Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπαθούν να αφομοιώσουν την άνοδο των τελευταίων ημερών, χωρίς να χάσουν το θετικό momentum που ήδη έχει δημιουργηθεί.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων όμως να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,27% στις 8.066 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,18% στις 18.171 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,25% στις 8.085 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του γαλλικού ομίλου πολυτελείας Kering βυθίζονται κατά περισσότερο από 9%, αφού η εταιρεία προειδοποίησε ότι αναμένει απότομη πτώση στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης για το εμπορικό σήμα Gucci.

Η προειδοποίηση ότι αναμένει μείωση 40% έως 45% στα λειτουργικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, έρχεται καθώς η Kering είπε ότι οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν στα 4,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ήτοι πτώση κατά 10% σε συγκρίσιμη βάση.

Από την άλλη, η Lloyds Banking Group κερδίζει πάνω από 1%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά της κέρδη το τρίμηνο έως τις 31 Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 4,2 δισ. στερλίνες, μειωμένα κατά 9% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν κατά 0,6 πένες στις 1,7 πένες και ο δείκτης CET1 έφτασε στο 13,9%.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτικά λειτουργούν οι συνεχείς δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη βεβαιότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο. Τελευταίο παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της, Λουίς ντε Γκίντος, που παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ έχει πετύχει σημαντικές νίκες στον δρόμο προς τον αποπληθωρισμό. Και πρόσθεσε ότι «εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις και τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική μας τον Ιούνιο».

«Έχουμε πάει από το 10% του πληθωρισμού στο 2,4%. Ο βασικός πληθωρισμός μειώνεται επίσης και είναι τώρα κάτω από το 3%. Όλοι οι δείκτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά το τέλος φαίνεται. Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τον στόχο του 2% το 2025», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές