Άμεσα και ολόκληρο το ποσό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται θα λάβουν οι  φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν σήμερα Παρασκευή εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ του 2024 μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και της νέας εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα myAADEapp.

ΕΝΦΙΑ: Πότε και πώς εξοφλείται ο φόρος – Τα συχνότερα λάθη

Από αύριο η  ΑΑΔΕ ξεκινά τη διενέργεια κεντρικών συμψηφισμών της οφειλής ΕΝΦΙΑ με τις επιστροφές φόρου.  Αυτό σημαίνει, ότι οι φορολογούμενοι με επιστροφές φόρου που θα  επιλέξουν να μην εξοφλήσουν εφάπαξ το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, θα δουν το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ να έχει «ξεφουσκώσει» ή ενδεχομένως και να έχει μηδενιστεί καθώς η οφειλή για την ακίνητη περιουσία τους θα έχει συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου που περιμένουν.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν τα εκκαθαριστικά με το ποσό του ΕΝΦΙΑ μπαίνοντας στη  ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας ” Έτος 2024″.

Στη συνέχεια για την πληρωμή της οφειλής επιλέγουν τη διαδρομή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

Την άμεση επιστροφή των χρημάτων τους διασφαλίζουν και οι δικαιούχοι που εξόφλησαν μέχρι χθες Πέμπτη το φόρο μέσω web banking.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ λήγει τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου.

Πληρωμή φόρου σε έως 24 δόσεις

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις μπορούν να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής λογαριασμού σε 12 έως και 24 μήνες εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις είναι έντοκες με το ετήσιο επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 6,68% για αποπληρωμή σε έως 12 δόσεις και 8,18% εάν επιλεγούν 13 έως 24 δόσεις ενώ το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Διόρθωση Ε9

Επισημαίνεται ότι όσοι εντοπίσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους με βάση την οποία εκδόθηκε ο φετινός φόρο-λογαριασμός έχουν την δυνατότητα πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης να προχωρήσουν σε διορθώσεις ή μεταβολές των στοιχείων στους κωδικούς του Ε9 υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση στη ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που θα οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν και συνεπώς το ύψος των μηνιαίων δόσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών
Tax |

ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών

Προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το χρόνιο πρόβλημα της περιόδου υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων