Tις πλατφόρμες Meta Platforms WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα αφαίρεσε η Apple, μετά από εντολή της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία επικαλέστηκε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Άλλες εφαρμογές της Meta, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και Messenger, παρέμειναν διαθέσιμες για λήψη, σύμφωνα με το Reuters, όπως και πολλές άλλες δημοφιλείς εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των YouTube και X.

Smartphone: Σε ανοδική πορεία η παγκόσμια αγορά – αύξηση 7,8% σε ετήσια βάση

Ποια είναι η απειλή

Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς το WhatsApp ή το Threads μπορεί να προκάλεσαν ανησυχίες για την ασφάλεια των κινεζικών αρχών.
«Η διοίκηση κυβερνοχώρου της Κίνας διέταξε την αφαίρεση αυτών των εφαρμογών από το κινεζικό κατάστημα με βάση τις ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε η Apple σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους νόμους στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ακόμη και όταν διαφωνούμε», πρόσθεσε η εταιρεία.

Οι Κινέζοι καταναλωτές με τεχνολογικές γνώσεις, ωστόσο, είναι σε θέση να κατεβάσουν τις εφαρμογές από τα App Stores της Apple σε άλλες χώρες, αν έχουν εκεί λογαριασμό iCloud.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της τεχνολογικής βιομηχανίας της Κίνας, μάλιστα, επισήμαναν πως η κυβερνητική εντολή για το WhatsApp και το Threads θα μπορούσε να σχετίζεται με έναν νέο κανόνα που θεσπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται από όλες τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στην Κίνα, να καταγραφούν από την κυβέρνηση – σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να αφαιρεθούν.

Η προθεσμία για τις εταιρείες να ολοκληρώσουν τις εγγραφές ήταν το τέλος Μαρτίου και οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ την 1η Απριλίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Και στο παρελθόν, όμως, η Apple έχει αφαιρέσει εφαρμογές από το κατάστημα εφαρμογών της στην Κίνα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 2017, όταν ο τεχνολογικός κολοσσός αφαίρεσε την ειδησεογραφική εφαρμογή The New York Times λέγοντας ότι παραβιάζει τους τοπικούς κανονισμούς – μια κίνηση που έγινε εν μέσω της αυξανόμενης λογοκρισίας των ειδήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Παραμένει μη διαθέσιμη στο App Store της Apple για την Κίνα.

Πέρυσι, η Apple απέσυρε έναν αριθμό εφαρμογών τύπου ChatGPT όταν το Πεκίνο επεξεργαζόταν τοπικούς κανονισμούς για τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Ενώ η αφαίρεση του WhatsApp και του Threads από το App Store της Κίνας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα