Για δεκαετίες, το Ισραήλ και το Ιράν διεξήγαν έναν σκιώδη πόλεμο, επιτιθέμενοι ο ένας στον άλλο κυρίως αθόρυβα και στην περίπτωση του Ιράν συχνά μέσω πληρεξουσίων. Αυτό άλλαξε με την αντίποινα του Ιράν σε μια επίθεση της 1ης Απριλίου για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ, στην οποία σκοτώθηκαν αρκετοί Ιρανοί αξιωματικοί στη Συρία. Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με πυραύλους και drone θα μπορούσε να καθορίσει εάν το επόμενο στάδιο είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος, αναφέρει το Bloomberg.

Πώς συγκρίνονται οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ και του Ιράν;

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν τεράστιο τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι του Ιράν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ πιστεύεται επίσης ευρέως ότι έχει πυρηνικά όπλα, αν και ποτέ δεν το έχει παραδεχτεί.

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης

Αντίθετα, οι κυρώσεις και η πολιτική απομόνωση εμπόδισαν την πρόσβαση του Ιράν σε ξένη στρατιωτική τεχνολογία, ωθώντας το να αναπτύξει τα δικά του όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων και των drone που εκτόξευσε το Σάββατο. Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ιράν είναι ως επί το πλείστον πεπαλαιωμένα. Συμφωνήθηκε να αγοράσει ρωσικά αεροσκάφη, αλλά δεν είναι σαφές ότι έχουν παραδοθεί.

Ο στρατός του Ιράν πιστεύεται ότι έχει ένα σημαντικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ και φθηνών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ή drone.

Όπως απεδείχθη, η διείσδυση στην πυκνή αεράμυνα του Ισραήλ είναι μια πρόκληση. Ο δυνητικός εχθρός πρέπει να αποφύγει τα μαχητικά της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ Arrow και David’s Sling, τα οποία μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή αναχαίτισαν τη «συντριπτική πλειοψηφία» των περισσότερων από 200 drone και πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το οπλοστάσιο της Τεχεράνης περιλαμβάνει επίσης πυραύλους εδάφους-αέρος, ρωσικής κατασκευής, που δεν είναι τόσο δοκιμασμένοι στη μάχη όσο του Ισραήλ. Το Ιράν κατέρριψε κατά λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος το 2020 με πύραυλο Tor ρωσικής κατασκευής.

Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν έχουν δυνατότητες κυβερνοπολέμου. Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, κακόβουλο λογισμικό γνωστό ως Stuxnet έθεσε σε κίνδυνο ιρανική εγκατάσταση πυρηνικού εμπλουτισμού, που θεωρήθηκε κοινή επιχείρηση ΗΠΑ – Ισραήλ. Το Ιράν είναι ικανό για «μια σειρά από επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, από επιχειρήσεις πληροφόρησης έως καταστροφικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και εμπορικών δικτύων παγκοσμίως», σύμφωνα με εκτίμηση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι σύμμαχοί των αντιπάλων

Οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι του Ιράν είναι οι σιιτικές πολιτοφυλακές στον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, τις οποίες υποστηρίζει με χρήματα, όπλα και εκπαίδευση. Η λιβανική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ, η οποία εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, θα ήταν σε θέση να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ περιέχει περισσότερους από 70.000 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης πιθανότατα θα ήταν πρόθυμοι να παίξουν ρόλο σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο. Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, προσπάθησαν να χτυπήσουν το Ισραήλ με πυραύλους και drone και έχουν διακόψει την κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα επιτιθέμενοι επανειλημμένα σε πλοία εκεί.

Ο μόνος κρατικός σύμμαχος του Ιράν στη Μέση Ανατολή είναι η Συρία. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα ήταν πιθανό να βοηθήσει, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εμφύλιο από το 2011.

Το Ιράν έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα θα περιόριζε την ικανότητά του Κρεμλίνου να βοηθήσει, και με την Κίνα, η οποία έχει αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο αν και παραμένει υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Το Ισραήλ έχει στο πλευρό του τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επισπεύσει τις αποστολές πυρομαχικών στο Ισραήλ. Ανάμεσα στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού ικανά για αεράμυνα.

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower με προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται καθ’ οδόν από τις επιχειρήσεις κατά των Χούτι.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέπτυξε αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας για να βοηθήσει στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Πώς μπορεί να αντιδράσουν τα αραβικά κράτη;

Ένας πόλεμος Ισραήλ-Ιράν θα έφερνε πολλές χώρες σε δύσκολη θέση. Τέσσερις αραβικές χώρες συνήψαν σχέσεις με το Ισραήλ το 2020 μέσω των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ. Η δυσπιστία τους για το Ιράν ήταν μέρος αυτού που τους έφερε κοντά. Αλλά είναι απίθανο κάποιο αραβικό κράτος να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ σε μια αντιπαράθεση ενάντια σε μια μουσουλμανική χώρα.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν πέρυσι τις διπλωματικές σχέσεις μετά από επταετές πάγωμα. Η Σαουδική Αραβία διερευνά την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας στην οποία ελπίζει να επιτύχει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποφύγει την εμπλοκή στη σύγκρουση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή