στις καλλιέργειες στη δυτική Αφρική το πρώτο τρίμηνο, ενισχύουν τις ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν περίπου 10% στο υψηλό όλων των εποχών των 9.477 στερλινών ανά τόνο, επεκτείνοντας το ράλι από την αρχή του έτους καθώς οι κακές σοδειές σε βασικές περιοχές καλλιέργειας έχουν επιβαρύνει το έλλειμμα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κακάο, ο αριθμός των αλεσμένων κόκκων κακάο, που επεξεργάζεται η βιομηχανία για να μετατραπεί τελικά σε σοκολάτα, μειώθηκε κατά 2,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο εμπορικός οργανισμός συγκεντρώνει δεδομένα από 19 μεταποιητές κακάο και σοκολατοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Cargill, Barry Callebaut και Olam Food Ingredients (OFI).

Σοκολάτα: Οι υψηλές τιμές κακάο «δαγκώνουν» τους Γερμανούς και Ελβετούς σοκολατοποιούς

Υπερδιπλασιασμός τιμών

Οι παγκόσμιες τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν. Τα χρόνια χαμηλών τιμών οδήγησαν τους αγρότες που δεν είχαν ταμειακά περιθώρια να επενδύσουν στη βελτίωση των γηρασμένων  φυτειών.

Οι αγρότες στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που παράγουν από κοινού περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων κακάο, έχουν αντιμετωπίσει διπλό πλήγμα από εστίες ασθενειών και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Αυτό έχει περιορίσει την παραγωγή κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.

Και οι δύο χώρες αναγκάστηκαν να επαναδιαπραγματευτούν συμβόλαια με εμπόρους για να αναβάλουν τις παραδόσεις, καθώς βρέθηκαν να μην έχουν κόκκους.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους αγρότες να επενδύσουν στις φυτείες τους και να ενισχύσουν τις αποδόσεις, τόσο οι ρυθμιστικές αρχές της Γκάνας όσο και της Ακτής Ελεφαντοστού αύξησαν αυτόν τον μήνα τις καθορισμένες τιμές που καταβλήθηκαν στους αγρότες. Η Ακτή Ελεφαντοστού αύξησε τις τιμές κατά 50% στα 2,48 δολάρια το κιλό.

Τρεις ημέρες αργότερα η Γκάνα εφάρμοσε παρόμοια αύξηση, ανεβάζοντας τις τιμές στα 2.481 δολάρια ο τόνος.

Και η σοκολάτα;

Καθώς σε γενικές γραμμές χρειάζονται «μεταξύ 6 και 12 μήνες προκειμένου τέτοιου είδους αυξήσεις να αντικατοπτριστούν στις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων», ο Όλε Χάνσεν εκτιμά πως οι «καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση» στις τιμές της σοκολάτας.

«Η σοκολάτα είναι το νέο προϊόν πολυτελείας, (…) και εμείς αναμένουμε ότι οι τιμές των ζαχαρωδών λιχουδιών να αυξηθούν ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αύξησης των τιμών», επισημαίνει η Κάθλιν Μπρουκς.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, η σοκολατοποιΐα Lindt & Sprüngli προειδοποίησε ότι οι τιμές της θα αυξηθούν εκ νέου το 2024 και 2025, αφότου κατέγραψαν άνοδο 10,1% κατά μέσο όρο το 2023.

Σύμφωνα με τη Σουζάνα Στρίτερ, του Hargreaves Lansdown, «καταγράφονται ήδη ενδείξεις εκ μέρους των καταναλωτών προς μία τάση να στρέφονται πως εναλλακτικές λιγότερο ακριβές», δηλαδή προϊόντα σοκολάτας χαμηλότερης ποιότητας ή απλά να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities