Ο απολογισμός της πρώτης μέρας μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνει απώλειες για τη Wall Street, την αγορά πετρελαίου και πίεση στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων. Στον αντίποδα κέρδη κατέγραψαν ο χρυσός, το δολάριο και οι αγορές του Περσικού Κόλπου.

Η Wall Street υποχώρησε εν μέσω της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που επισκίασε τα ισχυρά κέρδη της Goldman Sachs.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ξεπέρασαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από νωρίς ήταν στραμμένο στην αγορά πετρελαίου που θα μετέφερε την τάση. Οι απώλειες που κατέγραψε από την αρχή της ημέρας αποτέλεσαν έκπληξη. Η αγορά είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το χτύπημα του Ιράν, ενώ οι οι έμποροι υποβαθμίζουν το κίνδυνο της ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης.

Στο κόκκινο η Wall Street

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η πρόωρη ανάκαμψη από την ισχυρή έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις έδωσε τη θέση της σε ένα άλμα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στις ανησυχίες για την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ο Dow Jones απώλεσε 248,13 μονάδες ή 0,65% και έκλεισε στις 37.735,11 μονάδες. Ο δείκτης των 30 μετοχών εγκατέλειψε την άνοδο άνω του 1% που είχε σημειώσει στις αρχές της συνεδρίασης και σημείωσε την έκτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, ένα σερί που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Ιούνιο. Οι απώλειες της Δευτέρας έφεραν επίσης τον μέσο όρο των blue-chip κοντά στην επίπεδη γραμμή του 2024.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,2% για να κλείσει στις 5.061,82 μονάδες, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα στη συνεδρίαση σημείωνε άνοδο έως και 0,9%. Ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 1,79% στις 15.885,02 μονάδες, καθώς η Salesforce και άλλες τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα.

Οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων φρέναραν την αναπήδηση της αγοράς που παρατηρήθηκε το πρωί της Δευτέρας. Η απόδοση του στενά παρακολουθούμενου 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το βασικό επίπεδο του 4,6% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και άγγιξε το υψηλότερο σημείο της από τα μέσα Νοεμβρίου.

Επίσης, η εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου επιβάρυνε το κλίμα των επενδυτών, σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος. Ενώ η πλειονότητα των απειλών αναχαιτίστηκε, οι ανησυχίες για αντίποινα παραμένουν.

«Στην πραγματικότητα όλα διαπραγματεύονται με βάση τα αποσπάσματα ειδήσεων και τα κομμάτια που βγαίνουν από τη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή» εξηγεί στο CNBC ο Alex McGrath, επικεφαλής επενδύσεων στην NorthEnd Private Wealth. Αυτό ρίχνει κατά κάποιο τρόπο τη μύγα του φόβου στη σάλτσα, για να το πω έτσι.»

«Ιστορικά, τα γεωπολιτικά σοκ προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, όχι μακροπρόθεσμη πτώση της αγοράς» εκτιμά η Emily Bowersock Hill, διευθύνουσα σύμβουλος της Bowersock Capital Partners. «Σε αυτό το τρέχον περιβάλλον, ωστόσο, ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης περιόδου μεταβλητότητας είναι υψηλότερος, δεδομένων των πληθωριστικών σοκ στις τιμές του πετρελαίου που μπορεί να προέλθουν από τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή».

Το αρνητικό πρόσημο της αγοράς διευρύνει τις απώλειες της περασμένη εβδομάδας, καθώς οι παρατεταμένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και η αρνηική έναρξη της νέας περιόδου εταιρικών κερδών επιβάρυναν το κλίμα. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 σημείωσαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από πέρυσι.

Από τις απώλειες στα κέρδη οι αγορές του Κόλπου

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές στον Περσικό Κόλπο, καθώς λειάνθηκαν οι γεωπολιτικές ανησυχίες των επενδυτών μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο δείκτης TASI του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,3%. Η άνοδος του τροφοδοτήθηκε από την άνοδο κατά 6,8% της μετοχής της  ACWA Power.

Ο δείκτης QSI του χρηματιστηρίου του Κατάρ έκλεισε με κέρδη 0,8% υψηλότερα, με αποτέλεσμα την άνοδο 3,5% στις Μεταφορές Αερίου του Κατάρ.

Οι αγορές της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, οι οποίες ξανάρχισαν τις συναλλαγές  μετά το Eid al-Fitr  υποχώρησαν την Κυριακή 0,3% και 0,8% αντίστοιχα.

Στο χρηματιστήριο του  Άμπου Ντάμπι, ο δείκτης FTFADGI  αυξήθηκε κατά 0,2%. Ο κύριος δείκτης μετοχών του Ντουμπάι DFMGI αντέστρεψε τις πρόωρες ζημίες για να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος.

Σκαρφαλώνει το δολάριο

Το δολάριο αυξήθηκε έναντι του καλαθιού διεθνών νομισμάτων, στηριζόμενο στο υψηλό πεντάμηνης διάρκειας της περασμένης εβδομάδας, καθώς το γεν υποχώρησε σε χαμηλό 34 ετών.
Η κίνηση του γεν συνέβαλε στην αναζωπύρωση των προσδοκιών για το ενδεχόμενο παρέμβασης εκ μέρους των ιαπωνικών αρχών.


Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,14%, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,17% στα 1,0624 δολάρια.

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε κατά 0,58% έναντι του δολαρίου στα 154,21 ανά δολάριο, ενώ η στερλίνα διαπραγματευόταν τελευταία στα 1,2441 δολάρια, με πτώση 0,07% την ημέρα.

Απώλειες καταγράφει το πετρέλαιο

Ο μαύρος χρυσός κινήθηκε πτωτικά, καθώς οι έμποροι υποβάθμισαν το κίνδυνο  ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για παράδοση Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 90,10 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 35 σεντς ή 0,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για παράδοση Μαΐου υποχώρησαν κατά 25 σεντς ή 0,3% και έκλεισαν στα 85,41 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι νωρίτερα στη συνεδρίαση, πριν περιορίσει κάποιες απώλειες μετά από δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι  ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 24 ώρες, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

«Στη Μέση Ανατολή, η δήλωση του Ιράν ότι θεωρεί ότι τα αντίποινά του έχουν τελειώσει, μείωσε περαιτέρω τη γεωπολιτική θερμοκρασία» εξηγεί ο αναλυτής της Kpler Viktor Katona.

Πάνω από το 4,6% η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου

Άλμα κατέγραψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις υψηλότερες από το αναμενόμενο λιανικές πωλήσεις. Ενώ τα ομόλογα τείνουν να επωφελούνται σε περιόδους αβεβαιότητας, η απειλή της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα περιόρισε τις κινήσεις.

Η απόδοση του 10ετούς  αυξήθηκε κατά σχεδόν 13 μονάδες βάσης στο 4,63%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου. Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά σχεδόν πέντε μονάδες στο 4,931%.

Σε ανοδική τροχιά ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ανοδικά  λόγω της ζήτησης ασφαλών καταφυγίων που προκάλεσαν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, παρά την άνοδο του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που τροφοδοτήθηκαν από τις υψηλότερη από το αναμενόμενο αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο, που ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων φέτος.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,9% στα 2.365,09 δολάρια η ουγγιά, αφού έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.431,29 δολαρίων την Παρασκευή. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαμορφώθηκαν 0,4% υψηλότερα στα 2.383 δολάρια.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τα reverse repos της Fed

H βασική διευκόλυνση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δέχεται μετρητά από αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς και άλλα, είδε τις εισροές να μειώνονται απότομα τη Δευτέρα.

Η διευκόλυνση αντίστροφης επαναγοράς (reverse repos) της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εισέπραξε 327,1 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 80,2 δισ. δολάρια σε σχέση με την Παρασκευή, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο εισροών από τότε που η διευκόλυνση εισέπραξε 293 δισ. δολάρια στις 19 Μαΐου 2021.

Η διευκόλυνση αντίστροφης επαναγοράς της Fed υπάρχει για να θέτει ένα πάτωμα κάτω από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, λαμβάνοντας μετρητά από επιλέξιμες επιχειρήσεις σε δάνεια που εξασφαλίζονται με κρατικά ομόλογα που κατέχει η κεντρική τράπεζα. Οι εισροές συρρικνώνονται εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η Fed αποσύρει ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μειώνοντας τον ισολογισμό της στο πλαίσιο της ποσοτικής σύσφιγξης.

Η Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις περισσότερες φορολογικές δηλώσεις των ΗΠΑ και  βασική ημερομηνία διακανονισμού για τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα στη διευκόλυνση αντίστροφης επαναγοράς. Ο Scott Skyrm, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας χρηματιστηριακών συναλλαγών Curvature Securities, εξήγησε στο Reuters ότι τα κεφάλαια εκρέουν από τα reverse repos για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοδότηση της έκδοσης χρέους από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές