Η Qualcomm εντείνει τις προσπάθειές της για να κερδίσει την κούρσα των AI PC και πλέον βρίσκεται σε τροχιά «σύγκρουσης» με τις κυρίαρχες στον χώρο Intel και AMD, καθώς πρόκειται να λανσάρει το νέο επεξεργαστή Snapdragon X Plus για Windows, βασισμένο στην αρχιτεκτονική της ARM, ο οποίος προορίζεται για χρήση σε φορητούς υπολογιστές.

Προηγουμένως η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον ισχυρότερο Snapdragon X Elite για φορητούς υπολογιστές Windows τον Οκτώβριο.

Qualcomm: Νέο τσιπ για τις μάσκες mixed reality των Samsung και Google

Οι νέοι επεξεργαστές, οι οποίοι σύμφωνα με την Qualcomm θα είναι διαθέσιμοι εντός του 2024, έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την τελευταία σειρά επεξεργαστών Core Ultra της Intel καθώς και τη σειρά τσιπ M3 της Apple.

Το X Elite διαθέτει κεντρική μονάδα επεξεργασίας Oryon 12 πυρήνων (CPU), ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών Adreno (GPU) και Hexagon νευρωνική μονάδα επεξεργασίας (NPU) της Qualcomm. Το X Plus διαθέτει CPU 10 πυρήνων, ενσωματωμένη GPU και παρόμοιο Hexagon NPU με το X Elite. Τα τσιπ μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με έως και 64 GB μνήμης.

Τοπικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Η Qualcomm εμπορεύεται και τα δύο σύνολα επεξεργαστών ως μονάδες ισχύος AI, λέγοντας ότι προσφέρουν τα ταχύτερα NPU στον κόσμο για φορητούς υπολογιστές, κάτι που επιτρέπει καλύτερη συνολική απόδοση κατά την εκτέλεση τοπικών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εφαρμογές παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης εκτελούνται σε μεγάλους διακομιστές κέντρων δεδομένων στους οποίους παρέχεται πρόσβαση μέσω internet. Η ιδέα πίσω από τις τοπικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να απαιτείται ο χρήστης να είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο ενώ και τα δεδομένα παραμένουν στη συσκευή.

Παρά τα οφέλη δεν φαίνεται να υπάρχει… ρεύμα προς την αγορά υπολογιστών AI. Παρά το γεγονός αυτό, ο κλάδος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα για να βοηθήσει στην ώθηση των πωλήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Η Intel, η AMD και η Nvidia εμπορεύονται μερικούς από τους φορητούς υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας ως υπολογιστές AI.

Ο ανταγωνισμός

Εκτός από τις δυνατότητές της AI, η Qualcomm ισχυρίζεται ότι οι σειρές επεξεργααστών X Elite και X Plus που βασίζονται σε αρχιτεκτονική Arm προσφέρουν καλύτερη απόδοση ανά watt από τα κορυφαία μοντέλα Intel Core Ultra 7 155H και AMD Ryzen 9 7940HS. Τα X Elite και X Plus καταναλώνουν επίσης λιγότερη ενέργεια από τα ανταγωνιστικά τσιπ Intel και AMD, σύμφωνα με την Qualcomm.

Η Qualcomm θεωρεί τα X Elite και X Plus άκρως ανταγωνιστικά και απέναντι στα τσιπ M3 της Apple που βασίζονται επίσης στην αρχιτεκτονική Arm, υποστηρίζοντας ότι οι επεξεργαστές είναι 28% και 10% ταχύτεροι από τις προσφορές του κατασκευαστή iPhone, αντίστοιχα.

Αυτή είναι μόνο η πιο πρόσφατη βουτιά της Qualcomm στην αγορά υπολογιστών Windows. Η εταιρεία προσφέρει ήδη τσιπ βασισμένα σε Arm για συστήματα Windows, αλλά δεν έχει κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς. Μέρος του λόγου γι’ αυτό είχε να κάνει με τη «μετάφραση» εφαρμογών που έχουν κατασκευαστεί για συστήματα επεξεργαστών x86, που τρέχουν δηλαδή σε τσιπ Intel και AMD, για να λειτουργούν σε πλατφόρμες βασισμένες σε Arm.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία