Οι πλούσιοι ζουν σε έναν διαφορετικό κόσμο από τους… κοινούς θνητούς και οι επενδυτικές τους στρατηγικές φαίνονται επίσης πολύ διαφορετικές από το χαρτοφυλάκιο του μέσου επενδυτή.

«Μπορεί να μην υπάρχει επίσημο όριο, ωστόσο εκατομμυριούχοι ή άτομα με συνολική καθαρή αξία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, συνιστούν ένα καλό σημείο αναφοράς για την είσοδό τους στο κλαμπ του 0,001%», δήλωσε ο Kevin Teng, Διευθύνων Σύμβουλος της WRISE Wealth Management Singapore, μιας εταιρείας που έχει ως πελάτες της άτομα με υψηλό πλούτο.

Παγκοσμίως, ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων ανέρχεται σε περίπου 28.420 άτομα και είναι συγκεντρωμένοι σε μεγάλο βαθμό στη Νέα Υόρκη, τον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και το Πεκίνο, σύμφωνα με στοιχεία του WRISE.

Κροίσοι: Τις ιδιοτροπίες και τα καπρίτσια τους αποκαλύπτει μπάτλερ σε εμβληματικό ξενοδοχείο

«Αυτές οι πόλεις διαθέτουν ισχυρή οικονομική υποδομή, ζωντανά επιχειρηματικά οικοσυστήματα και προσοδοφόρες αγορές ακινήτων, καθιστώντας τις ελκυστικούς προορισμούς για τους εξαιρετικά πλούσιους», δήλωσε ο Teng στο CNBC.

«Δεν επενδύουν σε πράγματα μη ρευστοποιήσιμα σήμερα, δεν επιδιώκουν να γίνουν πιο πλούσιοι. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν διαπραγματεύονται πραγματικά μετοχές», δήλωσε ο Salvatore Buscemi, Διευθύνων Σύμβουλος της Dandrew Partners, ενός ιδιωτικού γραφείου οικογενειακών επενδύσεων.

«Στην πραγματικότητα δεν επενδύουν καν σε κρυπτονομίσματα είτε το πιστεύετε είτε όχι», είπε ο Buscemi στο CNBC. «Αυτό που αναζητούν είναι να διατηρήσουν την κληρονομιά και τον πλούτο τους».

Ακίνητη περιουσία

Ως αποτέλεσμα, τα χαρτοφυλάκια εκατομμυριούχων συχνά διαθέτουν «πολύ ισχυρά, σταθερά κομμάτια ακίνητης περιουσίας», είπε ο Buscemi. Αυτά τα πλούσια άτομα έλκονται από ακίνητα «Κατηγορίας Α» τα οποία τα επιδιώκουν να αποκτούν ως «τρόπαια». Ελκονται επίσης και από περιουσιακά στοιχεία επενδυτικού επιπέδου που συνήθως κατασκευάστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο Michael Sonnenfeldt, ιδρυτής και πρόεδρος του Tiger 21 – ενός δικτύου επιχειρηματιών και επενδυτών εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας – είπε στο CNBC ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσωπεύουν συνήθως το 27% των χαρτοφυλακίων αυτών των ατόμων.

Οικογενειακά γραφεία ως επενδυτικά οχήματα

Τα άτομα αυτού του πλούτου γενικά διαχειρίζονται τα χρήματά τους μέσω οικογενειακών γραφείων, τα οποία χειρίζονται τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομιάς, των λογαριασμών του νοικοκυριού, των πιστωτικών καρτών, των άμεσων οικογενειακών εξόδων, κ.λπ.

«Αυτά τα οικογενειακά γραφεία συχνά διαθέτουν ιδρύματα-βραχίονες για φιλανθρωπικές οργανώσεις και venture capitals που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης», δήλωσε ο Amoils.

Ο αριθμός των οικογενειακών γραφείων στον κόσμο έχει τριπλασιαστεί από το 2019, ξεπερνώντας τα 4.500 παγκοσμίως πέρυσι, τα οποί διαχειρίζονται assets συνολικής αξίας 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εναλλακτικές επενδύσεις;

Άτομα με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία διερευνούν επίσης πιθανές αγορές ποσοστών μετοχών σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, δήλωσε ο Buscemi του Dandrew.

«Αυτή είναι μια πολύ, πολύ περιορισμένη ομάδα για να μπορέσει κάποιος να γίνει «μέλος» της και απαιτεί πολλά περισσότερα από το να διαθέτεις απλώς χρήματα», είπε.

Η αποκλειστικότητα είναι μια μοναδική αίσθηση για αυτά τα άτομα καθώς θέλουν να συναναστρέφονται με ομόλογα άτομα παρόμοιας θέσης, κατά τον Buscemi. Η κατοχή ποσοστού σε μια αθλητική ομάδα είναι ένας τρόπος για αυτά τα άτομα να νομιμοποιήσουν το status τους, είπε.

«Σου απονέμουν τον τίτλο του ιππότη στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν αγοράζεις μια ομάδα NFL», είπε, όπως συνέβη με τον Αμερικανό επιχειρηματία και δισεκατομμυριούχο Τζέρι Τζόουνς όταν αγόρασε τους Dallas Cowboys το 1989.

Ο Teng του WRISE σημείωσε επίσης ότι το 0,001% των πλούσιων ατόμων δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο σταθερό εισόδημα, την ιδιωτική πίστωση και τις εναλλακτικές επενδύσεις. Η ιδιωτική πίστη κερδίζει επίσης προτιμήσεις καθώς οι επενδυτές αναζητούν πηγές απόδοσης εκτός των συμβατικών αγορών.

«Αυτή η τάση αντανακλά την αυξανόμενη διάθεση για μη παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν μοναδικά προφίλ κινδύνου-απόδοσης», είπε ο Teng, σημειώνοντας ότι οι εναλλακτικές επενδύσεις περιλαμβάνουν επιχειρηματικά κεφάλαια, ιδιωτικά κεφάλαια και ακίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή