Η Check Point Software Technologies δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Μάρτιο του 2024. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι χάκερ χρησιμοποιούσαν Virtual Hard Disk (VHD) αρχεία για να αναπτύξουν το Trojan Remote Access (RAT) Remcos.

Εν τω μεταξύ, το Lockbit3 παρέμεινε η πιο διαδεδομένη ομάδα ransomware τον Μάρτιο, παρά την κατάργηση του από αρχές επιβολής του νόμου τον Φεβρουάριο, αν και η συχνότητά του στους 200 ιστότοπους ransomware που παρακολουθούνται από την Check Point μειώθηκε από 20% σε 12%.

Η Microsoft και η Google στην κορυφή της λίστας των επιθέσεων Phishing

Το Remcos είναι ένα γνωστό κακόβουλο λογισμικό που έχει παρατηρηθεί από το 2016. Αυτή η τελευταία εκστρατεία του παρακάμπτει τα κοινά μέτρα ασφαλείας για να δώσει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις συσκευές ανύποπτων θυμάτων. Παρά τη νόμιμη προέλευσή του για απομακρυσμένη διαχείριση συστημάτων Windows, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου άρχισαν σύντομα να αξιοποιούν την ικανότητα του να μολύνει συσκευές, να καταγράφει στιγμιότυπα οθόνης και πληκτρολογήσεις και να μεταδίδει δεδομένα που συλλέγονται σε καθορισμένους διακομιστές κεντρικού υπολογιστή.

Επιπλέον, το Trojan διαθέτει λειτουργία μαζικής αλληλογραφίας που μπορεί να πραγματοποιήσει καμπάνιες διανομής και συνολικά οι διάφορες λειτουργίες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία botnets. Τον περασμένο μήνα, ανέβηκε στην τέταρτη θέση στην κορυφαία λίστα κακόβουλου λογισμικού από την έκτη θέση που είχε τον Φεβρουάριο.

«Η εξέλιξη των τακτικών επίθεσης υπογραμμίζει την αμείλικτη πρόοδο στις στρατηγικές των εγκληματιών του κυβερνοχώρου», παρατηρεί η Μάγια Χόροβιτς, VP of Research στην Check Point Software. «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη οι οργανισμοί να δώσουν προτεραιότητα σε προληπτικά μέτρα. Παραμένοντας σε εγρήγορση, αναπτύσσοντας ισχυρή προστασία τελικών σημείων και προωθώντας μια κουλτούρα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μπορούμε συλλογικά να ενισχύσουμε τις άμυνές μας ενάντια στις εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο».

Το Ransomware Index της Check Point επισημαίνει πληροφορίες από ιστότοπους ransomware ή αλλιώς «shame sites» που διευθύνονται από ομάδες double-extortion ransomware, οι οποίες δημοσίευσαν πληροφορίες θυμάτων. Το Lockbit3 βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της κατάταξης με 12% των δημοσιευμένων επιθέσεων, ακολουθούμενο από το Play στο 10% και το Blackbasta στο 9%. Μπαίνοντας στην τριάδα για πρώτη φορά, το Blackbasta, ανέλαβε την ευθύνη για μια πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στη σκωτσέζικη νομική εταιρεία, Scullion Law.

Τον περασμένο μήνα, η πλέον εκμεταλλεύσιμη ευπάθεια ήταν το «Web Servers Malicious URL Directory Traversal» που επηρέασε το 50% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενο από το «Command Injection Over HTTP» με 48% και το «HTTP Headers Remote Code Execution» με 43%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα