Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Shell εντάχθηκε στον όμιλο ιδιωτικών μετοχών KKR ως ανώτερος σύμβουλος για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στον πρώτο του εταιρικό ρόλο μετά την αποχώρησή του από τη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Μπεν βαν Μπέρντεν, ο οποίος ξεκίνησε με την KKR σε θέση μερικής απασχόλησης τον Ιανουάριο, συμβουλεύει τον επενδυτικό όμιλο 553 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιουσιακά στοιχεία σχετικά με τη νέα παγκόσμια στρατηγική για το κλίμα στο πλαίσιο της μονάδας επενδυτικής υποδομών.

Πετρελαϊκές: Τα αστρονομικά ποσά που κερδίζει ο CEO της Exxon και η διαφορά με τα αφεντικά των Shell και BP

Ο Ολλανδός πέρασε 39 χρόνια στη Shell, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν μιας δεκαετίας στην κορυφαία θέση. Παραιτήθηκε στα τέλη του 2022. Ως διευθύνων σύμβουλος, επέβλεψε την εξαγορά 54 δισ. δολαρίων του BG Group, έθεσε τους πρώτους κλιματικούς στόχους της Shell και ώθησε τον όμιλο FTSE 100 περαιτέρω σε νέους τομείς όπως τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος οι πράσινες επενδύσεις

Ενώ οι συμβατικές ενεργειακές εταιρείες όπως η Shell επικεντρώνονται στην αλλαγή του τρόπου παροχής ενέργειας, η KKR θα μπορούσε επίσης να επενδύσει σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση οχημάτων, η κατανάλωση υδρογόνου και τα συστήματα μπαταριών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αλλαγή της μορφής της ζήτησης ενέργειας, δήλωσε ο Βαν Μπέρντεν στους Financial Times.

«Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε σε αυτόν τον χώρο που είναι πιο εύκολο και λογικό να κάνετε με ιδιωτικά κεφάλαια παρά με το δημόσια κεφάλαια», είπε. «Όσο περισσότερο εκτίθεμαι σε ιδιωτικά κεφάλαια, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πραγματικά κρίσιμο μέρος του συνολικού κοινωνικού παζλ που χρήζει διόρθωσης».

Η KKR έχει δώσει προτεραιότητα σε επενδύσεις που στοχεύουν στη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα σε ένα σύστημα που εξαρτάται από καθαρότερες μορφές ενέργειας, δημιουργώντας μια μεγάλη επιχείρηση επενδύσεων για το κλίμα εντός της μονάδας επενδύσεων υποδομών περιουσιακών στοιχείων ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ εξακολουθεί να συγκεντρώνει κεφάλαια για τη νέα παγκόσμια στρατηγική για το κλίμα, ο επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης 750 εκατομμυρίων δολαρίων στη Zenobe με έδρα το Λονδίνο, ενός δικτύου φόρτισης EV και επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας Avantus.

Τι ιστορικό του Βαν Μπέρντεν στη Shell προσέλκυσε την KKR

Ο Μπράντον Φράιμαν, επικεφαλής της υποδομής της Βόρειας Αμερικής στην KKR, δήλωσε στους FT ότι ο όμιλος ιδιωτικών μετοχών έλκεται από το ιστορικό του βαν Μπέρεν που έστρεψε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο προς πιο βιώσιμες λειτουργίες.

«Ήταν ο ηγέτης στην οδήγηση του στρατηγικού μετασχηματισμού της Shell», είπε ο Φράιμαν. «Πραγματικά οδήγησε το έργο της Shell κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος για τη μετάβασή από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμη αεροπορία και μεταφορές».

Το 2017, ο Βαν Μπέρντεν ήταν ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος μεγάλης πετρελαϊκής που έθεσε στόχους για τη μείωση της έντασης άνθρακα των προϊόντων της εταιρείας και στη συνέχεια οδήγησε σε μια ώθηση σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξαγοράζοντας επιχειρήσεις όπως ο αμερικανικός όμιλος ηλιακής ενέργειας Savion και η ινδική πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sprng.

Ωστόσο, αντιμετώπισε επίσης κριτική για το ότι προχώρησε πολύ αργά, κυρίως στην πατρίδα του, την Ολλανδία, όπου ένα δικαστήριο έκρινε ότι η Shell έπρεπε να μειώσει τις εκπομπές κατά 45% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2019. Η Shell άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green