Η αύξηση στις διεθνείς τιμές για τα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας ενίσχυσε τον δείκτη αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων κατά 1,1% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, στην πρώτη άνοδο μετά από επτά μήνες, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). 

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 118,3 μονάδες τον Μάρτιο, μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 7,7%.

Πτώση τιμών σε δημητριακά και έλαια, άνοδος σε ζάχαρη και κρέας – Πού «κάθισε» ο δείκτης του FAO

Τη μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 8% κατέγραψαν π δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO  φθάνοντας στο υψηλό ενός έτους, καθώς οι τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο αυξήθηκαν. Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου αυξήθηκαν λόγω της εποχικής χαμηλότερης παραγωγής στις κορυφαίες παραγωγές χώρες και της σταθερής εγχώριας ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ αυτές για το σογιέλαιο ανέκαμψαν από τα χαμηλά πολυετών, ενισχύθηκαν από την ισχυρή ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων, ιδιαίτερα στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 2,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης των τιμών του τυριού και του βουτύρου παγκοσμίως.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε επίσης, σημειώνοντας άνοδο 1,7% από τον προηγούμενο μήνα, με τις διεθνείς τιμές να ανεβαίνουν για τα πουλερικά, τα χοιρινά και τα βοοειδή.

Πτώση στα σιτηρά

Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 2,6%, κατά μέσο όρο 20% κάτω από την τιμή του Μαρτίου 2023. Η πτώση οφείλεται στη μείωση των παγκόσμιων τιμών εξαγωγής σιταριού, οι οποίες μειώθηκαν λόγω του συνεχιζόμενου ισχυρού εξαγωγικού ανταγωνισμού –που υπογραμμίζεται από τις ακυρωμένες αγορές από την Κίνα– μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου σημείωσαν άνοδο τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των υλικοτεχνικών δυσκολιών στην Ουκρανία, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού FAO μειώθηκε κατά 1,7% εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 5,4% από τον Φεβρουάριο, με την πτώση να οφείλεται κυρίως στην ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης παραγωγής ζάχαρης 2023/24 στην Ινδία και στον βελτιωμένο ρυθμό της συγκομιδής στην Ταϊλάνδη.

Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών το 2023/24

Ο FAO δημοσίευσε επίσης μια νέα ενημέρωση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών την Παρασκευή, αυξάνοντας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023/24 σε 2 841 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας τις προσδοκίες για μεγαλύτερη παραγωγή καλαμποκιού, ρυζιού και σιταριού .

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/24 είναι συνδεδεμένη σε 2 828 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,3 τοις εκατό από το επίπεδο του 2022/2023. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να τελειώσουν τη σεζόν του 2024 στους 894 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 2,3% από την αρχή του έτους, υποδεικνύοντας μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 31,0%.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% από το προηγούμενο έτος σε 485 εκατομμύρια τόνους το 2023/24. Το διεθνές εμπόριο χονδροειδών σιτηρών αναμένεται να επεκταθεί από το 2022/23, ενώ το εμπόριο σιταριού και ρυζιού πιθανότατα θα συρρικνωθεί.

Ο FAO προσάρμοσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024, που τώρα ανέρχεται σε 796 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 1,0 τοις εκατό από το 2023.

Για τις καλλιέργειες χονδρόκοκκου, η σπορά θα ξεκινήσει σύντομα στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει νότια του ισημερινού . Ενώ η παραγωγή της Αργεντινής αναμένεται να ανακάμψει μετά το αποτέλεσμα της ξηρασίας του 2023, μικρότερες εκροές αναμένονται στη Βραζιλία και σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση