Kαλά κρατούν οι διαξιφισμοί μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων, δημοτικών αρχών και των υπουργείων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης. Στο επίκεντρο η υποχρέωση των ιδιοκτητών κατ’ αρχάς να εφαρμόσουν τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων, εάν τα ακίνητά τους βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, και, δεύτερον, να καθαρίζουν και να συντηρούν αδόμητα οικόπεδα που κατέχουν εντός αστικού ιστού. Ετσι, βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν διπλό κλοιό, με το κόστος που πρέπει να επωμιστούν να είναι σε πολλές περιπτώσεις τεράστιο και να φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

«Το Βήμα» απαντά σε επτά ερωτήσεις για τις υποχρεώσεις, το κόστος και τα προβλήματα εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας για τους πολίτες.

Περιφέρειας Αττικής: Συντονισμένος σχεδιασμός πυροπροστασίας

1. Ποιες είναι οι προθεσμίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας;

Οι ιδιοκτήτες υφιστάμενων κτιρίων τα οποία βρίσκονται εντός ή κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις έχουν στη διάθεσή τους άλλες 20 ημέρες (ήτοι έως τη 10η Μαΐου), προκειμένου να υποβάλουν έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας και τεχνική έκθεση ώστε να γλιτώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επίσης, πρέπει να υποβληθεί δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας έως τις 10 Ιουνίου. Η παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν επαρκεί και, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, θα πρέπει να δοθεί και άλλη, καθώς οι ασάφειες είναι πολλές και απαιτούνται διευκρινίσεις.

2. Ποιο είναι το κόστος για τους ιδιοκτήτες;

Το κόστος για την τεχνική έκθεση κυμαίνεται γύρω στα 400-500 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, εκκρεμεί ο σαφής ορισμός των επαγγελματικών κατηγοριών που θα έχουν το δικαίωμα να τις συντάσσουν. Οπως επισημαίνει, το μεγάλο οικονομικό βάρος θα είναι στην εφαρμογή των όσων προτείνει η τεχνική έκθεση που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. «Αν η έκθεση προτείνει ότι πρέπει να κατασκευαστεί τσιμεντένια μάντρα, αν θέλει αλλαγή στη στέγη, στα παντζούρια, στις σήτες ώστε να είναι πυρίμαχα, το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Επίσης, για να κόψεις δέντρα απαιτείται άδεια, αλλιώς θα βρεθούμε στο Αυτόφωρο» τονίζει ο ίδιος.

3. Πόσο φτάνουν τα πρόστιμα;

Σε περίπτωση μη υποβολής του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, επιβάλλεται πρόστιμο ανάλογο με την επιφάνεια του ακινήτου και την κατηγορία επικινδυνότητάς του. Π.χ. για ακίνητα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας επιβάλλεται πρόστιμο 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 250 ευρώ. Εάν διαπιστωθούν λάθη στη σύνταξη του εντύπου ή στην επιλογή των μέτρων πυροπροστασίας της έκθεσης, γίνεται σύσταση και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ. Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας, επιβάλλεται για κάθε ενότητα μέτρων (προληπτικά, παθητικά, ενεργητικά) πρόστιμο 500 ευρώ.

4. Τι ισχύει για την εφετινή αντιπυρική περίοδο;

Εφέτος, ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων θα εφαρμοστεί στα κτίρια μόνο για τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας. Δηλαδή τακτικό καθαρισμό της βλάστησης και του αρδευτικού συστήματος, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου,  εξασφάλιση καθαρής πρόσβασης στο ακίνητο, σύνταξη σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, σχεδιασμός περιμετρικών ζωνών προστασίας γύρω από κτίριο κ.λπ.

5. Ποιος έχει την ευθύνη του ελέγχου;

Οι δήμοι έχουν επωμιστεί την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων και ελέγχου χωρίς να διασφαλίζονται, όπως καταγγέλλει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), οι αναγκαίοι πόροι και το απαιτούμενο προσωπικό.

6. Τι ισχύει για τα αδόμητα οικόπεδα;

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές αδόμητων οικοπέδων εντός του αστικού ιστού έχουν την υποχρέωση να τα καθαρίζουν ενώ θα πρέπει έως τις 30 Απριλίου να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Εναντίον όσων δηλώσουν ψευδώς ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πρόστιμο που φτάνει έως και τις 54.000 ευρώ.

7. Τι θα συμβεί εάν δεν τα καθαρίσουν;

Αναλαμβάνουν οι δήμοι, αφού πάρουν εισαγγελική παραγγελία για να μπουν στο οικόπεδο. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλος, το κόστος είναι μεγάλο. «Ο δήμος μας πήρε πέρυσι για αντιπυρική προστασία 90.000 ευρώ και ξοδέψαμε 1.075.000 ευρώ. Μόνο η  αποψίλωση 3.500 στρεμμάτων (αδόμητα οικόπεδα που δεν έχουν ιδιοκτήτη, κοινόχρηστα, κοινωφελή, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο τέλος της πόλης) κόστισε 245.000 ευρώ. Πέρυσι, στον δήμο μας αποψιλώθηκαν περίπου 150 αδόμητα οικόπεδα που ήταν τα πιο επικίνδυνα και δεν αποψιλώθηκαν άλλα 700. Αν τα κάναμε όλα, θα χρειαζόμασταν άλλες 100.000 ευρώ. Για να πάρουμε πίσω τα χρήματα από τους πολίτες μπορεί να περιμένουμε ακόμα και μία πενταετία».  

Οι έλεγχοι

Ελάχιστοι είναι οι δήμοι που έχουν συστήσει τις επιτροπές ελέγχου τήρησης του Κανονισμού Πυροπροστασίας, ενώ τουλάχιστον στην Αττική σχεδόν κανένας πολίτης δεν έχει υποβάλει φάκελο εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου