Αυξήσεις μισθών χωρίς υπερβολές θα προσφέρουν οι επιχειρήσεις ως κίνητρο προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό και να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις υπάρχουσες κενές θέσεις εργασίας. Εντός του δωδεκάμηνου το 72% των επιχειρήσεων απαντά ότι θα προσφέρει υψηλότερους μισθούς, ενώ το 40% προσδιορίζει την αύξηση των μισθών μέχρι το 5%. Μόλις το 1% των επιχειρήσεων μιλάει για αυξήσεις άνω του 20%.

Πρόκειται για την έρευνα της εταιρείας η Randstad, σε δείγμα 585 επιχειρήσεων, η οποία δείχνει ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48%) θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της περιόδου, είναι το συνολικό κόστος απασχόλησης. Μάλιστα το 63% θεωρεί ως μη ρεαλιστικές τις προσδοκίες για τους μισθούς, γεγονός που αποτελεί και τη βασική αιτία των δυσκολιών που παρουσιάζονται για την προσέλκυση ταλέντων στις επιχειρήσεις.

Μέτρα σοκ ή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το ασφαλιστικό, έως το 2070

Σύμφωνα με την έρευνα το 59% των επιχειρήσεων έχει επιλέξει να αυξήσει τους μισθούς για να διαχειριστεί την έλλειψη προσωπικού. Το 72% των εταιριών δηλώνει την πρόθεση για αυξήσεις μισθών εντός των επόμενων 12 μηνών. Από αυτές, το 40% προτίθεται να δώσει αυξήσεις που δεν υπερβαίνουν το 5%, ενώ μόλις το 1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι αυξήσεις που προτίθεται να δώσει είναι υψηλότερες του 20%. Το 65% θεωρεί ότι οι μισθοί που καταβάλλονται είναι ίδιοι με εκείνους των εταιριών που βρίσκονται σε ανταγωνισμό, ενώ το 21% πιστεύει ότι η εταιρία τους καταβάλλει υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές.

Σε ό,τι αφορά τις διενέργεια προσλήψεων, το 53% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων. Προβάλει ως λόγο την επιχειρηματική ανάπτυξη (89%), ενώ το 30% θα πραγματοποιήσει αύξηση εργαζομένων επειδή διαπιστώνει ότι υπάρχει ανάγκη στην επιχείρησή του για άτομα με νέες δεξιότητες.

Οι περισσότερες προσλήψεις προγραμματίζονται να γίνουν στον τομέα της τεχνολογίας (53%) και στις πωλήσεις (43%). Τις περισσότερες δυσκολίες εύρεσης εργαζομένων, αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις ειδικότητες μηχανικών (83%), στην τεχνολογία (78%) και στην παραγωγή (57%).

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι τα ελκυστικά πακέτα αποδοχών και παροχών που προσφέρουν, αποτελούν το πιο σημαντικό στοιχείο που προσελκύει εργαζόμενους, ενώ άλλες προέταξαν τις επαγγελματικές ευκαιρίες καριέρας και το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Σε επίπεδο παροχών, το 78% των επιχειρήσεων προσφέρει εκπαίδευση και το 58% δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. Ειδικά ως προς τις οικονομικές παροχές, το 74% προσφέρει κινητό τηλέφωνο και ατομικά μπόνους απόδοσης και το 64% ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολύ ψηλά βρίσκονται επίσης τα κουπόνια σίτισης – επιδότηση γεύματος (61%), καθώς και το εταιρικό αυτοκίνητο (52%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax