Ανησυχία ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επανάληψη των προβλημάτων που αποτέλεσαν τροχοπέδη για τη χώρα τη δεκαετία του 1970, εξέφρασε ο Τζέιμι Ντίμον.

«Ναι, νομίζω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να συμβεί ξανά», είπε το αφεντικό της JPMorgan κατά τη διάρκεια εμφάνισής του την Τρίτη στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Η οικονομία εκείνη την ταραγμένη δεκαετία περιοριζόταν από τον στασιμοπληθωρισμό, έναν συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, και ο Ντίμον είπε ότι τέτοιος κίνδυνος είναι υπαρκτός και στις μέρες μας, γράφει το Yahoo Finance.

Τζέιμι Ντίμον: Τι θα έκανε ο ισχυρός άνδρας της Wall Street αν γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ανησυχώ ότι μοιάζει περισσότερο από όσο έχουμε δει στο παρελθόν με τη δεκαετία του ’70», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων με τη Μαρί-Τζοσί Κράβις, πρόεδρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και σύζυγο του συνιδρυτή της KKR, Χένρι Κράβις.

«Υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες θα μοιάζει περισσότερο με τη δεκαετία του ’70 παρά με αυτό που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια».

Οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία

Ο CEO της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας προειδοποιεί εδώ και μήνες για διάφορους κινδύνους που απειλούν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πιο επίμονο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμένουν οι αγορές», όπως το έθεσε σε επιστολή του στις 8 Απριλίου προς τους μετόχους.

Οι αξιωματούχοι της Fed υποστήριξαν αυτή την άποψη την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ και αρκετοί από τους συναδέλφους του ανέκρουσαν πρύμναν από προηγούμενες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων και κατέστησαν σαφές ότι τα επιτόκια ήταν πιθανό να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω του θερμότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού.

Ο Ντίμον είπε στην επιστολή του στις 8 Απριλίου ότι η τράπεζα είναι έτοιμη για επιτόκια «από 2% σε 8% ή ακόμη περισσότερο» — και επανέλαβε αυτή την πρόβλεψη την Τρίτη.

Αντιμέτωποι με τον στασιμοπληθωρισμό

«Θα αντιμετωπίσουμε και τον στασιμοπληθωρισμό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η JPMorgan ανέφερε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που έδειξαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση ακόμη και για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Παρά την παρουσίαση κερδών που αυξήθηκαν κατά 6% από πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, η τράπεζα είπε ότι ηα βασική πηγή εσόδων γνωστή ως καθαρά έσοδα από τόκους ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ήταν η πρώτη διαδοχική πτώση της τράπεζας σε αυτή τη βασική πηγή εσόδων εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και η τράπεζα απέδωσε τη μείωση στη «συμπίεση του περιθωρίου καταθέσεων και στα χαμηλότερα υπόλοιπα καταθέσεων».

Κρατικές δαπάνες, η Fed και οι πόλεμοι

Ο Ντίμον αναφέρθηκε σε κάποια άλλα γνωστά θέματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τρίτης, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών του για μεγάλα ποσά κρατικών δαπανών και των προσπαθειών της Fed να συρρικνώσει τον ισολογισμό της, καθώς και για τους συνεχιζόμενους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και τη δυνατότητά τους να διαταράξουν ουσιώδεις αγορές εμπορευμάτων, τη μετανάστευση και τις γεωπολιτικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την αμερικανική οικονομία ως «ανθηρή» και χαιρέτισε την ανθεκτικότητα του αμερικανού καταναλωτή, την πίστη των ΗΠΑ στις τράπεζες, τις τιμές των κατοικιών και τις τιμές των μετοχών.

Η οικονομική ανάπτυξη, είπε, είναι το κλειδί για την επίλυση οποιουδήποτε αριθμού προβλημάτων.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα, και γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία», είπε.

Είναι ενθουσιασμένος και θα ήθελε να χριστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε μια σαρκαστική δήλωση που έχει κάνει στο παρελθόν σχετικά με την απέχθειά του προς την εκλογική διαδικασία: «Πάντα έλεγα ότι θα ήθελα να γίνω πρόεδρος, αλλά θα έπρεπε να με χρίσετε».

Δεν έδωσε κάποια ιδέα για το πότε θα μπορούσε να φύγει από την JPMorgan, λέγοντας μόνο ότι θέλει να «αφήσει πίσω» μια «μεγάλη εταιρεία» και «να βοηθήσει τη χώρα του».

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το μέλλον», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή