Την έντονη ανησυχία της για τις αλλαγές που παρατηρούνται στην διοικητική ομάδα της Unicredit, από τότε που ανέλαβε τη θέση του CEO o Andrea Orcel, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Η UniCredit έχει δει μια σειρά από κορυφαίες αποχωρήσεις από τότε που προσχώρησε ο Orcel τον Απρίλιο του 2021. Ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης της UBS κινήθηκε γρήγορα για να αναθεωρήσει την ηγετική δομή της τράπεζας, επιλέγοντας νέα κορυφαία στελέχη.

Όπως εποσημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αν και οι αλλαγές στη διοίκηση δεν είναι ασυνήθιστες όταν αναλαμβάνει νέος διευθύνων σύμβουλος, οι αποχωρήσεις στη UniCredit συνεχίζονται και ο τζίρος είναι υψηλότερος από άλλες ιταλικές τράπεζες όπως η Intesa Sanpaolo, της οποίας η κορυφαία ομάδα είναι σταθερή για περίπου μια δεκαετία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel

UniCredit: Έρχεται… παχυλό μέρισμα μετά το άλμα στην κερδοφορία

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές αρχές επισήμαναν το ζήτημα στην UniCredit τους τελευταίους μήνες ως μέρος της τακτικής ανατροφοδότησης προς τις τράπεζες κατά την αξιολόγηση των κινδύνων τους, δήλωσε μία από τις πηγές, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή το θέμα είναι εμπιστευτικό.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να αποδείξει τις συγκεκριμένες ανησυχίες. Η ΕΚΤ και η UniCredit αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ανησυχίες

Οι τραπεζικές εποπτικές αρχές, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ανησυχούν γενικά για τις αλλαγές των υψηλόβαθμων στελεχών καθώς μπορεί να αυξήσουν τους λειτουργικούς κινδύνους.

Οι μετακινήσεις προσωπικού μπορούν επίσης να καταστήσουν δυσκολότερη τη διατήρηση ομαλών σχεδίων διαδοχής, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης μιας σειράς νεότερων στελεχών έτοιμα να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες.

Οι συχνές αλλαγές στην κορυφή κινδυνεύουν να καθυστερήσουν την εφαρμογή στρατηγικών που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, όπως η μετάβαση στην ψηφιακή τραπεζική. Οι εποπτικές αρχές εστιάζουν επίσης στη διακυβέρνηση και στο πώς οι τράπεζες διαχειρίζονται απροσδόκητους κινδύνους.

Η ΕΚΤ δήλωσε τον Δεκέμβριο, όταν δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ετήσιων διαδικασιών αξιολόγησής της, ότι οι τράπεζες έπρεπε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εσωτερική διακυβέρνηση δεδομένου ότι τρεις στις τέσσερις είχαν ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα.

Αλλαγές

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της UniCredit, η Intesa Sanpaolo διατηρεί την ίδια ηγετική ομάδα σχεδόν από τότε που ανέλαβε ο CEO Carlo Messina το 2013. Η Intesa έκανε κάποιες αλλαγές πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του αναπληρωτή CFO της σε οικονομικό διευθυντή.

Η UniCredit όρισε πρόσφατα έναν προσωρινό επικεφαλής νομικών μετά την αποχώρηση του Τζιανπάολο Αλεσάντρο, ο οποίος ήταν επίσης γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο για μια δεκαετία, δήλωσαν πηγές στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Αυτόν τον μήνα, η τράπεζα διόρισε την ακαδημαϊκή Έλενα Καρλέτι, η οποία ηγείται εδώ και καιρό της επιτροπής κινδύνου της UniCredit, ως αναπληρώτρια αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Μερικοί από αυτούς που έφυγαν προσλήφθηκαν ή προήχθησαν από τον Orcel.

Τον Ιούλιο του 2023, η UniCredit διόρισε έναν νέο chief digital officer μετά την αποχώρηση του Jingle Pang, πρώην στελέχους της Ping An που έγινε επικεφαλής τεχνολογίας υπό τον Orcel.

Άλλες αναχωρήσεις περιλαμβάνουν τον Niccolo Ubertalli, ο οποίος έφυγε τον Ιούλιο του 2022, ένα χρόνο αφότου του ανατέθηκε η ευθύνη για τις εγχώριες επιχειρήσεις της UniCredit. Ένα εσωτερικό σημείωμα τον ίδιο μήνα έδειξε ότι ο Stefano Vecchi, επικεφαλής της ιταλικής μονάδας ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσίας της UniCredit, αποχωρούσε μετά από 10 μήνες στη θέση του.

«Καρχαρίας της παγκόσμιας οικονομίας»

Ο Orcel έχει τη φήμη του «Κριστιάνο Ρονάλντο της επενδυτικής τραπεζικής» και του «βασιλιά των deals», ενώ τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης τον έχουν αποκαλέσει «καρχαρία της παγκόσμιας οικονομίας».

Πριν από μερικούς μήνες, οι μέτοχοι της UniCredit κλήθηκαν  να εγκρίνουν ένα νέο πλάνο αμοιβών για τον CEO, το οποίο προβλέπει αύξηση 30%, εάν η ιταλική τράπεζα ξεπεράσει ένα σύνολο στόχων το 2023.

Μέχρι τότε, το ετήσιο πακέτο αποδοχών του Ορτσέλ έφτανε τα 7,5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης, στην τρίτη θέση, πίσω από την Ana Botin της ισπανικής Santander στη 1η θέση και τον Christian Sewing της Deutsche Bank στη 2η θέση.

Ξεκινώντας από έναν υψηλότερο σταθερό μισθό 3,25 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ προηγουμένως, το νέο σύστημα συνδέει μια υψηλότερη συνολική αμοιβή έως και 9,75 εκατ. ευρώ με την ικανότητα της τράπεζας να ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί για φέτος.

Σκληροτράχηλος

Ο Orcel έχει τη φήμη του εξαιρετικά ανταγωνιστικού και σκληροτράχηλου στις διοικητικές πρακτικές που εφαρμόζει, καθώς, όπως λέγεται, απαιτεί από τους συνεργάτες του να δουλεύουν νυχθημερόν για ένα deal, όλοι, όμως, αναγνωρίζουν τις ικανότητές του.

Στην «πιάτσα» θρυλείται ότι ως αφεντικό της UBS, από το 2012 έως το 2017 απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους για να ενισχύσει την κερδοφορία, μειώνοντας τις μισθολογικές απαιτήσεις της εταιρείας κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Λέγεται ότι παρέδωσε ο ίδιος λίστες ατόμων προς απόλυση στους διευθυντές, ενώ πολλοί υπάλληλοι της UBS έμαθαν για την απόλυσή τους προσερχόμενοι στη δουλειά και διαπιστώνοντας ότι οι κάρτες πρόσβασής τους είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Απαντώντας στην κριτική που του έχει ασκηθεί ότι δεν ενθαρρύνει την ομαδικότητα και ότι εύκολα απομακρύνει όποιον δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του, έχει παραδεχθεί πως δεν είναι εύκολος και πως είναι απαιτητικός, αλλά δεν ζητάει πράγματα τα οποία δεν κάνει πρώτα ο ίδιος.

Φέρεται, ακόμη, να σέβεται την επιλογή ενός στελέχους να ακυρώσει μόνος του τις διακοπές του, ώστε να μπορεί να μείνει για να βοηθήσει σε μια συμφωνία, αλλά δεν το απαιτεί.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που το 2016 ηγήθηκε μιας πρωτοβουλίας όπου οι τραπεζίτες της UBS λάμβαναν δύο ώρες «προσωπικού χρόνου» κάθε εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Έναν χρόνο αργότερα, εμφανίστηκε υπέρμαχος της κοινής γονικής μέριμνας και ίσης άδειας πατρότητας και μητρότητας για τα βρέφη.

Ένα ανώτερο στέλεχος της εποχής που διοικούσε τη UBS, φέρεται να έχει πει για αυτόν: «είναι ο καλύτερος τραπεζίτης με τον οποίο έχω δουλέψει ποτέ και ο χειρότερος διευθυντής που έχω δει ποτέ».

Με τον αέρα του κοσμοπολίτη, μιλάει άπταιστα πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες, ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά και είναι παντρεμένος με την πορτογαλίδα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Clara Batalim-Orcel με την οποία έχουν αποκτήσει μια κόρη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή