Αντιμέτωπους με τις ανάγκες των ντόπιων φέρνει τους τουρίστες το επερχόμενο –ένα ακόμη- καλοκαίρι με ξηρασία και λειψυδρία στην Ισπανία, ενώ γίνεται και αιτία για πολιτική αντιπαράθεση.
Με τον τουρισμό να αποτελεί πυλώνα για την οικονομία της χώρας, οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι το πιο πρόσφατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ισπανία στη μάχη της με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι τοπικές αρχές προσανατολίζονται σε αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά τη χρήση του νερού για να αποτρέψουν την έλλειψη στις νότιες περιοχές, αναφέρουν οι FT.
Ισπανία: Τι θα φέρει το τέλος της Golden Visa;
Διαφοροποιήσεις
Οι κεντροδεξιοί πολιτικοί επιδιώκουν να περιορίσουν τη χρήση νερού από τους παραθεριστές, ενώ οι αριστεροί ηγέτες δείχνουν τα ξενοδοχεία ως μέρος του προβλήματος.
Η συντηρητική περιοχή της Ανδαλουσίας, της οποίας οι παραθαλάσσιοι παράδεισοι της Κόστα ντελ Σολ περιλαμβάνουν τη Μάλαγα και τη Μαρμπέγια, επέτρεψε στα ξενοδοχεία να γεμίσουν τις πισίνες τους, αλλά εμποδίζει τις περισσότερες πολυκατοικίες και ιδιωτικές κατοικίες να γεμίσουν τις δικές τους.
Αντίθετα, η αριστερή περιφερειακή κυβέρνηση στην Καταλονία αυτή την εβδομάδα επέβαλε για πρώτη φορά όρια στη χρήση νερού στα ξενοδοχεία, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών.
«Ο τομέας του τουρισμού πρέπει να προσαρμοστεί στην κατάσταση που βιώνουμε, η οποία είναι απολύτως αφύσικη», δήλωσε στους Financial Times η Patrícia Plaja της καταλανικής κυβέρνησης. «Είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, αλλά με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλον».
Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «έκτακτης ανάγκης» λόγω ξηρασίας —στις οποίες περιλαμβάνεται η Βαρκελώνη— τα ξενοδοχεία θα περιορίζονται στη χρήση 100 λίτρων νερού ανά κλίνη την ημέρα, όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης.
Η Plaja είπε ότι τέτοια ξενοδοχεία θα πρέπει να εξετάσουν όρια στο νερό που χρησιμοποιείται για μπάνια και ντους, αλλά προέβλεψε ότι θα υπάρξουν λίγες περιπτώσεις πισινών που θα χρειαστεί να μείνουν άδειες.
Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο μετά τη Γαλλία.
Όμως ο μαζικός τουρισμός έχει προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις σε πολλές περιοχές και απαιτεί πόρους και υποδομές σε περιοχές που δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τέτοια επισκεψιμότητα.
Η Ανδαλουσία, η οποία διοικείται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, επιτρέπει τις δημόσιες και αθλητικές πισίνες να γεμίζουν μαζί με αυτές των ξενοδοχείων, ενώ αφήνει άδειες τις πισίνες που συνδέονται με ιδιωτικά διαμερίσματα και σπίτια.
Αν και δεν υπήρξε αλλαγή πολιτικής αυτή την εβδομάδα, ο Juan Manuel Moreno Bonilla, πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, έδωσε κάποια ελπίδα λέγοντας ότι οι έντονες βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας το Πάσχα μπορούν να επιτρέψουν τη χρήση νερού για ιδιωτικές πισίνες.
Η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση του Pedro Sánchez επιβλέπει ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πηγών νερού, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παροχής και την προώθηση της ανακύκλωσης και αφαλάτωσης του νερού.
Ο Ντιέγκο Ρούμπιο, γενικός γραμματέας δημόσιας πολιτικής στο γραφείο του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια συζήτηση σε σχέση με το πώς να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία. «Αλλά θα ήταν λάθος να στοχεύσουμε αποκλειστικά σε πισίνες ξενοδοχείων ή γήπεδα γκολφ», είπε στους FT. «Η κατανάλωσή τους είναι σχετικά μικρή».
Η γεωργία καταναλώνει λίγο περισσότερο από το 79% του νερού της Ισπανίας, με το 15% να προορίζεται για οικιακή και εμπορική χρήση, το 5,5% για τη βιομηχανία και το 0,4% για την αναψυχή, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Επιπλέον, το νερό που χρησιμοποιεί ο τουρισμός μπορεί συχνά να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο και θέσεις εργασίας από το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση ενός χωραφιού με κριθάρι», είπε ο Ρούμπιο. «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε όλους τους τομείς. Μόνο αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα δώσει αποτελέσματα».
Η κυβέρνηση της Καταλονίας, που διευθύνεται από την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, ηγείται των προσπαθειών για να προειδοποιήσει τους τουρίστες για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού με διαφημίσεις σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Latest News
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους