Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοήσει πλήρως τη δυναμική του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, διεμήνυσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας και εκ των γερακιών στο ΔΣ της ΕΚΤ, Μπόσταν Βάσλε.

Ακόμα κι αν οι συνθήκες και στις δύο οικονομίες απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις, υπάρχουν δεσμοί που θα λάβουν υπόψη οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη, δήλωσε ο Σλοβένος τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αυτήν τη στιγμή διαφορετική από ό,τι στην ευρωζώνη. Έτσι, είναι λογική συνέπεια ότι η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής μπορεί επίσης να είναι διαφορετική. Αλλά αυτή η απόκλιση έχει όρια», είπε χαρακτηριστικά.

Τράπεζες: Μειώνουν επιτόκια στις καταθέσεις και καταργούν προϊόντα διάρκειας άνω των 12 μηνών

Οι δηλώσεις του Βάσλε έρχονται αφότου η ΕΚΤ έδωσε σήμα ότι  είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και αφού ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ο επίμονος πληθωρισμός οδήγησε τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι οι αξιωματούχοι θα περιμένουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως πριν προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πει ότι η ΕΚΤ δεν εξαρτάται από τη Fed και ότι ενεργεί με βάση τα όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πορτογαλίας, Mario Centeno, δήλωσε στο Bloomberg την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ δεν «κοιτάζει τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, ο Βάσλε προειδοποίησε πως «υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι παράγοντες πίσω από έναν υψηλότερο ή πιο επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα γίνουν επίσης ορατοί σε άλλα μέρη του κόσμου και στη ζώνη του ευρώ». Έκανε, επίσης, λόγο για «πολλές εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ».

Μια ανησυχία είναι ότι μια παρατεταμένη περίοδος νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη με τις ΗΠΑ να μην ενεργούν στον ίδιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεάσει το ευρώ, επισημαίνει το Bloomberg. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν τις διακυμάνσεις «πολύ προσεκτικά», παρόλο που δεν στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Μιλώντας στους νομοθέτες σήμερα Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος, επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων, ενώ επανέλαβε τη στάση της κεντρικής τράπεζας ότι η συνέχιση της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού είναι αυτή που θα επιτρέψει τη χαλάρωση.

Μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο φαίνεται πιθανή και μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες τους επόμενους μήνες, εάν οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ επιβεβαιωθούν από την πραγματικότητα, είπε ο Βάσλε.

«Εάν υλοποιηθεί η τρέχουσα γραμμή βάσης, τότε πολύ σύντομα θα καταστεί σκόπιμο να μειωθεί το επίπεδο του περιορισμού και να συνεχιστεί με περαιτέρω βήματα το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε. «Όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, για μένα θα ήταν σκόπιμο να συζητήσουμε και περαιτέρω βήματα — που σχετίζονται με τον ρυθμό, τη συχνότητα και επίσης το τελικό σημείο».

«Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι»

Ο ίδιος προειδοποίησε ακόμη ότι τυχόν πιθανές περικοπές στο κόστος δανεισμού θα μπορούσαν ακόμη να εκτροχιαστούν.

«Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί ένα σενάριο στο οποίο οι γεωπολιτικές εντάσεις γίνονται ορατές στις τιμές της ενέργειας και άλλων τιμών και τότε πρέπει να το λάβουμε υπόψη», είπε συγκεκριμένα.

Σε ό, τι αφορά τους μισθούς, ο Βάσλε σημείωσε: «Τα μισθολογικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι σχετικά ευνοϊκά», είπε. «Αν όλα πάνε όπως φαίνονται αυτήν τη στιγμή με τους μισθούς, ο πληθωρισμός θα μετριαστεί και θα είμαστε σε θέση να είμαστε όλο και λιγότερο περιοριστικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή