Υποχώρησαν στις διεθνείς αγορές το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν, μειώνοντας τα κέρδη τους, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ. Το δολάριο, αν και υποχωρεί, καταγράφει κέρδη από την αρχή του μήνα.
Και τα δύο νομίσματα ενισχύθηκαν έναντι των ομολόγων τους μετά την επίθεση του Ισραήλ, αλλά τα κέρδη τους υποχώρησαν λίγο. Ωστόσο και τα δύο νομίσματα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα.
Δολάριο: Πόσο απειλείται ο παγκόσμιος ρόλος του σε περίπτωση εκλογής Τράμπ
Στις συναλλαγές αργά το πρωί, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 0,9088 φράγκα ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας υποχώρησε στο 0,9011 φράγκο.
«Κάθε φορά που έχουμε ένα γεωπολιτικό σοκ, έχουμε ένα ξετύλιγμα του carry trade» εξηγεί ο Μπόρις Κοβάσεβιτς, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Convera στη Βιέννη της Αυστρίας, αναφερόμενος στην επενδυτική στρατηγική όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα χαμηλής απόδοσης, όπως το ελβετικό φράγκο και το γεν, για να τοποθετηθούν σε νομίσματα υψηλότερης απόδοσης, όπως το δολάριο ΗΠΑ και το καναδικό νόμισμα και να καταγράψουν κέρδη από την διαφορά των επιτοκίων.
«Αλλά μόλις οι επενδυτές αναγνωρίσουν ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις δεν επεκτείνονται μεσοπρόθεσμα για παράδειγμα, τα αντίποινα του Ισραήλ δεν είναι αυστηρά και σκληρά όπως αναμενόταν βλέπουμε μια υποχώρηση από αυτά τα ακραία επίπεδα».
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα.
Η στροφή σε ασφαλή καταφύγια
Οι αγορές αντέδρασαν αρχικά έντονα στην είδηση της τελευταίας πρωτοβουλίας του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε πώληση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, οδήγησε ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού και πυροδότησε ένα ράλι στα αμερικανικά ομόλογα και τα ασφαλή νομίσματα.
Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ , ο οποίος παρακολουθεί το νόμισμα έναντι έξι σημαντικών ομολόγων του, επίσης αυξήθηκε, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε τα κέρδη του και υποχώρησε κατά 0,2% την ημέρα στα 105,92.
«Η αντίληψή μου είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης στο Ιράν έχουν ουσιαστικά υποβαθμίσει το όλο θέμα» εξηγεί ο Φρανσέσκο Πεζόλε, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην ING. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι δεν θέλουν να κλιμακώσουν περαιτέρω» και πρόσθεσε ότι «είναι εικασίες, καθώς οι ειδήσεις που λαμβάνουμε δεν είναι πραγματικά σαφής και η κατάσταση παραμένει ασταθής»
Στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος η διαπραγμάτευση των νομισμάτων παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις. Το ευρώ υποχωρούσε στην αρχή και στη συνέχεια σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,3% στα 1,0671 δολάρια. Η βρετανική λίρα παρέμεινε αμετάβλητη στα 1,2439 δολάρια.
Η κυριαρχία του δολαρίου
Το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου που τροφοδοτείται από την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 1,3% από την αρχή του μήνα, ενώ η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 1,5%
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε με ρυθμό 3,5% το Μάρτιο. Οι traders μείωσαν τα στοιχήματα για τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων και εκτιμούν ότι θα γίνουν δύο με πιθανότερη ημερομηνία εκκίνησης το Σεπτέμβριο. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύθηκαν και ενισχύθηκε ο δείκτης του δολαρίου φθάνοντας στις αρχές της εβδομάδας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.
«Οι επενδυτές εξακολουθούν να επικεντρώνονται κυρίως στη Fed, αντί της γεωπολιτικής» εκτιμά ο Κοβάσεβιτς. «Η ευρύτερη, μεγαλύτερη εικόνα είναι το θέμα των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων στις ΗΠΑ».
Η πίεση στα ασιατικά νομίσματα
Τα ασιατικά νομίσματα έχουν δεχθεί ιδιαίτερες πιέσεις και οι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας εξέδωσαν αυτή την εβδομάδα μια σπάνια τριμερή προειδοποίηση σχετικά με τις διολισθαίνουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες των δύο ασιατικών χωρών, αυξάνοντας την προοπτική μιας πιθανής κοινής παρέμβασης.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα είπε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια εάν η πτώση του γεν ωθήσει σημαντικά τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι νομισματικές κινήσεις στο χρονοδιάγραμμα της επόμενης αλλαγής πολιτικής.
Τα σχόλια του Ueda έρχονται πριν από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της BοJ την επόμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, από 2,8%, αν και παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Latest News
H πρώτη «αρκούδα» του 2025 στη Wall Street - Τι εκτιμά στρατηγικός σύμβουλος
Τι προβλέπει ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Stifel, Μπάρι Μπάνιστερ, το νέο έτος και τις αγορές
Τι αναμένουν οι επενδυτές την εβδομάδα που έρχεται
Οι συνεδριάσει των κεντρικών τραπεζών και ο δρόμος προς την κάλπη στη Γερμανία
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες