Η Federal Resrve θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερο για μειώσει τα επιτόκια είπε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ δίνοντας τον τόνο που χαρακτήρισε την εβδομάδα που πέρασε.

Οι επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομικών που συνεδριάζουν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Παγκόσμιας Τράπεζας καλούνται να ανανεώσουν την ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς τα αυξημένα επιτόκια και το ισχυρό δολάριο ασκούν καθοδική πίεση σε άλλα νομίσματα και περιπλέκουν τα σχέδια μείωσης του κόστους δανεισμού.

ING: Πόσο εκτεθειμένη είναι στο κακό σενάριο η παγκόσμια οικονομία

Εν τω μεταξύ, η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή εγείρει ανησυχίες για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Τα σημαντικότερα γεγονότα, όπως τα κατάγραψε το Bloomberg,  στην παγκόσμια οικονομία, τη γεωπολιτική και τις αγορές είναι τα ακόλουθα:

Κόσμος

Η τελευταία τοποθέτηση του Πάουελ δημιουργεί ένα δίλημμα για τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο.

Το ΔΝΤ ενίσχυσε τις προσδοκίες του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος, επικαλούμενο την ισχυρή αμερικανική οικονομία αλλά και τις οικονομικές επιδόσεις αναδυόμενων αγορών, ενώ προειδοποίησε ότι είναι επιφυλακτικό όσον αφορά τις προοπτικές λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Η μέχρι τώρα οικονομική πορεία του 2024  δείχνει έναν κόσμο που οδεύει προς μια ήπια προσγείωση. Δυστυχώς, ο ίδιος κόσμος γίνεται επίσης πιο επικίνδυνος, διχασμένος, χρεωμένος και άνισος.

ΗΠΑ

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Μάρτιο και ο προηγούμενος μήνας αναθεωρήθηκε υψηλότερα, δείχνοντας την ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση που συνεχίζει να τροφοδοτεί μια εκπληκτικά ισχυρή οικονομία. Οι λεγόμενες πωλήσεις των ομάδων ελέγχου — οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχή του περασμένου έτους.

Καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε αυτή την εβδομάδα την ακμάζουσα οικονομία της Αμερικής ως την ισχυρότερη στον κόσμο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, οι επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομιών που συναντηθήκαν στην Ουάσιγκτον είχαν ένα διαφορετικό μήνυμα: ψυχραιμία. Ενώ η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συμβάλλει στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι «ελαφρώς υπερθερμασμένες», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ — εν μέρει χάρη στη δημοσιονομική στάση της Ουάσιγκτον, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να οδεύει προς το 7% του ΑΕΠ.

Αναδυόμενες αγορές

Το Ισραήλ φέρεται να αντεπιτέθηκε στο Ιράν το πρωί της Παρασκευής, μετά από μέρες έντονης διπλωματίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το κύριο μέλημά τους είναι να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο σε μια περιοχή που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Ινδία προβλέπει μουσώνες πάνω από το κανονικό φέτος, αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι οι άφθονες βροχοπτώσεις θα τονώσουν την παραγωγή καλλιεργειών και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και θα ωθήσουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιταριού, ρυζιού και ζάχαρης. Η πρόβλεψη ενός κανονικού μουσώνα θεωρείται ότι θα χαλαρώσει το κόστος των τροφίμων και τελικά τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Anubhuti Sahay, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στη Νότια Ασία, στην Standard Chartered Plc.

Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα μπαράζ εμπορικών περιορισμών κατά της Κίνας, καθώς επιδιώκει να τηρήσει τη δέσμευσή της να κάνει την ΕΕ πιο σχετικό πολιτικό παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή. Οι περιορισμοί αφορούν στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας όπου η ΕΕ αγωνίζεται  για να αποτρέψει τον ανταγωνισμό από φθηνές κινεζικές εισαγωγές όλων των ειδών, από ηλεκτρικά έως ηλιακά πάνελ.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, καθώς οι τιμές των καυσίμων ανέβηκαν υψηλότερα, ωθώντας τους εμπόρους να χαλαρώσουν περαιτέρω τα στοιχήματα για το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Αγγλίας φέτος.

Ασία

Η Κίνα ανακοίνωσε ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο μαζί με ορισμένους αριθμούς που υποδηλώνουν ότι τα πράγματα πρόκειται να γίνουν πιο δύσκολα το υπόλοιπο του έτους. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 5,3% την περίοδο, σημειώνοντας ελαφρά επιτάχυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ανάκαμψης ήρθε τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Τον Μάρτιο, η ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε και η βιομηχανική παραγωγή υπολείπεται των προβλέψεων, υποδηλώνοντας προκλήσεις στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση