Τα αυξημένα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την τάση εξυπηρέτησης των δανείων στην Ευρωζώνη, με τον Scope να αναλύει τα στοιχεία της ΕΒΑ, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, και να διαπιστώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs – MED) των τραπεζών της ΕΕ/ΕΟΧ συνέχισαν να αυξάνονται στα 364,9 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, η αύξηση (2,2 δισ. ευρώ σε τρίμηνο, 7,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση έτος) ήταν ελάχιστα αισθητή σε σχέση με τον ενοποιημένο δείκτη ΜΕΔ σε επίπεδο ΕΕ, ο οποίος αυξήθηκε από 1,81% σε 1,85%, πλησίον όμως στο ιστορικό χαμηλό του 1,75% τον Μάρτιο του 2023.

Πρόοδο με αστερίσκους στα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, «βλέπει» η DBRS

Αν και η αύξηση ήταν μέτρια, ωστόσο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια αντιστροφή της μακροπρόθεσμης τάσης βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει ο Scope. Και παρόλο που προβλέπει μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2024, υποβοηθούμενη από τις πιθανές μειώσεις επιτοκίων, ο σχηματισμός ΜΕΔ πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται μέτρια φέτος λόγω μιας χρονικής υστέρησης, εξηγεί.

Η πορεία των χωρών επιμέρους

Η κατάσταση διαφέρει μεταξύ των χωρών. Η Γερμανία (+4 δισ. ευρώ) και η Αυστρία (+1,8 δισ. ευρώ) είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΜΕΔ το 4ο τρίμηνο του 2023, ακόμη και αν η επιδείνωση συγκρατήθηκε και οι δείκτες ΜΕΔ αντιστράφηκαν μόνο στα επίπεδά τους του Δεκεμβρίου 2019. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην Ολλανδία (-1,2 δισ. ευρώ) και στην Ιταλία (-1,7 δισ. ευρώ).

Συνολικά, η αύξηση των ΜΕΔ προήλθε κυρίως από τα ανοίγματα των επιχειρήσεων. Τα ανοίγματα λιανικής ήταν μέχρι στιγμής ανθεκτικά στην τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση. Η μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες NPL λιανικής σημειώθηκε στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Στην Ολλανδία και την Ιταλία, η μείωση των ΜΕΔ της λιανικής συνέβαλε στη συνολική βελτίωση, υποδηλώνοντας ότι η τάση είναι ευρείας βάσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Scope δεν βλέπει γενική επιδείνωση των ποσοστών ΜΕΔ ανά εταιρικό τομέα ούτε συγκέντρωση εκδόσεων σε συγκεκριμένους τομείς. Η έκθεση σε ακίνητα και κατασκευές έχει αποτελέσει πηγή προβληματικών δανείων και παραμένει ένας τομέας ανησυχίας. Ο κατασκευαστικός τομέας εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των 3 κορυφαίων τομέων με τους μεγαλύτερους δείκτες ΜΕΔ μεταξύ των χωρών.

Οι αναλογίες ΜΕΔ στις «Άλλες χώρες ΕΕ/ΕΟΧ» δεν διαφέρουν ουσιαστικά, με μέτρια αύξηση σε ορισμένες χώρες (Λουξεμβούργο, Νορβηγία) και συνεχιζόμενη βελτίωση σε 11 χώρες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;