Μέσα στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που φαίνεται πως έχει σαρώσει τις αγορές, η μεγαλύτερη έκπληξη που προσέλκυσε αμέσως το επενδυτικό ενδιαφέρον, ήταν η άνοδος της Nvidia και η καθολικής της επικράτηση στην αγορά των τσιπ.

Κάποτε γνωστή κυρίως για την κατασκευή καρτών γραφικών για παιχνίδια, η Nvidia έχει φέρει τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU στην καρδιά της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, και κυριαρχεί με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 90%.

Το μεγάλο άλμα των Nvidia και Alphabet τον Μάρτιο – Πόσο ανέβηκαν σε κεφαλαιοποίηση

Τεράστια ζήτηση

Μπορεί ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia να έχει δημιουργήσει μια εταιρεία που είναι αξιοσέβαστη παγκοσμίως, ωστόσο οι αγοραστές τσιπ δεν θέλουν να βασίζονται σε μία και μόνο πηγή.

Ακριβώς επειδή εταιρείες όπως η Dell, η Hewlett Packard, η Lenovo και η Super Micro Computer δεν μπορούν να παραλάβουν αρκετά τσιπ Nvidia, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Το ίδιο και οι πάροχοι cloud, όπως οι Amazon και Google της Alphabet, που θέλουν περισσότερες επιλογές – σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αποφάσισαν να σχεδιάσουν τα δικά τους τσιπ. Ενώ και οι εταιρείες που βασίζονται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται περισσότερους υπολογιστικούς πόρους με περισσότερο διαχειρίσιμο κόστος από ό,τι σήμερα, σύμφωνα με το Barron’s.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα προϊόν που είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο και τόσο γρήγορα στις χρηματοπιστωτικές αγορές από την GPU Nvidia H100, η οποία κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2022. Κάνοντας ένα άλμα, πριν από λίγες εβδομάδες, η Nvidia κυκλοφόρησε την Blackwell B200 GPU, η οποία ξεπερνά δραματικά το H100.

Οι GPU Blackwell θα κοστίζουν 30.000 – 40.000 δολάρια. Οι τιμές δεν είναι το παν, καθώς οι πελάτες τεχνητής νοημοσύνης θέλουν να εκτελούν φόρτους εργασίας στο συντομότερο χρόνο, με το χαμηλότερο κόστος, με την υψηλότερη ακρίβεια και αξιοπιστία, αντλώντας όσο το δυνατόν λιγότερη ισχύ.

Οι πιο προφανείς ανταγωνιστές της Nvidia είναι οι AMD και Intel

Οι αντίπαλοι της Nvidia χωρίζονται σε τρεις ομάδες: μεγάλους κατασκευαστές τσιπ, προμηθευτές υπολογιστικού νέφους και νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επιχειρήσεις.

Οι μετοχές της AMD σημείωσαν ράλι 71% τους τελευταίους 12 μήνες, με την αντίληψη ότι οι νέες MI300 GPU της θα χαλαρώσουν τον ασφυκτικό κλοιό της Nvidia στην αγορά. Αυτή η ελπίδα εδράζεται στην επιτυχία υφαρπαγής μεριδίου αγοράς σε υπολογιστές και διακομιστές από την Intel.

Ο Άντριου Ντίκμαν, γενικός διευθυντής της επιχείρησης GPU του κέντρου δεδομένων της AMD επισήμανε πως τα τσιπ AMD υπερτερούν του H100 της Nvidia. Αλλά το βασικό πλεονέκτημα της AMD είναι ότι δεν είναι… Nvidia, καθώς υπάρχει μια ακραία επιθυμία για εναλλακτικές λύσεις.

Η Intel προκάλεσε αίσθηση αυτόν τον μήνα με την κυκλοφορία του τσιπ επιτάχυνσης τεχνητής νοημοσύνης τρίτης γενιάς Gaudi 3. Η Intel υποστηρίζει ότι το Gaudi 3 είναι ταχύτερο από το H100 της Nvidia καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, και θα είναι ανταγωνιστικό του Blackwell.

Η Intel θα πρέπει να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα έχοντας τη δική της πηγή προμήθειας σε μια αγορά με σοβαρή έλλειψη εφοδιασμού. Αλλά όχι ακόμα: Το Gaudi 3 θα παράγεται από την TSMC, όπως και τα τσιπ AI από την Nvidia και την AMD.

Η Τζένι Μπαρόβιαν, αντιπρόεδρος του ομίλου της Intel, Network & Edge, πιστεύει στη Nvidia για τη «θέσπιση των θεμελίων για αυτήν την επανάσταση», αλλά όπως είπε στο Barron’s η Intel δεν σκοπεύει να μείνει πίσω, καθώς οι πελάτες θέλουν εναλλακτικές λύσεις.

Η Qualcomm είναι μια ηγέτης στην αρένα των ημιαγωγών. Η εταιρεία τσιπ κινητών τηλεφώνων έχει υιοθετήσει τεχνολογίες που σχεδιάστηκαν αρχικά για smartphone και τις στο τσιπ Cloud AI 100.

Οι τέσσερις γίγαντες του Cloud

Λιγότερο ορατές αλλά όχι λιγότερο σοβαρές είναι οι εσωτερικές ομάδες σε τέσσερις γίγαντες του cloud-computing—Amazon, Alphabet, Meta Platforms και Microsoft, αλλά καμία δεν πουλά τσιπ σε τρίτους.

Ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τη Nvidia. Η Meta, η Microsoft, η Amazon και η Google μαζί ξοδεύουν μια περιουσία σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

«Έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό από οποιονδήποτε στον πλανήτη. Όχι μόνο από εταιρείες, αλλά και από πελάτες», τόνισε ο Χουάνγκ σε εκδήλωση τον Μάρτιο. Αλλά θεωρεί ότι είναι δύσκολο για τους ανταγωνιστές να συμβαδίσουν.

Αυτό δεν εμπόδισε τις Big Tech μαζί με μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις να προσπαθήσουν.

Οι start-up

Η πιο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η Cerebras Systems, που παρουσίασε τον Μάρτιο το μεγαλύτερο τσιπ μέχρι σήμερα, το Wafer Scale Engine 3 ή WSE-3. Με 72 τετραγωνικές ίντσες, είναι το μεγαλύτερο εμπορικό τσιπ που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το τσιπ της Cerebras έχει τέσσερα τρισεκατομμύρια τρανζίστορ, 50 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από το H100.

Ο Τζόναθαν Ρος, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Google, «τρέχει» τώρα μια start-up τσιπ ΑΙ που ονομάζεται «Groq». Η στρατηγική της εστιάζει στο να πουλά τον υπολογιστικό χρόνο σε βάση κατανάλωσης, αντί για τσιπ σε εταιρείες υλικού και cloud.

Ομοίως, η νεοφυής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης d-Matrix εστιάζει σε εφαρμογές συμπερασμάτων τεχνητής νοημοσύνης σε κέντρα δεδομένων, αφήνοντας τη δημιουργία μοντέλων σε άλλους, αναμένοντας να ξεκινήσει να πουλά τσιπ τον επόμενο χρόνο.

Από την άλλη η SambaNova ακολουθεί μια προσέγγιση βασισμένη σε συστήματα για την εξυπηρέτηση της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης, εγκαθιστώντας φυσικά συστήματα στα κέντρα δεδομένων πολλών πελατών.

Ενώ η Rain AI, η οποία με βασικό χρηματοδότη τον Σαμ Άλτμαν, επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και τη λειτουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων σε συσκευές αιχμής. Το Lightmatter  χρησιμοποιεί φωτονική—τεχνολογία που κατασκευάστηκε αρχικά για εφαρμογές κβαντικών υπολογιστών.

Μεγάλες ιδέες – μικρή κλίμακα

Αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν μεγάλες ιδέες, αλλά λειτουργούν σε μικρή κλίμακα. Θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια μέχρι να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Nvidia.

Το Bloomberg ανέφερε ότι ο όμιλος SoftBank εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση νέας εταιρείας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Εν τω μεταξύ, ο Άλτμαν της OpenAI, σύμφωνα με την The Wall Street Journal, σχεδιάζει να επενδύσει έως και 7 τρισεκατομμύρια δολάρια —ποσό απίστευτα μεγάλο— για να δημιουργήσει δεκάδες νέα τσιπ.

Η εμφάνιση του αυξανόμενου αριθμού νέων και πιθανών ανταγωνιστών δεν είναι πιθανό να τερματίσει τη βασιλεία της Nvidia στα τσιπ AI. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η ανεμπόδιστη κυριαρχία της Nvidia σε μια αγορά 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων φτάνει στο τέλος της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον