Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισαν μια θετική εβδομάδα οι ευρωαγορές, καθώς έλαβαν σημαντικές στηρίξεις από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από τις TotalEnergies και NatWest, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου τον Ιούνιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 8.139 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,36% στις 18.161 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,89% στις 8.088 μονάδες.

Στηρίζουν τη Wall Street οι Alphabet και Microsoft, προβληματισμός από PCE

Θετική η εικόνα των δεικτών και σε επίπεδο εβδομάδας, με τον FTSE 100 να κερδίζει 3,1%, τον DAX να ενισχύεται κατά 2,4% και τον CAC 40 να κλείνει κατά 0,8% υψηλότερα.

Σε επίπεδο τίτλων, η NatWest κέρδισε σχεδόν 5,8%, καθώς ανακοίνωσε μικρότερη του αναμενομένου πτώση των κερδών του πρώτου τριμήνου. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,3 δισ. στερλίνες για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, από 1,8 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Άνω του 2% ήταν και τα κέρδη της TotalEnergies, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της έσοδα ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας άνοδο 3% σε ετήσια βάση.

Επίσης, οι μετοχές της CVC Capital Partners κατέγραψαν άλμα 22% στο Άμστερνταμ κατά το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο εισαγωγής στο χρηματιστήριο, μετά τη δημόσια προσφορά των 2 δισ. ευρώ. «Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την επιστροφή των IPO στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της Euronext, Stéphane Boujnah, στο CNBC.

Στο μεταξύ, η βρετανική πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης Anglo American ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε τελικά την πρόταση εξαγοράς από την BHP Group, αξίας 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι η πρόταση την υποτιμά και είναι «εξαιρετικά μη ελκυστική» για τους μετόχους της.

“Η πρόταση της BHP δεν εκτιμά σωστά τις προοπτικές της Anglo American, ενώ μειώνει σημαντικά τη σχετική αξία των μετόχων της. Η προτεινόμενη δομή είναι επίσης μη ελκυστική, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα και κίνδυνο εκτέλεσης που βαρύνει σχεδόν εξ ολοκλήρου την Anglo American», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo American, Stuart Chambers. Υπενθυμίζεται εδώ ότι χτες η πρόταση της BHP «τάραξε τα νερά» στη βρετανική κεφαλαιαγορά.

Τέλος, υποστηρικτικά λειτούργησαν τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έδειξαν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν ελαφρά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για την περίοδο ανέρχονται πλέον στο 3%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια αργότερα παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,5% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Στον «πυρετό» των deals το ΧΑ

Μόλις μία πτωτική συνεδρίαση κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε με τη σημερινή του άνοδο να την αναιρέσει, με τη βοήθεια του τεχνολογικού κλάδου, ο οποίος παρέμεινε και σήμερα στην καρδιά των εταιρικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,38% στις 1.454,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.438,80 μονάδων (+0,25%) και 1.455,09 μονάδων (+1,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα 149,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,1 εκατ. τεμάχια αξίας 22,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 3.543,86 μονάδες, ενώ στο +1,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.349,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,53% στις 1.268,96 μονάδες.

Καθόλα θετική αυτή η εβδομάδα για το ΧΑ, το οποίο κατέγραψε σημαντικά κέρδη και απομακρύνθηκε από τις κρίσιμες στηρίξεις που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 4,48%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 4,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +7,57%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές