Μια ακόμη ένδειξη για τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για τις οικονομικές της επιπτώσεις έρχεται από την Αυστραλία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζιμ Τσάλμερς, στον επερχόμενο προϋπολογισμό της Αυστραλίας που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα το οικονομικό επιτελείο θα έχει υποβαθμίσει  τις προοπτικές ανάπτυξης για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του βασικού εμπορικού εταίρου της, τής Κίνας.

«Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή ρίχνουν σκιά στην παγκόσμια οικονομία, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για τον παρατεταμένο πληθωρισμό και την ασθενέστερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Τσάλμερς σε δήλωση την Κυριακή.

ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους

Η αβεβαιότητα για τις παγκόσμιες προοπτικές κυριάρχησε στην ατζέντα των συνομιλιών στις οποίες συμμετείχε και ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της G20, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως είπε και ο ίδιος.

Το υπουργείο Οικονομικών της Αυστραλίας κάνει προβλέψεις για  τον ΑΠΕ της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ κατά τις επικαιροποιήσεις – ενημερώσεις του προϋπολογισμού της. Η οικονομική επέκταση της Κίνας είναι πιθανό να διαμορφωθεί περίπου στο 4% φέτος, και το 2025 και το 2026 – η πιο αδύναμη περίοδος ανάπτυξης από τότε που η χώρα άρχισε να ανοίγει την οικονομία της στα τέλη της δεκαετίας του 1970, είπε ο Τσάλμερς.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας για το 2024 υποβαθμίστηκε στο 0,75% από 1% που ήταν προηγουμένως, μετά από τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση, πρόσθεσε ο ίδιος. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας για 12ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Ενόψει της παράδοσης του προϋπολογισμού, ο τσάρος της οικονομίας της Αυστραλίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα  ότι η χώρα κινείται στην κατεύθυνση ενός πλεονάσματος για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής