Αύξηση κατά 11,3% κατέγραψαν καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζες της  Ρωσίας, Sberbank, το πρώτο τρίμηνο του έτους και διαμορφώθηκαν σε 397,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (4,32 δισεκατομμύρια δολάρια), λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των καταθέσεων και του χαρτοφυλακίου δανείων της.

Σημειώνεται ότι το 2023 η Sberbank ενέγραψε κέρδη ρεκόρ ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών το περασμένο έτος, καταγράφοντας υπερπενταπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2022, καθώς ο ρωσικός τραπεζικός τομέας ανέκαμψε από τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κέρδη ρεκόρ για τη ρωσική Sberbank – Καταλύτης τα δάνεια του… Πούτιν

Η κρατική τράπεζα, η οποία κυριαρχεί στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας με περίπου 110 εκατομμύρια πελάτες λιανικής, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τα σχέδιά της να πραγματοποιήσει ετήσια πληρωμή ρεκόρ μερίσματος άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στα κρατικά ταμεία

Η Sberbank ανήκει κατά πλειοψηφία στο κράτος και αυτά τα μερίσματα συνεισφέρουν σημαντικά στα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας, επιτρέποντας τελικά στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεγάλες δαπάνες, ιδίως σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Παρατηρούμε ισχυρή ανάπτυξη για την αρχή του έτους στα κεφάλαια πελατών λιανικής (2,4%), η οποία αποτελεί μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη της επιχείρησης στο μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο CEO German Gref, όπως γράφει το Reuters.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας μειώθηκε στο 24,2% από 25% ένα χρόνο πριν. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 24,4% στα 700 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων της Sberbank αυξήθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του τμήματος των καταναλωτών και τα κεφάλαια των πελατών ήταν συνολικά 5,1% υψηλότερα, ενισχυμένα κυρίως από εταιρικούς πελάτες.

Απομονωμένες από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, οι ρωσικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την έκρηξη του εγχώριου δανεισμού, καθώς τα νοικοκυριά έσπευσαν να λάβουν κρατικά επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια και ο εταιρικός δανεισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Τα κέρδη είναι άλλο ένα σημάδι της σχετικής ανθεκτικότητας της ρωσικής οικονομίας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τη βλάψουν μέσω εμπορικών περιορισμών και άλλων σωφρονιστικών μέτρων.

Επιδοτούμενα δάνεια

Τα προγράμματα δανείων που επιδοτούνται από την κυβέρνηση επέτρεψαν στους Ρώσους να αγοράσουν νεόδμητα διαμερίσματα με το ήμισυ του επιτοκίου που ορίζει η κεντρική τράπεζα. Πάνω από το 60% των δανείων που χορηγήθηκαν από ρωσικές τράπεζες το 2023 επιδοτήθηκαν.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ασκήσει πιέσεις κατά της παράτασης των περισσότερων από αυτά τα προγράμματα επειδή αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων και επιδεινώνουν την ανισότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ