Υψηλής τεχνολογίας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia, απέκτησαν πρόσφατα, μέσω μεταπωλητών, κινεζικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διεύρυναν πέρυσι την απαγόρευση πώλησης τέτοιας τεχνολογίας στην Κίνα.

Η μελέτη εκατοντάδων εγγράφων από το Reuters δείχνει ότι 10 κινεζικές οντότητες απέκτησαν προηγμένα τσιπ Nvidia ενσωματωμένα σε προϊόντα διακομιστών που κατασκευάζονται από την Super Micro Computer Inc., την Dell Technologies Inc και την Gigabyte Technology , αφότου οι ΗΠΑ επέκτειναν στις 17 Νοεμβρίου το εμπάργκο.

Συγκεκριμένα, οι διακομιστές περιείχαν μερικά από τα πιο προηγμένα τσιπ της Nvidia, σύμφωνα με τους προηγουμένως μη αναφερόμενους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου. Ενώ οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Nvidia και τους συνεργάτες της να πωλούν προηγμένα τσιπ στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μέσω τρίτων, η αγορά των τσιπ δεν είναι παράνομη στην Κίνα.

Οι 11 πωλητές των τσιπ ήταν ελάχιστα γνωστοί κινέζοι λιανοπωλητές. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν, για την εκπλήρωση των εντολών, χρησιμοποίησαν αποθέματα που είχαν αποκτηθεί πριν οι ΗΠΑ αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές chip τον Νοέμβριο.

Σε επαφή με το Reuters, η Nvidia είπε ότι οι προσφορές καθορίζουν προϊόντα που εξήχθησαν και ήταν ευρέως διαθέσιμα πριν από τους περιορισμούς. «Δεν υποδεικνύουν ότι κάποιος από τους εταίρους μας παραβίασε τους κανόνες ελέγχου των εξαγωγών και είναι ένα αμελητέο κλάσμα των προϊόντων που πωλούνται παγκοσμίως», είπε ένας εκπρόσωπος.

Γιατί τα τσιπ της Nvidia κυριαρχούν στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης;

Οι κατασκευαστές διακομιστών είπαν ότι συμμορφώθηκαν με την ισχύουσα νομοθεσία ή ότι θα διερευνήσουν περαιτέρω.

Μεταξύ των αγοραστών ήταν η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης Shandong, η Διοίκηση Σεισμών Hubei, τα πανεπιστήμια Shandong και Southwest, μια εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας που ανήκει στην επαρχιακή κυβέρνηση Heilongjiang, ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο αεροπορίας και ένα κέντρο διαστημικής επιστήμης .

Κανένας από τους Κινέζους αγοραστές και λιανοπωλητές δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το θέμα.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είπε στο Reuters ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πιθανές εν εξελίξει έρευνες, αλλά είπε ότι το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας παρακολούθησε εκτροπές περιορισμένων τσιπ, διεξήγαγε ελέγχους τελικής χρήσης και εξέτασε πιθανές παραβιάσεις.

Η Super Micro είπε ότι συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την πώληση και την εξαγωγή συστημάτων GPU σε περιοχές και μέρη που απαιτούν άδειες. «Εάν αντιληφθούμε ότι κάποιος τρίτος έχει εξάγει ή επανεξάγει χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, διερευνούμε το θέμα και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε.

Σε επιστολή προς το Reuters εκ μέρους της Super Micro, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Clare Locke είπε ότι ο πελάτης της «υπερβαίνει τα όρια που απαιτούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές των ΗΠΑ» λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της δεν παραβιάζουν τους περιορισμούς.

Ένας εκπρόσωπος της Dell είπε ότι η εταιρεία «δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία αποστολής προϊόντων διαμορφωμένων με τις περιορισμένες μάρκες που καταχωρίσατε στις οντότητες που ονομάσατε», αλλά ότι θα συνεχίσει να ερευνά.

Τα δεδομένα

Οι συναλλαγές αποκαλύφθηκαν σε δώδεκα από τους διαγωνισμούς, τους οποίους το Reuters βρήκε σε δημόσιες βάσεις δεδομένων που καλύπτουν μόνο ένα κλάσμα αγορών από κρατικές οντότητες της Κίνας. Αλλά το μικρό στιγμιότυπο δείχνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ που Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την τεχνητή νοημοσύνη για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως ο εκσυγχρονισμός των αμυντικών δυνάμεων της Κίνας ή για την ανάπτυξη όπλων όπως υπερηχητικούς πυραύλους.

Κάθε μία από τις αγορές περιοριζόταν σε πολλούς διακομιστές και αρκετές δεκάδες απαγορευμένες μάρκες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για μοντέλα εκπαίδευσης και διεξαγωγή προηγμένης έρευνας, σύμφωνα με επτά αναλυτές και στελέχη του κλάδου.

Οι προσφορές – αξίας μεταξύ 71.500 γιουάν και 1,86 εκατομμυρίων γιουάν, ή περίπου 10.000 και 259.000 δολαρίων – δεν προσδιορίζουν τις προβλεπόμενες χρήσεις.

Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, οι εταιρείες προμηθειών που εκπροσωπούν κρατικούς ή συνδεδεμένους με το κράτος αγοραστές πρέπει να ελέγξουν ότι ένας προμηθευτής μπορεί να εκπληρώσει την προσφορά πριν ανακηρυχθεί νικητής και υπογραφεί μια σύμβαση.

Εταιρείες και άτομα που κατηγορούνται για παραβίαση των ελέγχων των εξαγωγών των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστικές ή ποινικές κυρώσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων προστίμων εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και έως και 20 χρόνια φυλάκισης για άτομα.

Το Reuters πέρυσι ανέφερε ότι ένα υπόγειο εμπόριο τσιπ Nvidia έχει διαπιστωθεί στην Κίνα, όπως διεφάνη στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών Huaqiangbei της Shenzhen τον Ιούνιο, προτού οι ΗΠΑ διευρύνουν τα όρια τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.