Σε «δοκιμασία» θέτει την προτεινόμενη εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας εμπορίας σιτηρών Bunge από την εταιρεία Viterra, το Γραφείο Ανταγωνισμού του Καναδά καθως δήλωσε την Τρίτη ότι διαπίστωσε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό.

Η συγχώνευση αναμεσα στη Bunge και στη Viterra, υποστηρίζεται από το γίγαντα των πρώτων υλών την Glencore και θα δημιουργούσε μια εταιρεία αξίας 34 δισ. δολαρίων,  συμπεριλαμβανομένου του χρέους, πιο κοντά σε κλίμακα στους ανταγωνιστές ADM και Cargill.

FAO: Έλαια, γαλακτοκομικά και κρέας ανεβάζουν τις τιμές τροφίμων

Σε δήλωση που συνοδεύει επίσημη έκθεση προς την Οτάβα, το Γραφείο ανέφερε ότι η συμφωνία «είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές αντιανταγωνιστικές επιπτώσεις και σε σημαντική απώλεια ανταγωνισμού μεταξύ της Viterra και της Bunge στις γεωργικές αγορές του Καναδά».

Επίσης, διαπίστωσε ότι η συναλλαγή ήταν πιθανό να βλάψει τον ανταγωνισμό στις αγορές αγοράς σιτηρών στον Δυτικό Καναδά, καθώς και για την πώληση κραμβέλαιου στον Ανατολικό Καναδά.

«Αστοχία»

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι οι ανησυχίες του γραφείου ήταν άστοχες και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν με τις καναδικές αρχές για την παροχή περισσότερων πληροφοριών.

Η μη δεσμευτική έκθεση εστάλη στο υπουργείο Μεταφορών του Καναδά, το οποίο έχει προθεσμία μέχρι τις 2 Ιουνίου του τρέχοντος έτους για να επανεξετάσει τη συμφωνία ενω η ομοσπονδιακή καναδική κυβέρνηση θα λάβει την τελική απόφαση.

Το Γραφείο Ανταγωνισμού έχει μικτό ιστορικό στην προσπάθεια να εμποδίσει συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της περσινής αποτυχημένης προσπάθειάς του να εμποδίσει μια συγχώνευση εταιρειών τηλεπικοινωνιών ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Ανταγωνισμού, τα επόμενα βήματα είναι να εντοπίσει η κυβέρνηση τυχόν επικαλυπτόμενες ανησυχίες που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και τις μεταφορές και να ζητήσει από τις εταιρείες να τις αντιμετωπίσουν.

Οι μεγάλες εταιρικές συγχωνεύσεις συνήθως συνεπάγονται την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού από τις εταιρείες με την εκχώρηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων σε τρίτους.
Εάν οι διορθωτικές ενέργειες των εταιρειών ικανοποιούν το υπουργείο, μπορεί να εγκρίνει τη συγχώνευση ή να την εγκρίνει με όρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities