Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παρά τους «αντίθετους ανέμους στην υπόλοιπη Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή», όπως είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι «σημαντικό ποσοστό της ανάπτυξης το 2024, θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η χώρα, αλλά και εξαιτίας της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης να διαθέσει στην οικονομία πάνω από 12,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών.»
Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, εστίασε στα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών, και συγκεκριμένα στις δράσεις που υλοποιούνται μέσω: των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).
Παπαθανάσης: Στην Κομισιόν 4ο αίτημα πληρωμής, 2,3 δισ. ευρώ, για το Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφορικά με το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι αυτό «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και ήδη, έχει προχωρήσει το 58%, με τις προσκλήσεις να ανέρχονται στα 723,59 εκατ. ευρώ και τις εντάξεις στα 229,9 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις του προγράμματος αφορούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως υφιστάμενων και υπό ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στην ενεργειακή και εργασιακή μετάβαση».
Ο κ. Παπαθανάσης, αναφερόμενος στις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έδωσε έμφαση στις ΜμΕ, σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί πάνω από 45 χιλιάδες δάνεια, με το 75% να αφορά σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό. Στην κατεύθυνση αυτή, έρχεται να προστεθεί και το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια προς ΜμΕ σε όλη την επικράτεια, με διευκόλυνση πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό και μείωση κόστους στη χρηματοδότηση.
»Επίσης, τονίστηκε ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, με τη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία να έχει ισχυρούς πολλαπλασιαστές, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη στήριξη των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, στην αλλαγή ουσιαστικά, του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ειδική αναφορά έγινε και στα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ανέγερση φοιτητικών εστιών, κτίρια οργανισμών, σχολικές υποδομές, προγράμματα για τα απορρίμματα και ευρύτερες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.»
«Τα εργαλεία αυτά, συνολικά, ως στόχο έχουν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση των υποδομών, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Πατρίδα μας το 2023, είχε ανάπτυξη 2%, σε μία Ευρώπη όπου η μεσοσταθμική ανάπτυξη ήταν στο 0,4%, δηλαδή, είχαμε πέντε φορές την ανάπτυξη της υπόλοιπης Ευρώπης. Και το 2024, η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, και αυτό αποτυπώνει, εμπράκτως, την ορθότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Η μείωση της ανεργίας είναι από τους βασικούς μας στόχους, έτσι ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, τα νέα παιδιά, να ξεκινήσουν να βρίσκουν δουλειά, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Επίσης, να δημιουργηθούν οι συνθήκες, στις οποίες πολύ μεγάλες και σοβαρές εταιρείες- παγκόσμιοι πρωταθλητές- όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελλάδα, να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας», σημείωσε.
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε ότι εντός του Μαΐου, θα κατατεθεί και το 4ο αίτημα για το σκέλος των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνέχεια του αιτήματος για το δανειακό σκέλος, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, νωρίτερα από τα προβλεπόμενα. «Η Ελλάδα παραμένει μία χώρα, η οποία είναι από τις πρώτες και στο σκέλος των εκταμιεύσεων, αλλά και σε αυτό της ολοκλήρωσης -σε ποσοστιαία βάση- των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.
Οι δηλώσεις των στελεχών
Στη συνέντευξη Τύπου, τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πλαισίωναν οι: κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της ΕΥΔΑΜ, κ. Νίκος Σέργης, Διευθυντής της Μονάδας ΣΔΙΤ, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε, κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ Α.Ε., κ. Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα. Ισμήνη Παπακυρίλλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΑΤ.
Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εντείνεται. Έξι προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, είναι ήδη ανοιχτές για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Δυτική Μακεδονία και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, με στόχο την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου αυτών των περιοχών. Επίκεντρο του προγραμματισμού μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η προώθηση έργων και επενδύσεων με ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το 2024 θα είναι πραγματικά μια χρονιά ορόσημο για την επίτευξη των στόχων μας».
Ο Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, κ. Νίκος Σέργης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος ΣΔΙΤ, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ΣΔΙΤ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. H Μονάδα ΣΔIT, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αναθέτουσες Αρχές, ολοκληρώνει τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να εκκινήσει η υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων ΣΔIT του προγράμματος. Έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της φοιτητικής στέγασης, της άρδευσης, της διαχείρισης απορριμμάτων και της εξοικονόμησης ενέργειας, αναμένεται πολύ σύντομα, να συμβασιοποιηθούν και να υλοποιηθούν, εκπληρώνοντας το στόχο που έχουμε θέσει για την παράδοση υψηλής ποιότητας υποδομών και υπηρεσιών στους συμπολίτες μας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε., Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε., έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε καταλύτη επιτάχυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει αποκτήσει πλέον ένα ώριμο οικοσύστημα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, έχοντας ήδη 24 VC&PE funds, ενώ αρκετά ακόμη βρίσκονται στα σκαριά δηλώνοντας έμπρακτα την αμείωτη επενδυτική όρεξη, που οδηγεί σε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική καινοτομία και στο ελληνικό επιχειρείν. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε ανοιχτή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ από κοινού βασικός μας στόχος παραμένει η προσέλκυση «έξυπνων» κεφαλαίων και νέων στρατηγικών συμφωνιών. Και μπορούμε να το πετύχουμε, καθώς η ΕΑΤΕ έχει καθιερωθεί ως ο αξιόπιστος συνεπενδυτής της Ελλάδας διεθνώς. Έτσι, εκτιμούμε βάσιμα, ότι έως τα τέλη του 2024 θα έχουμε φτάσει τα 35 funds ενώ τα 560 εκατ. ευρώ των commitments μας θα έχουν διπλασιαστεί».
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζαββός δήλωσε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένας κεντρικός χρηματοδοτικός βραχίονας της φιλόδοξης αναπτυξιακής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν είναι απλά ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός, αλλά ένας ζωτικός συντελεστής στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργεί περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, αφήνοντας το αποτύπωμά της στη δίκαιη και κοινωνική τραπεζική».
Από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Ισμήνη Παπακυρίλλου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, είναι ένα Ταμείο Χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει επιμέρους χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια όσο και για την άτοκη συγχρηματοδότηση δανείων. Παρέχεται η δυνατότητα συνδυασμού τους με επιδότηση τελικού επιτοκίου κι έτσι καλύπτει οριζόντια ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο για επενδυτικά σχέδια όσο και για κεφάλαια κίνησης».
Latest News
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»
«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς» - Άρθρο της ZEIT
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί - Άρθρο και από το RND για την ελληνική οικονομία
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Τάκης Θεοδωρικάκος: Παραγωγικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης
«Πιο παραγωγική Ελλάδα, λιγότεροι φόροι, καλύτερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την διάρκεια της συζήτησης ψήφισης του προϋπολογισμού
ΤΑΙΠΕΔ: Επαναπιστοποιήσεις από την TUV AUSTRIA Hellas – Σε τι αφορούν
Η επαναπιστοποίηση του Ταμείου αφορά στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ISO 9001:2015), το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ISO 27001:2022) και τη Διαχείριση Κατά Της Δωροδοκίας (ISO 37001:2016)
Φυλακές Κορυδαλλού: Πιο κοντά στον Ασπρόπυργο με Προεδρικό Διάταγμα
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πώς κινούνται οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα - Οι hot περιοχές [πίνακες]
Σύμφωνα με την έρευνα της Spitogatos, νέες περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα κινήθηκαν ανοδικά στην αναζήτηση για ακίνητα
Νέα διοικητική επιτροπή στο ΒΕΑ
Μετά την πρώτη συνεδρίασή της, η Διοικητική Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα και έγινε η εκλογή των μελών της, στα αξιώματα