Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό της σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η άνοδος των εισαγωγών για να καλύψει τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα, ωστόσο η επιτάχυνση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου αποτυπώνει επίσης έναν βραδύτερο ρυθμό συσσώρευσης αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις και μείωση των κρατικών δαπανών. Η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ισχυρή το τελευταίο τρίμηνο.

«Αυτή η έκθεση έρχεται με ανάμεικτα μηνύματα», αναφέρει στο Reuters, ο Olu Sonola, επικεφαλής οικονομικής έρευνας της Fitch. «Εάν η ανάπτυξη συνεχίσει να επιβραδύνεται αργά, αλλά ο πληθωρισμός απογειωθεί ξανά προς τη λάθος κατεύθυνση, η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων της Fed το 2024 αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο απρόσιτη».

Βλέπει επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας στη δεκαετία του 1970 – Και δεν είναι τυχαίος…

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του υπουργείου Εμπορίου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το περασμένο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις καταναλωτικές δαπάνες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,4%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από ρυθμό 1,0% έως 3,1%.

Φρενάρει η οικονομία

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,4% το τέταρτο τρίμηνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου ήταν χαμηλότερος από αυτόν που οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, με τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας να αυξάνεται με ρυθμό 3,7% μετά την άνοδο με ρυθμό 2,0% το τέταρτο τρίμηνο.

Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών PCE είναι ένα από τα μέτρα πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed για τον στόχο του 2%. Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25%-5,50% από τον Ιούλιο. Αύξησε το βασικό επιτόκιο μίας ημέρας κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν εξαντλήσει τις πανδημικές αποταμιεύσεις τους και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο χρέος για τη χρηματοδότηση των αγορών τους. Πρόσφατα στοιχεία και σχόλια από στελέχη τραπεζών έδειξαν ότι οι δανειολήπτες με χαμηλότερο εισόδημα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να συμβαδίσουν με τις πληρωμές των δανείων τους.

Άσχημα νέα

«Αυτή ήταν η χειρότερη έκθεση και των δύο κόσμων – πιο αργή από την αναμενόμενη ανάπτυξη, υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμό», δήλωσε ο David Donabedian, επικεφαλής επενδύσεων της CIBC Private Wealth US. «Δεν απέχουμε πολύ από το να υποστηριχθούν όλες οι μειώσεις επιτοκίων από τις προσδοκίες των επενδυτών. Αναγκάζει τον [πρόεδρο της Fed Jerome] Powell σε έναν επιθετικό τόνο για τη συνεδρίαση της [Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς] την επόμενη εβδομάδα».

Η έκθεση έρχεται με τις αγορές να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού σχετικά με την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής και πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής