Υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και χαμηλότερη φορολόγηση των χαμηλόμισθων προβλέπει το φορολογικό σχέδιο του CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, σε περίπτωση που εκλεγόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Σίγουρα είναι κάτι που δεν ακούγεται συχνά από τόσο υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα πόσο μάλλον από έναν εμβληματικό τραπεζίτη που ανήκει στην τάξη των δισεκατομμυριούχων.

Στο DealBook Summit των New York Times ο μεγιστάνας μεγαλοεπενδυτής, Mπιλ Άκμαν έθεσε την ακόλουθη ερώτηση στον Ντίμον: «Είναι οι πρώτες εκατό ημέρες σας, σαν εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ποια είναι τα 10 κορυφαία πράγματα και τι θα κάνετε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους;»

Wall Street: Ποιοι τραπεζίτες πούλησαν μετοχές πριν τον Τζέιμι Ντίμον

«Το πρώτο πράγμα είναι ότι πιθανότατα θα είχα ένα υπουργικό συμβούλιο με πραγματικά έξυπνους, ταλαντούχους ανθρώπους με μυαλό. Μπορεί να γίνεις υπουργός Οικονομικών», απάντησε ο Ντίμον, προσθέτοντας ότι η ομάδα θα περιλάμβανε τόσο Ρεπουμπλικανούς όσο και Δημοκρατικούς. Συνέχισε διευκρινόντας ότι θα ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική διπλασιάζοντας την διπλωματία. Στο εσωτερικό, η εκπαίδευση, οι εργασιακές δεξιότητες και η μετανάστευση θα βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας του, ενώ θα επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Νομίζω ότι οι πρόεδροι πρέπει να έχουν στρατηγική ανάπτυξης» τόνισε. «Ανάπτυξη της οικονομίας σημαίνει να είσαι ευνοϊκός για τις επιχειρήσεις. Όταν πηγαίνω τώρα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και συναντώ τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, είναι υπέρ της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της σωστής φορολόγησης για τους πολίτες της χώρας».

Ο τραπεζίτης που θέλει πιο ισότιμη αναδιανομή του πλούτου

Αν και η στρατηγική του για την ανάπτυξη της οικονομίας δεν ξαφνιάζει κανένα, καθώς ο Ντίμον που είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, με προσωπική περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων, αιφνιδιάζει ωστόσο η φορολογική πολιτική που θα ασκούσε- εφόσον έπαιρνε και την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Ντίμον τόνισε ότι θα διπλασίαζε την πίστωση φόρου εισοδήματος για χαμηλόμισθους και θα συμπεριελάμβανε κι όλους όσοι δεν έχουν παιδιά. Η πίστωση φόρου είναι ένα ποσό που οι φορολογούμενοι διεκδικούν στη φορολογική τους δήλωση για να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος που οφείλουν. Οι δικαιούχοι φορολογούμενοι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν το  φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν ή για να αυξήσουν την επιστροφή τους.

Ο διπλασιασμός θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το εισόδημα σε αυτές τις ομάδες, εξηγεί και προσθέτει ότι θα το εφάρμοζε την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, χωρίς αν φοβηθεί να χαρακτηριστεί λαϊκιστής, απευθύνθηκε στον Άκμαν και είπε ότι θα αύξανε τους φόρους σε ανθρώπους σ΄αυτό. «Αυτά τα πράγματα με τους μεταφερόμενους τόκους θα εξαφανίζονταν από την ημέρα που θα ανέβαινα στην εξουσία, επειδή είναι άδικα»

Ο «λεκές» στον φορολογικό κώδικα

Το παραθυράκι των μεταφερόμενων τόκων επιτρέπει στους εταίρους των εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων, των ιδιωτικών εταιρειών επενδύσεων και των hedge funds να πληρώνουν ελάχιστους φόρους για τα κέρδη τους. Από την πλευρά του, ο Άκμαν έχει και ο ίδιος ασκήσει αρνητική κριτική  στο παραθυράκι αυτό, χαρακτηρίζοντας το «λεκέ στον φορολογικό κώδικα».

Δεν είναι πρώτη φορά που το αφεντικό της JP Morgan καταγγέλει τις φοροελαφρύνσεις των πλουσίων, όπως η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των αγωνιστικών αυτοκινήτων, των ιδιωτικών τζετ. Αν και ο Ακμαν τον είχε προτείνει στο παρελθόν να κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντίμον επανέλαβε και αυτή τη φορά ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα σταματήσει να έχει πολιτικές απόψεις, όπως είναι φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων. Οι μέτοχοι της τράπεζας το γνωρίζουν πολύ καλά καθώς συνηθίζει στις ετήσιες επιστολές που τους αποστέλει να μοιράζεται τις απόψεις του για την κυβέρνηση μέχρι και την υγειονομική περίθαλψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.