Κουίζ

Κουίζ χαμηλής δυσκολίας: Σε ποιον ανήκει η φράση «Ξέρω καλά ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων και αυτή η καλή πορεία της οικονομίας δεν γίνεται αισθητή σε όλους»! Σωστά το έχετε αντιληφθεί. Στο πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος αν μη τι άλλο έχει διακριθεί και για τις εύστοχες διαπιστώσεις του. Δεν τον πιάνει κανένας! Στις διαπιστώσεις….

Χαρές

Η οποία διαπίστωση συνοδεύει την χαρά του για την πιστοληπτική αναβάθμιση της S&P, που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Είναι η πρώτη και έπονται αρκετές άλλες – των άλλων πιστοληπτικών οργανισμών – ως το τέλος του χρόνου. Η S&P κινείται στον αντίποδα της Moody’s. Με την δεύτερη να αρνείται να παράσχει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και το ραντεβού της Moody’s με την ελληνική οικονομία είναι στις 13 Σεπτεμβρίου – τότε θα δώσει και την επόμενη αξιολόγηση της. Και θα δούμε τις προβλέψεις της!

Όπως πηγαίνετε…

Ας παραμείνουμε όμως στην S&P που η αξιολόγηση της μοίρασε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου – μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης έβγαλε τον καημό του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «προσπερνάμε την μικρόψυχη κριτική και προχωρούμε μπροστά με ταχύτητα και αποφασιστικότητα»! Και τι λέει ο αμερικάνικος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης; Λέει πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά και θα πάνε ακόμη καλύτερα, αν συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, οι μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα! Αυτά….

Στην Εδέμ!

Τώρα κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του στο fb «μοιράζει» πράσινη ανάπτυξη – έχουν «ξετρελαθεί» οι ευρωπαίοι μαζί του και λίγο ακόμη και τον βλέπω

να τον διεκδικεί η πράσινη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου – πασχαλινά «καλάθια» και πρόστιμα στους παρανομούντες! Αν διάβαζε κάποιος ξένος αυτές τις εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις του πρωθυπουργού θα νόμιζε ότι η Ελλάδα απέχει λίγο από το να γίνει … Εδέμ!

Ο κ. Γιώργος Στάσσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον.

Αυτή τη φορά είναι καλεσμένος να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του CSIS του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών διοργανώνει το «2024 Energy Security and Geopolitics Conference».

Η πρώτη επίσκεψη είχε γίνει τον Φεβρουάριο οπότε και ο Έλληνας CEO είχε συναντηθεί με τον κ. Τζέφρι Πάιατ υφυπουργό των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενέργειας.

Και το θέμα των συνομιλιών ήταν η επέκταση της ΔΕΗ στην περιοχή των Βαλκανίων, κι ως γνωστόν οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Τζέφρι Πάιατ

Το CSIS γεννήθηκε το 1962 στην περίοδο του ψυχρού πολέμου με στόχο τότε την εξεύρεση τρόπων για να επιβιώσουν οι ΗΠΑ ως έθνος αλλά και για να ευημερήσουν οι Αμερικανοί πολίτες.

Σήμερα το CSIS απασχολεί 250 άτομα προσωπικό και είναι δικτυωμένο σε όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο, που σας ανέφερα πιο πάνω, θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη 23 Απριλίου και κεντρικοί ομιλητές θα είναι εκτός από τον κ. Στάσση και ο κ. Πάιατ.

Και όπως μαθαίνω ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινήσεις της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, ενώ χτίζεται και μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Ανάμεσα στον κ.Πάιατ και τον κ. Στάσση….

Στελέχη της ΔΕΗ

Πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και του οικονομικού κόσμου των ΗΠΑ αλλά think tanks θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου.

Το ενδιαφέρον είναι πως έχουν στηθεί πάνελ με τη συμμετοχή στελεχών της ΔΕΗ. Θα συμμετάσχουν από τον όμιλο της ΔΕΗ και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ψηφιακών & Καινοτόμων Υπηρεσιών, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, η γενική διευθύντρια Στρατηγικής, κα. Έλενα Γιαννακοπούλου, και ο σύμβουλος διοίκησης για θέματα κλιματικής αλλαγής, κ. Andrei Covatariu.

Και οι ομιλητές θα αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις εξελίξεις τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια και συγκεκριμένα πώς η ενεργειακή πολιτική διαμορφώνει τις γεωπολιτικές αποφάσεις και το αντίστροφο.

Τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία εισήλθε ένας μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας που αφορά τις περικοπές συντάξεων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς και το δικαίωμα επιστροφής στους συνταξιούχους μέρους αυτών των περικοπών. Εντός των επόμενων μηνών, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσο οι 350.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα λάβουν άμεσα 13η και 14η σύνταξη (τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα καλοκαιριού), όπως και τις περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων. Η απόφαση θα αφορά μόνο το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και όχι το συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει.

Το συνολικό κόστος μιας ανάλογης απόφασης φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Επέκταση

Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000), το κόστος απόδοσης των αναδρομικών αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις αντικρουόμενες αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα είναι συνταγματικές, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει λάβει αντίθετη απόφαση.

Το κλείσιμο ενός κύκλου

Ως εκ τούτου το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται να λύσει το συγκεκριμένο θέμα.

Οποια και να είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το βέβαιο είναι ότι η έκδοσή της θα ολοκληρώσει μια πολυετή δικαστική περιπέτεια χιλιάδων συνταξιούχων που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν ένα μέρος από τα χρήματα που απώλεσαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories