Το υψηλό κόστος επισκευών ακόμη και για μικρά, αναλογικά, ατυχήματα αποτελεί βασικό παράγοντα που οδηγεί ασφαλιστικές εταιρείες στην απόφαση να στείλουν πολλά ηλεκτρικά οχήματα (EV) προς διάλυση αντί για επισκευή.

Για το λόγο αυτό τα ασφάλιστρα των EV σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας ακόμη και σε διπλάσια επίπεδα από αυτά συμβατικών μοντέλων. Πρόκειται για κατάσταση που προκαλεί πονοκέφαλο σε παράγοντες των εταιρειών αυτών και της αγοράς αυτοκινήτου γενικότερα, οι οποίοι ζητούν από τους κατασκευαστές περισσότερες προβλέψεις για πιο προσιτές επισκευές.

ΕΕ: Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αντικατασταθούν παλαιότερα οχήματα από νεότερα

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι εάν έστω και σε μικρό ατύχημα χτυπηθεί η συστοιχία μπαταριών ή ο χώρος που τη φιλοξενεί, τότε απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις η πλήρης αντικατάστασή της για λόγους ασφαλείας. Κάτι που μπορεί να συνεπάγεται κόστος που φτάνει ή ξεπερνά ακόμη και το 50% της αξίας του οχήματος σαν καινούργιο.

Αυτό δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις όχι μόνο για την τσέπη των ιδιοκτητών αλλά και τις προσπάθειες για πράσινη μετάβαση, καθώς για να κάνει απόσβεση ένα ηλεκτρικού οχήματος θα πρέπει –λόγω υψηλού κόστους κατασκευής και αγοράς- να διανύσει πρώτα πολλές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Πέφτουν οι τιμές αγοράς, ανεβαίνουν οι τιμές επισκευής

Την ώρα που το κόστος κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται συνεχώς, το κόστος των επισκευών τους συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Μάλιστα μέχρι το 2027 το μέσο κόστος των επισκευών μετά από σημαντικό ατύχημα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30% σύμφωνα με έρευνα του εξειδικευμένου στην αυτοκινητοβιομηχανία ιστότοπου Jalopnik. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων ή θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να καλύπτουν ορισμένα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων.

«Ορισμένες ασφαλιστικές συχνά αποφασίζουν να βγάλουν ολική (καταστροφή) ένα ηλεκτρικό όχημα, καθώς το κόστος επισκευής του μετά από ατύχημα γίνεται απαγορευτικά υψηλό σε σύγκριση με βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με παρόμοιες ζημιές», αναφέρεται.

Αναλυτές του κλάδου προειδοποιούν πλέον πως μπορεί τα ηλεκτρικά οχήματα να αναμένεται να γίνουν φθηνότερα από τα οχήματα που κινούνται με υγρά καύσιμα, αλλά στο μεταξύ μέχρι να γίνει αυτό το κόστος επισκευής τους κι επομένως και τα ασφάλιστρα θα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Για το λόγο αυτό παράγοντες της αγοράς ζητούν από τις κατασκευάστριες εταιρείες να υπολογίσουν το σχεδιασμό και την παραγωγή αυτών των οχημάτων ώστε να μπορούν να επισκευάζονται πιο εύκολα και πιο προσιτά. Διαφορετικά, προειδοποιούν, θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω αντιδράσεις από τους καταναλωτές οι οποίοι μπορεί να αρχίσουν να γυρίζουν την πλάτη στην τεχνολογία. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του συγκεκριμένου κλάδου έχει παρουσιάσει κάμψη.

Προκλήσεις στο κόστος επισκευής ηλεκτρικών οχημάτων (EV), σύμφωνα με χωριστά στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg είναι οι εξής:

-Ακόμη και μικρή ζημιά από ατύχημα στις μπαταρίες ή στο χώρο γύρω από αυτές τα βγάζει ολική καταστροφή από τις ασφαλιστικές

-Πολλά ανταλλακτικά τους και κυρίως οι μπαταρίες είναι πολύ ακριβά και απαιτούν επιπλέον χρόνο αναμονής

-Σε χώρες όπως η Βρετανία δεν υπάρχουν αρκετοί πιστοποιημένοι μηχανικοί για να δουλέψουν σε ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αυτά τα οχήματα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα εάν κάποιος επιχειρήσει επισκευή χωρίς να έχει πιστοποίηση και χωρίς να ξέρει ακριβώς τι κάνει

-Αρχίζουν να παρουσιάζονται σημάδια δισταγμών για αγορά τέτοιων οχημάτων από καταναλωτές και εταιρείες.

Λιγότερο από το 10% των 236.000 μηχανικών αυτοκινήτων της Βρετανίας έχουν τα προσόντα να εργάζονται σε μπαταρίες EV σύμφωνα με τις αρμόδιες τοπικές αρχές που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ενώ πολλοί τεχνικοί οχημάτων μπορούν να εκτελούν λιγότερο απαιτητικές εργασίες, οι πιο απαιτητικές επισκευές απαιτούν επιπλέον εκπαίδευση, δεδομένης της πολυπλοκότητας των κυκλωμάτων και του κινδύνου ηλεκτροπληξίας, αναφέρεται. Σε χώρες όπως η Γερμανία το ποσοστό των ειδικευμένων μηχανικών σε EV είναι μεγαλύτερο.

Οι οδηγοί από την πλευρά τους έχουν αρχίσει να ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μια σύγκρουση είναι πιο πιθανό να οδηγήσει το ηλεκτρικό όχημά τους να χαρακτηριστεί από τις ασφαλιστικές ως ολική καταστροφή σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων της Βρετανίας Thatcham Research. Είναι ενδεικτικό ότι η βρετανική εταιρεία αποσυναρμολόγησης αυτοκινήτων, Synetiq, σημείωσε αύξηση 55% στις ανακυκλώσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και φορτηγών τον περασμένο χρόνο, ανέφερε στον ιστότοπό της.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι που οδηγούν στις ασφαλιστικές στην απόφαση να επισκευάσουν ή να βγάλουν ολική ένα ηλεκτρικό όχημα μετά από ένα ατύχημα. Τα ανταλλακτικά είναι ακριβά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν από το εξωτερικό, αυξάνοντας τους χρόνους παραμονής τους στο συνεργείο και αυξάνοντας άλλα έξοδα, όπως αυτά της ενοικίασης άλλου οχήματος.

Το Bloomberg επισημαίνει επίσης ότι το υψηλό κόστος επισκευής έχει επιβαρύνει εδώ και καιρό τους κατασκευαστές ηλεκτρικών όπως η Tesla, η οποία δεν διαθέτει το εκτεταμένο δίκτυο σέρβις των παραδοσιακών κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η Hertz Global Holdings, ο αμερικανικός γίγαντας ενοικίασης αυτοκινήτων, χρειάστηκε να πουλήσει δεκάδες χιλιάδες μοντέλα Tesla όταν το κόστος επισκευής τους για λειτουργίες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν εύκολο να επισκευαστούν, όπως «ραντάρ» ελέγχου κυκλοφορίας που έχουν, αντικειμένων που είχαν καταστραφεί εύκολα, όπως συγκροτήματα ραντάρ, εκτόξευσε στα ύψη το συνολικό κόστος επισκευής.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το Μάρτιο του 2024 οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων (BEV) μειώθηκαν κατά 11,3% στις 134.397 μονάδες, αντανακλώντας την ευρύτερη ύφεση της αγοράς. Κατά συνέπεια, το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε από 13,9% τον Μάρτιο του 2023 σε 13% τον ίδιο μήνα του τρέχοντος έτους. Ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες αγορές BEV, διψήφια αύξηση σημείωσαν το Βέλγιο (+23,8%) και η Γαλλία (+10,9%), ενώ η Γερμανία αντιμετώπισε σημαντική μείωση 28,9% στις πωλήσεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 έκλεισε με συνολικά νέα 332.999 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 3,8% από το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υβριδικά-ηλεκτρικά αυτοκίνητα (HEV) ξεχώρισαν, σημειώνοντας αύξηση 12,6% στις ταξινομήσεις τον Μάρτιο, παρά την γενική πτώση της αγοράς. Η Γαλλία και η Ιταλία, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές HEV, κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις 29,6% και 8,3%, αντίστοιχα. Η Γερμανία είδε οριακή μείωση 0,3%. Τα HEV έφτασαν σε πωλήσεις τις 299.426 μονάδες, κατακτώντας το 29% της αγοράς, από 24,4% τον Μάρτιο του 2023.

Οι ταξινομήσεις plug-in υβριδικών (PHEV) μειώθηκαν κατά 6,5% τον περασμένο μήνα, με τη Γερμανία και το Βέλγιο να σημειώνουν πτώση 4,5% και 15,3% αντίστοιχα. Το Μάρτιο τα PHEV πούλησαν 73.029 μονάδες, που αντιστοιχεί στο 7,1% της συνολικής αγοράς αυτοκινήτου.

Τον Μάρτιο του 2024 οι πωλήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν κατά 10,2%, με αξιοσημείωτη μειώσεις στις περισσότερες αγορές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας (-17,7%), της Ισπανίας (-10,1%) και της Γερμανίας (-3,4%). Αντίθετα, η Ιταλία σημείωσε άνοδο 5,7%. Σαν αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς μειώθηκε από 37,4% σε 35,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Η ύφεση στην αγορά ντίζελ ήταν ακόμη πιο έντονη, με πτώση 18,5% τον Μάρτιο. Σημαντική πτώση σημειώθηκε στις μεγαλύτερες αγορές: Γαλλία (-32,1%), Ισπανία (-38%) και Ιταλία (-27,6%), ενώ η Γερμανία σημείωσε μόνο μικρή μείωση της τάξης του 0,5%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ ανήλθαν σε 128.227 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο αγοράς 12,4%, μείωση σε σχέση με πέρυσι που ήταν 14,4%.

Το Φεβρουάριο οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων (BEV) είχαν αυξηθεί κατά 9% σε 106,187 μονάδες, διατηρώντας σταθερό μερίδιο αγοράς 12%. Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αγορών, το Βέλγιο (+66,9%), η Γαλλία (+31,8%) και η Ολλανδία (+20,9%) είχαν σημειώσει σημαντικά διψήφια κέρδη, ενώ οι ταξινομήσεις στη Γερμανία είχαν μειωθεί κατά 15,4 %.

Οι πωλήσεις νέων υβριδικών-ηλεκτρικών αυτοκινήτων (HEV) είχαν αυξηθεί κατά 24,7%, λόγω της σημαντικής ανάπτυξης στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές: Γαλλία (+41,5%), Ισπανία (+26,5%), Γερμανία (+16,4%) και Ιταλία (+16,1%) , που αντιπροσώπευαν συλλογικά πάνω από το 70% των πωλήσεων στην ΕΕ. Οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 255.511, αντιπροσωπεύοντας το 28,9% της αγοράς.

Οι εγγραφές plug-in υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων (PHEV) το Φεβρουάριο είχαν αυξηθεί επίσης κατά 11,6% στις 64.351 μονάδες, λόγω της σταθερής ανάπτυξης σε βασικές αγορές όπως η Γερμανία (+22,3%), στο Βέλγιο (+21,8%) και η Γαλλία (+11,8%). Τα plug-in υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 7,3% των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση