Με την Ανατολική Αττική στην αιχμή του επενδυτικού της δόρατος, η ΕΥΔΑΠ χαράσσει πλώρη για την ριζική αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής που αποκτά, μετά από φαγούρα χρόνων, σύγχρονες υποδομές.

Υπό αυτό το πρίσμα, επενδύσεις που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ προωθεί η εταιρεία με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός δεκαετίας.

Ανατολική Αττική: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας

Το επενδυτικό πρόγραμμα (θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση με κονδύλια της ΕΕ, δανεισμό και ίδια κεφάλαια) αφορά μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων), επεκτάσεις, αναβάθμιση υπαρχόντων και δημιουργία νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ).

«Χαμηλά τιμολόγια, καθαρό νερό»

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια, έχουμε από τα χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο, παράλληλα έχουμε και το πιο καθαρό νερό, προχωράμε για τα επόμενα 10 χρόνια επενδύσεις 2 δις. ευρώ.

Στον σχεδιασμό μας συμπεριλαμβάνεται και ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής. 85 εκατ. επενδύσεις προχωρούν φέτος, από το 2025 θα αγγίζουν τα 150 εκατ. τον χρόνο», σημείωσε ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο πλαίσιο των εγκαινίων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛΚΠ) Κορωπίου – Παιανίας, ένα εμβληματικό έργο που δίνει νέα πνοή στην Ανατολική Αττική η οποία σταδιακά αφήνει πίσω της την εποχή… των βόθρων.

Το ΚΕΛΚΠ βρίσκεται νοτιοανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος και αποτελεί μέρος της κατασκευής ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης που θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους στους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης και Μεσογαίας-Μαρκοπούλου.

Με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασής του, το ΚΕΛΚΠ θα μπορεί σταδιακά να υποδεχθεί το πρόσθετο φορτίο λυμάτων των παραλιακών περιοχών των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, εξυπηρετώντας, μέχρι το 2049, 125.000 κατοίκους.

Η πρόοδος των έργων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική

-Γέρακας: Υπάρχει 75% ολοκλήρωση του δικτύου, και υπολείπεται το 25% το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

-Παλλήνη: Ήδη 60 χλμ αγωγών που έχουν κατασκευαστεί και το έργο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2027.

-Παιανία – Γλυκά Νερά: Στα μεν Γλυκά Νερά το δίκτυο έχει γίνει σε ποσοστό 70% και το υπόλοιπο αναμένεται μέχρι τέλος του 2027. Στην Παιανία, (αναμένεται) μέχρι το τέλος του 2029.

-Μαραθώνας και Νέα Μάκρη: Έχουν κατασκευαστεί 44 χλμ αγωγών. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα γίνει με υδροηλεκτρικό έργο για να έχει καλύτερη απόδοση. Και τα δύο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027.

-Έχει ανατεθεί η σύμβαση για τα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Γραμματικό, ‘Ανω Σούλι, Καλέντζι, ‘Αγιος Παντελεήμονας του Δήμου Μαραθώνα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.

-Ραφήνα και Αρτέμιδα: Είναι σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων, με τρία υποέργα, που είναι σε διαφορετικό βαθμό ολοκλήρωσης. Κι αυτά αναμένεται να τελειώσουν μέχρι το 2025.

Εκτός των παραπάνω έργων (των οποίων η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ), είναι σε εξέλιξη, ενέργειες για να προχωρήσει το δίκτυο αποχέτευσης στην Καλλιθέα, το Νταού του Δήμου Πεντέλης, το Καπανδρίτι, τις Αφίδνες, το Πολυδένδρι και το Μικροχώρι του δήμου Ωρωπού.

«Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση»

« Η Αττική αλλάζει με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που δυναμώνουν το αναπτυξιακό της αποτύπωμα. Η περιφέρεια έγινε αρωγός στην προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία του ΚΕΛ Κορωπίου, είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής πάνω από 100.000 κατοίκων, προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία μίας πιο πράσινης και πιο ανθρώπινης Αττικής», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Νέα πνοή στην Ανατολική Αττική»

«Το ΚΕΛ Κορωπίου αλλάζει προς το καλύτερο την ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, η ΕΥΔΑΠ και η Αυτοδιοίκηση συνεργάζονται αρμονικά, η Περιφέρεια Αττικής συνέβαλε τα μέγιστα στην εξεύρεση πόρων για να γίνει το έργο το οποίο είναι κρίσιμης αναπτυξιακής σημασίας δίνοντας νέα πνοή στην Ανατολική Αττική», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γεώργιος Στεργίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις