Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, καθώς οι κίνδυνοι μιας διευρυνόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αύξησαν την ελκυστικότητα του κίτρινου πολύτιμου μετάλλου ως επενδυτικό καταφύγιο, επισκιάζοντας τις πιέσεις από τα υψηλότερα, για μακρύ χρονικό διάστημα, επιτόκια των ΗΠΑ.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2.374,97 δολάρια ανά ουγγιά, τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.431,29 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,1% στα 2.389,70 δολάρια.

Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα στις αγορές- Η έκπληξη, οι απώλειες και τα κέρδη

«Δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε μεγάλη αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό μέτωπο, αυτό ενισχύει την ανοδική τάση που εξακολουθεί να επικρατεί στον χρυσό», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Ασία-Ειρηνικό στον OANDA.

Το Ισραήλ θα πάρει τις δικές του αποφάσεις για το πώς θα αμυνθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι δυτικές χώρες ζήτησαν αυτοσυγκράτηση στα αντίποινα που σχεδιάζει μετά από την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους του περασμένου σαββατοκύριακου.

Πότε θα αρχίσει η υποχώρηση

Αν και «τα επιτόκια των ΗΠΑ, τα οποία παραμένουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να προσθέτουν κάποια πίεση στη συνεχιζόμενη ώθηση του χρυσού… Βραχυπρόθεσμα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια μικρή εξισορρόπηση και μια πιθανή υποχώρηση», δήλωσε ο Wong.

Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα της κατοχής χρυσού που δεν αποδίδει.

Οι αξιωματούχοι της Fed είναι τώρα πιο προσεκτικοί σχετικά με τη συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Τρίτη να δηλώνει ότι τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι έμποροι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed τιμολογούν τώρα με λιγότερες από 50 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων για το 2024, ενώ στοιχηματίζουν στη μείωση της μονάδας πρώτου τριμήνου που θα φτάσει τον Σεπτέμβριο.

Σε άλλο σημείο, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι «ακόμα και μετά από περικοπές 25 ή 50 μονάδων βάσης, θα συνεχίσουμε να έχουμε μια αυστηρή νομισματική πολιτική».

Το σποτ ασήμι σημείωσε άνοδο 0,6% στα 28,38 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα παρέμεινε σταθερή στα 938,40 δολάρια και το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1.027,82 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities