Έως το 24ο έτος της ηλικίας τους θα έχουν δικαίωμα σύνταξης τα τέκνα θανόντων συνταξιούχων ή ασφαλισμένων σύμφωνα με εγκύκλιο του e ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για τη βασική αλλαγή που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (ν.5078/23, άρθρο 119) όπου ορίζεται ρητά οτι, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εάν έχει πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, τότε η σύνταξη μεταβιβάζεται στα νόμιμα τέκνα.

Το ίδιο ισχύει και για τέκνα που ενδεχομένως να έχουν νομιμοποιηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί από τον θανόντα.

Συντάξεις: Στους 770.000 οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

Η ηλικία

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να δοθεί η σύνταξη είναι τα τέκνα αυτά να είναι άγαμα, αλλά και να μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.

Οι ίδιες ακριβώς διατάξεις, με τις ανάλογες δεσμεύσεις, ισχύουν και για όσα τέκνα δικαιώθηκαν σχετικής σύνταξης θανάτου, με διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή την περίοδο 2016 – 2019.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση σύνταξης θανάτου στα προστατευόμενα υγιή τέκνα δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Όποιες άλλες καταστατικές διατάξεις, είχαν θεσμοθετηθεί σε παλαιότερη χρονική περίοδο, (για ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στον τ. ΟΑΕΕ), παύουν να ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τέκνα θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του τ. ΟΑΕΕ, η συνταξιοδότησή τους μπορούσε να παραταθεί έως το 26ο έτος της ηλικίας τους.

Όσες αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.5078/23) θα κριθούν σύμφωνα με προϊσχύουσες διατάξεις, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής ή ακόμα περισσότερο αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές, θα μπορεί να επαναχορηγηθεί η σύνταξη θανάτου, με απλή απόφαση Διευθυντή του ΕΦΚΑ.

Διακοπή καταβολής σύνταξης

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι στην περίπτωση που έγινε διακοπή καταβολής σύνταξης θανάτου σε τέκνο που είναι άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του, πριν από την έναρξη ισχύος του πρόσφατου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.5078/23), τότε η συγκεκριμένη παροχή πρέπει να επαναχορηγηθεί. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται να υποβληθεί σχετική αίτηση προς τον ΕΦΚΑ από το ενδιαφερόμενο τέκνο, που απώλεσε άδικα την εν λόγω παροχή. Στην περίπτωση αυτή, το τέκνο που δικαιούται επαναχορήγηση σύνταξης θα λάβει και αναδρομικά ποσά, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου, δηλαδή από την 20η Δεκεμβρίου 2023 και όχι νωρίτερα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

«Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα μέλη»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.