Ρότα ανάπτυξης με ορίζοντα το 2034 χαράσσει η ΕΥΔΑΠ που, πλέοντας σε… ασφαλή ύδατα, ξεδιπλώνει την επενδυτική στρατηγική της με αιχμές του δόρατος την ενεργειακή εξοικονόμηση, το ριζικό λίφτινγκ στα δίκτυα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής και το project «Ψυττάλεια του αύριο».

Στο πλαίσιο αυτό, επενδύσεις που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ προωθεί η εταιρεία με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός δεκαετίας. Το επενδυτικό πρόγραμμα (θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση με κονδύλια της ΕΕ, δανεισμό και ίδια κεφάλαια) αφορά μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων), επεκτάσεις, αναβάθμιση υπαρχόντων και δημιουργία νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ).

Η ΕΥΔΑΠ ανοίγει το χορό των εξαγορών στο νερό – Τι θα γίνει με τα τιμολόγια

Η Ψυττάλεια της επόμενης μέρας έρχεται… μετά το 2030

Περίοπτη θέση στο επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ κατέχει το ΚΕΛ Ψυττάλειας το οποίο σηκώνει το βάρος σχεδόν όλου του Λεκανοπεδίου. Αξίζει να σημειωθεί πως επεξεργάζεται 20πλάσια ποσότητα λυμάτων σε σχέση με τα υπόλοιπα ΚΕΛ ενώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη.

Εφαρμόζοντας τις βέλτιστες τεχνικής εξοικονόμησης (προμήθεια και εγκατάσταση νέων μονάδων θερμικής υδρόλυσης με αύξηση της παραγωγής βιοαερίου), η ενέργεια που καταναλώνει η Ψυττάλεια μειώθηκε πάνω από 30% μεταξύ Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2024 με τα δύσκολα ωστόσο να έρχονται.

Νέα οδηγία της ΕΕ προβλέπει την τεταρτοβάθμια επεξεργασία των αστικών λυμάτων στην Ψυττάλεια, από προχωρημένη δευτεροβάθμια σήμερα. Για να διασφαλίσει την συμμόρφωσή της με τους κανόνες, η ΕΥΔΑΠ σε σύμπραξη με εξειδικευμένη ξένη εταιρεία θα εκπονήσει μελέτη, έως το 2025, που θα υποδείξει τις κατάλληλες μεθόδους για να εκσυγχρονιστεί ριζικά το ΚΕΛ.

Με το κόστος του επενδυτικού σχεδίου άγνωστο για την ώρα (θα εξαρτηθεί από την μελέτη), εκτιμάται πως οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την Ψυττάλεια της νέας εποχής θα ολοκληρωθούν μετά το 2030.

Οι προκλήσεις

Η βέλτιστη παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού και η περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση της Ψυτάλλειας (βιοαέριο, φωτοβολταϊκά) αποτελούν ορισμένες από τις προκλήσεις του αύριο, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί με επάρκεια η ΕΥΔΑΠ.

Ήδη η εταιρεία εκμεταλλεύεται εμπορικά την λάσπη του ΚΕΛ Ψυττάλειας διαθέτοντάς την σαν εναλλακτικό καύσιμο, μετά την κατάλληλη επεξεργασία, για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία.

Έρχονται νέα ΚΕΛ

H ΕΥΔΑΠ στην επενδυτική στρατηγική που έχει καταστρώσει δίνει μεγάλη έμφαση στην δημιουργία τοπικών ΚΕΛ τα οποία μπορούν να επεξεργάζονται τα λύματα πιο αποτελεσματικά και με μικρότερο κόστος. «Δεύτερη Ψυττάλεια» στην Αττική θα ήταν κοστοβόρα και ασύμφορη.
Υπό αυτό το πρίσμα, νέα ΚΕΛ θα δημιουργηθούν, έως το 2028 σε Ραφήνα-Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο, Μαραθώνα και Ωρωπό με το συνολικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ να ξεπερνά τα 12.000 χιλιόμετρα.

Μοντέλο ΔΕΗ

«Η ΕΥΔΑΠ ουσιαστικά είναι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ. Με αυτή την λογική διαχειρίζεται το δίκτυό της, από 5 κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (Κορωπί, Θριάσιο, Μεταμόρφωση, Ψυτάλλεια, Μέγαρα) συνολικού μήκους πάνω από 11.000 χιλιομέτρων που έχουμε θα πάμε στα 9, είμαστε σαν 2 ΔΕΗ», σημείωσε, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ξενάγησης στην Ψυττάλεια, ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατ κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατ. κατοίκους διαθέτοντας εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χιλιομέτρων.

Συμπράξεις με Helleniq Energy, Ελ. Βενιζέλος και Ελληνικό

«Συζητάμε συνέργεια με την Helleniq Energy να στείλουμε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας καθαρό νερό από το ΚΕΛ του Θριάσιου σε αντικατάσταση του νερού που παίρνει από τον Εύηνο. Ακόμα κι αν το κέρδος δεν είναι μεγάλο, πάλι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση», επεσήμανε, αποκαλύπτοντας πως η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε συζητήσεις και με το αεροδρόμιο για την διαχείριση των λυμάτων του Ελ. Βενιζέλος, που διαθέτει δικό του ΚΕΛ, από το ΚΕΛ Κορωπίου της ΕΥΔΑΠ.

Η ΕΥΔΑΠ προχωρά και στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου σύμβασης με την Ελληνικό ΑΕ για την ανάληψη της λειτουργίας, συντήρησης και παροχής επαναχρησιμοποιούμενου νερού σε όλες τις εκτάσεις πρασίνου του Μητροπολιτικού Πόλου.

«Μικρά» ΚΕΛ σε 25 πάρκα

Την ίδια στιγμή, στα σχέδια της εταιρείας είναι και η εγκατάσταση τοπικών σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενου νερού για χρήση σε επιλεγμένα σημεία (πάρκα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πάρκο Τρίτση. «Θα κερδίσουμε πόσιμο νερό με αυτό τον τρόπο», υποστήριξε. Για τα 25 πάρκα που έχει επιλέξει η ΕΥΔΑΠ το κόστος εγκατάστασης των ΚΕΛ αγγίζει τα 7,5 εκατ. ευρώ, συμπλήρωσε ο κ. Σαχίνης.

Θολό τοπίο για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, «διασφαλισμένα τα αποθέματα νερού»

«Στοχεύουμε στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και στην επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα με τα αποθέματα νερού. «Έχουμε και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εναλλακτικές λύσεις. Τα αποθέματά μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 900 εκατ. κυβικά. Ανά έτος λειψυδρίας χάνουμε 200 εκατ. κυβικά μέτρα, στόχος μας είναι να μειώσουμε τις διαρροές νερού στο δίκτυο από το 23% στο 18%, χάνουμε 100 εκατ. κυβικά νερού σε απόλυτα νούμερα», σημείωσε αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις φημολογούμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της εταιρείας. «Όταν δούμε το ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο και την ΚΥΑ που θα βγει θα τοποθετηθούμε, δεν είναι στόχος μας να αυξήσουμε τα τιμολόγια», υποστήριξε.

Ο ίδιος επανέλαβε, πάντως, ότι η ΕΥΔΑΠ παρέχει το δεύτερο φθηνότερο νερό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Global Water Intelligence, ενώ κατατάσσεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ποιότητα νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του Πανεπιστημίου Yale.

Ο ενεργειακός γρίφος

Ο κ. Σαχίνης προανήγγειλε μέσα στους επόμενους 4 μήνες την παρουσίαση μελέτης αναφορικά με τον βέλτιστο τρόπο διασφάλισης των ενεργειακών αναγκών της ΕΥΑΘ. «Είναι μία άσκηση για δυνατούς λύτες, θέλουμε να βρούμε την χρυσή τομή για τις ενεργειακές μας ανάγκες ανάμεσα σε φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά ή και την σύναψη διμερών συμβολαίων (PPAs) για παροχή ενέργειας από ΑΠΕ. Εξετάζουμε τον βέλτιστο συνδυασμό λύσεων», ανέφερε.

Ζήτησε παράλληλα επιτάχυνση των διαδικασιών για προσλήψεις με δεδομένες τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ΑΣΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις