Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση ενός καλωδίου ισχύος 3 γιγαβάτ που θα συνδέει την πόλη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου με την πόλη Ντάχλα στη Δυτική Σαχάρα, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, αναφέρει το Reuters.

Η Δυτική Σαχάρα ειναι μια διαφιλονικούμενη περιοχή καθώς αμφισβητείται μεταξύ του Μαρόκου – το οποίο την αποκαλεί νότιες επαρχίες του – και του υποστηριζόμενου από την Αλγερία μετώπου Polisario, το οποίο απαιτεί ένα ανεξάρτητο κράτος εκεί.

Ευρώπη: Γιατί κινδυνεύουν με υποβάθμιση Γαλλία και Βέλγιο

«Σας επιβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στη χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο Λε Μερ σε μαροκινο-γαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Ραμπάτ.

Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρν είχε δηλώσει ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις επενδύσεις του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο σχέδιο αυτονομίας του Ραμπάτ για την περιοχή, σηματοδοτώντας μια αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από μια περίοδο διπλωματικής παγωμάρας.

Το Μαρόκο επιθυμεί η Γαλλία να αναγνωρίσει την πλήρη κυριαρχία του στη Δυτική Σαχάρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και πολλών αραβικών και αφρικανικών χωρών.

Η Γαλλία είναι επίσης πρόθυμη να συνεργαστεί με το Μαρόκο για την ανάπτυξη της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου, καθώς και της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο Μπ. Λε Μερ.

Η γαλλική αναπτυξιακή υπηρεσία AFD θα προσφέρει δάνειο 350 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τον μαροκινό γίγαντα των φωσφορικών αλάτων και λιπασμάτων OCP με την ώθησή του στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, δήλωσε ο Λε Μερ.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Μαρόκο με επενδυτικό απόθεμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ έως το 2022.

Το Μαρόκο φιλοξενεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις κορυφαίων γαλλικών εταιρειών όπως η Renault και η Safran.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή