Μέχρι τα μέσα Απριλίου, οι 160 καλλιεργητές πατάτας της Ιρλανδίας θα είχαν συνήθως φυτέψει 85.000 στρέμματα. Μέχρι στιγμής έχουν φυτευτεί μόνο περίπου 200.
Η Ιρλανδία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων πατάτας καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις καθυστερούν τη φύτευση της μεγαλύτερης καλλιέργειας λαχανικών και το Brexit συνεχίζει να περιπλέκει την προσφορά σπόρων.
Ήπειρος: Ερευνητικά έργα για την πατάτα Χρυσοβίτσας και το τυρί από το Δολό
Το κελτικό έθνος, του οποίου η ετήσια κατανάλωση πατάτας 94 κιλών ανά κεφαλή είναι σχεδόν τριπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κανονικά θα ξεκινούσε την κύρια περίοδο φύτευσης τώρα. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες – που αντικατοπτρίζουν την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί – έχουν εκτροχιάσει τα χρονοδιαγράμματα.
Όπως οι περισσότεροι καλλιεργητές, ο Σον Ράιαν, πρόεδρος της επιτροπής πατάτας της Ένωσης Ιρλανδών Αγροτών – IFA, δεν έχει φυτέψει «ούτε ένα ακόμη» από τα 200 στρέμματά του στη νοτιοανατολική κομητεία Wexford.
Τα χωράφια δεν στεγνώνουν
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα χωράφια να στεγνώσουν για να πάμε να οργώσουμε», είπε. «Μπορεί να είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν ξεκινήσει, αλλά η πλειοψηφία δεν ξεκινά μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη», είπε.
Αυτό περιλαμβάνει τον ίδιο – η γη του βρίσκεται σε ψηλό έδαφος που είναι συνήθως πολύ πιο ξηρό – αλλά ακόμη και αυτός παλεύει φέτος. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο όπως φέτος», είπε ο Ράιαν, ο οποίος ασχολείται με τη γεωργία εδώ και τρεις δεκαετίες.
Ο Ρίτσαρντ Χάκετ, σύμβουλος γεωργίας, σημείωσε στους Financial Timesότι οι επιστήμονες αποδίδουν μακρύτερες περιόδους ξηρασίας και μεγαλύτερες περιόδους υγρασίας στον αντίκτυπο της θέρμανσης του πλανήτη. «Θα ήταν πολύ άστοχο να πείτε ότι αυτό δεν είναι κλιματική αλλαγή. . . Αυτά τα δύο τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα – αυτά τα μεγάλα διαστήματα σίγουρα επιμηκύνονται».
Πρώτη στην Ευρώπη
Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αγκάλιασε το φυτό της Νότιας Αμερικής ως βασική καλλιέργεια. Άκμασε στο έδαφος και το κλίμα της Ιρλανδίας και έγινε βασικός πυλώνας της διατροφής: από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι Ιρλανδοί άνδρες έτρωγαν έως και 6 κιλά την ημέρα.
Αλλά μια καταστροφική μάστιγα που ξεκίνησε το 1845 εξαφάνισε τα φυτά της πατάτας και προκάλεσε λιμό που διαμόρφωσε την ιστορία της Ιρλανδίας. Η Gorta Mór – η Μεγάλη Πείνα, στα ιρλανδικά – σκότωσε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και ανάγκασε έως και 2 εκατομμύρια να μεταναστεύσουν τα επόμενα χρόνια, κυρίως στις ΗΠΑ.
Τα σημερινά προβλήματα της Ιρλανδίας δεν πηγάζουν από την υπερβολική εξάρτηση από την μονοκαλλιέργεια, όπως τότε, αλλά από μία ποικιλία, ιρλανδικής εκτροφής. Η κοκκινόφλουδη αμυλώδης ποικιλία Rooster, που αναπτύχθηκε από τον κρατικό οργανισμό γεωργικών ερευνών της Ιρλανδίας, Teagasc, και κυκλοφόρησε εμπορικά το 1991, είναι τώρα το best-seller της χώρας, αποτελώντας το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, λέει η IFA.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες ποικιλίες που είναι πιο κατάλληλες», είπε ο Χάκετ. «Το Rooster έχει μια πολύ, πολύ μεγάλη καλλιεργητική περίοδο και δεν ταιριάζει πραγματικά σε μια υγρή περίοδο ή μια όψιμη περίοδο φύτευσης».
Ελάχιστη σπορά μέχρι τώρα
Μέχρι τα μέσα Απριλίου, οι 160 καλλιεργητές πατάτας της Ιρλανδίας θα είχαν συνήθως φυτέψει 21.000 στρέμματα. Μόνο περίπου 50 έχουν φυτευτεί μέχρι στιγμής, είπε ο Ράιαν.
«Θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα εφοδιασμού, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Σέι Φέλαν, ειδικός στις καλλιέργειες πατάτας στο Teagasc, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επιδείνωσε επίσης τα προβλήματα των αγροτών.
«Το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα σπόρων», είπε ο Φέλαν. Η Ιρλανδία βασιζόταν σε σπόρους πατάτας από τη Σκωτία, αλλά δεν μπορούσε πλέον να τους προμηθεύεται εκτός ΕΕ «επειδή δεν μπορείτε να πάρετε ένα φυτό και να το βάλετε στο έδαφος εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση», παρόλο που μπορούν να μεταφερθούν πατάτες για μεταποίηση .
Αλλά υπήρχε κάποια θετική επίδραση από το Brexit: τα ιρλανδικά καταστήματα fish and chips βασίζονταν παραδοσιακά σε φθηνότερες πατάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά «αρχίζουμε να αντιστρέφουμε αυτήν την τάση τώρα και είμαστε σχεδόν σε θέση να τις ανταγωνιστούμε, οπότε μπορούμε να το πετύχουμε να ανακτήσουμε αυτή την αγορά», πρόσθεσε ο Φέλαν.
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στην Ιρλανδία ως προμηθευτή της ΕΕ, καθώς μεγάλες αγροτικές περιοχές, όπως η Ισπανία, έχουν υποφέρει από τις ακραίες θερμοκρασίες και τη μείωση των υδροφόρων οριζόντων. «Θα έβλεπα την Ιρλανδία να είναι σε προνομιακή θέση να επωφεληθεί από την κλιματική αλλαγή επειδή έχουμε πολλά νερά», είπε ο Χάκετ.
Προς το παρόν, οι αγρότες ελπίζουν ότι οι προβλέψεις για ξηρότερες καιρικές συνθήκες θα πραγματοποιηθούν. Αλλά η Εκκλησία των Μεθοδιστών στην Ιρλανδία δεν έπαιρνε κανένα ρίσκο, ζητώντας από τις εκκλησίες της να προσευχηθούν «για να χαλαρώσει η βροχή» καθώς και «την κατανόηση και την κατάλληλη απάντηση από την κυβέρνηση. . . και τους καταναλωτές».
Latest News
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Copernicus: Είναι «βέβαιο» πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο (Copernicus), αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που θα ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Μια «συννεφιασμένη» εξήγηση για τους καύσωνες
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2023 αποτέλεσαν γρίφο για τους επιστήμονες, που τώρα φαίνεται να βρήκαν τη λύση του στην απουσία χαμηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα
Το αστρονομικό κόστος των ξηρασιών – Κίνδυνος ερημοποίησης της Ελλάδας
H έλλειψη νερού και η συρρίκνωση καλλιεργούμενων εκτάσεων κοστίζει ήδη 300 δισ. δολάρια τον χρόνο
COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP29 που φιλεξονήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν