Την καθιέρωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ Ελλάδας – Κίνας, τη δημιουργία προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών και την επιμόρφωσή τους σε θέματα αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κινέζικης Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών Καθηγητή, Wu Kongming.

Η Κινέζικη Ακαδημία Αγροτικών Επιστημών αποτελούμενη από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο έρευνας, ανάπτυξης και εκπαίδευσης πρωτοστατεί στο τομέα των νέων τεχνολογιών υδροπονίας με σύγχρονα εργαστήρια ρομποτικής, προσελκύοντας εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Κατατάσσεται 2η παγκοσμίως ως τράπεζα γενετικού υλικού σπόρων, γεγονός που την καθιστά πρωτοπόρα στο είδος της.

Αυγενάκης: Νέοι δρόμοι συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας για τα αγροτικά προϊόντα

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ήδη σημαντικής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥπΑΑΤ, όπως με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Επιβεβαιώνοντας τη διάθεση των δύο πλευρών να ισχυροποιήσουν την σχέση συνεργασίας σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Συζητήθηκαν εκτενώς οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης καθώς και η κρισιμότητα της επισιτιστικής ασφάλειας, οι οποίες έχουν δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία. Τονίστηκε, η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας σε προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Επιμόρφωση

Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία προγράμματος για ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών και την επιμόρφωσή τους σε θέματα αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης με ταυτόχρονη καθιέρωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Συμφωνήθηκε, επίσης, πριν από το τέλος του 2024 και ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στελεχών της Ακαδημίας στην Ελλάδα με στόχο να ενισχυθεί η υφιστάμενη συνεργασία τόσο με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥπΑΑΤ (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), όσο και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν επιπλέον γέφυρες συνεργασίας.

Συνέδριο

Η ελληνική πλευρά πρότεινε την διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου που θα λάβει χώρα το 2025 στην Ελλάδα με την παρουσία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αγροτικών φορέων των δύο χωρών με στόχο τη διεύρυνση συνεργασιών σε εκπαίδευση και  έρευνα. Η κινεζική πλευρά απεδέχθη την πρόταση με ιδιαίτερη χαρά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ξεναγήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων κ. Jin Ke στις πρωτοποριακές εγκαταστάσεις υδροπονίας και ρομποτικής της Κινέζικης Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης