Η εισβολή των βελγικών αρχών στα γραφεία μιας κινεζικής εταιρείας προμήθειας εξοπλισμού ασφαλείας, σε μια επιχείρηση που αποσκοπεί στον έλεγχο των ξένων επιδοτήσεων, αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, οι ελεγκτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου επέδραμαν στα γραφεία της Nuctech, στην Πολωνία και την Ολλανδία, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στον «εμπορικό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν να πλήξουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου.

Η Nuctech είναι κρατική εταιρεία και κατασκευάζει σαρωτές ασφαλείας αποσκευών. Μια περίοδο διοικούνταν από τον γιο του πρώην προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο και τα προϊόντα της έχουν απαγορευτεί από ορισμένες δυτικές χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στην περίπτωση της Νuctech, οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τους νέους κανόνες κατά των ξένων επιδοτήσεων για να δικαιολογήσουν την επιδρομή των αρχών στα γραφεία μιας εταιρείας.

«Ο ξαφνικός απροειδοποίητος έλεγχος στις 23 Απριλίου υπονομεύει το επιχειρηματικό περιβάλλον για ξένες εταιρείες εντός της ΕΕ με τη μεταμφίεση των ξένων επιδοτήσεων», δήλωσε το κινεζικό εμπορικό επιμελητήριο, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία.

Οι επιδρομές στα γραφεία της Νuctech ακολούθησαν ένα κύμα συλλήψεων στη Γερμανία ατόμων ύποπτων για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων τριών που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να πουλήσουν ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία στο Πεκίνο.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και μία από τις σημαντικότερες πηγές ξένων επενδύσεών της. Ωστόσο, οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών, με την ΕΕ να έχει ξεκινήσει αρκετές έρευνες κατά των επιδοτήσεων τους τελευταίους μήνες.

Η Nuctech είναι κινεζική κρατική εταιρεία που κατασκευάζει σαρωτές ασφαλείας αποσκευών

Το μπλοκ έχει κατηγορήσει την Κίνα ότι πυροδοτεί τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ειδικά στους τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ανταγωνίζονται άμεσα τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντάμπινγκ στις αγορές της ΕΕ.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να περιπλέξει το προγραμματισμένο ταξίδι του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι τον επόμενο μήνα, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι οι έλεγχοι των αρχών ήρθαν ως αποτέλεσμα «ενδείξεων ότι η ελεγχόμενη εταιρεία ενδέχεται να έλαβε ξένες επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να στρεβλώσουν την εσωτερική αγορά».

«Οι απροειδοποίητες επιθεωρήσεις είναι ένα προκαταρκτικό ερευνητικό βήμα σε ύποπτες στρεβλωτικές ξένες επιδοτήσεις», ανέφερε.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι αρχές επιβολής «εξουσιοδοτημένες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» κατάσχεσαν εξοπλισμό πληροφορικής και κινητά τηλέφωνα, εξέτασαν έγγραφα και ζήτησαν πρόσβαση σε «σχετικά δεδομένα».

Κατηγόρησε την ΕΕ ότι «εξοπλίζει» τις έρευνες κατά των επιδοτήσεων για να «καταστέλλει» κινεζικές εταιρείες και να διεξάγει «αδικαιολόγητες επιδρομές τα ξημερώματα».

Η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άνοιξε επίσης έρευνα για την αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Κίνας με το σκεπτικό ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές εμποδίζονταν άδικα να προμηθεύουν γιατρούς και νοσοκομεία.

Η Επιτροπή τόνισε ότι οι κινεζικοί νόμοι, «ευνοούσαν την προμήθεια εγχώριων ιατρικών συσκευών και υπηρεσιών».

Εάν η ΕΕ διαπιστώσει ότι υπάρχουν διακρίσεις, μπορεί να λάβει μέτρα για να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας στην αγορά της.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουένμπιν, δήλωσε την Τετάρτη ως απάντηση τόσο στην επιδρομή όσο και στην έρευνα: «Προτρέπουμε την ευρωπαϊκή πλευρά να τηρήσει τη δέσμευσή της για το άνοιγμα της αγοράς και τις αρχές θεμιτού ανταγωνισμού, να τηρήσει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να σταματήσει να χρησιμοποιεί διάφορα προσχήματα για αδικαιολόγητες καταστολές και προσπάθειες περιορισμού των κινεζικών επιχειρήσεων».

Οι επιδρομές και οι ενέργειες κατά των επιδοτήσεων αυξάνουν το φάσμα των αντιποίνων. Η Κίνα αντέκρουσε τις δυτικές κατηγορίες για υπερπροσφορά υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να καταστείλουν και να περιορίσουν τη βιομηχανία της, ενώ απάντησε με έρευνα αντιντάμπινγκ για το γαλλικό μπράντι.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ο Σι είπε ότι οι εξαγωγές της Κίνας βοηθούν στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού και στη στήριξη μιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή