Αδιάθετοι παραμένουν σχεδόν 3.000 τόνοι πατάτας στις Σέρρες, με τους παραγωγούς να βλέπουν το προϊόν τους να σαπίζει στις αποθήκες.

Η μείωση της ζήτησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αγγίζει το 80%. Όπως επισημαίνουν οι πατατοπαραγωγοί της Άνω Βροντούς Σερρών σε υπόμνημά τους «μεγάλη ποσότητα αδιάθετης πατάτας, που σχεδόν φτάνει στο ύψος της συνολικής μας ετήσιας παραγωγής παραμένει στις αποθήκες μας, με κίνδυνο λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών (άνοδος της θερμοκρασίας) να υποβαθμιστεί και όσο βαδίζουμε προς το καλοκαίρι να αλλοιωθεί και τέλος να οδηγηθεί στις χωματερές με επιπρόσθετη δαπάνη».

Καλαμάτα: Κινητοποίηση παραγωγών πατάτας για τις χαμηλές τιμές

Ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας

Η πτώση της ζήτησης παρατηρείται, σύμφωνα με τους παραγωγούς, «εξ’ αιτίας της ανεξέλεγκτης εισαγωγής πατάτας από άλλα κράτη (Τουρκία, Αίγυπτος κλπ), την ποιότητα της οποίας δεν γνωρίζει ο καταναλωτής. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η απουσία συστηματικής διαφήμισης της ποιοτικής Ελληνικής πατάτας από κρατικούς φορείς, όπως συμβαίνει με άλλους τομείς οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας».

Η πώληση ή απορρόφηση της παραγωγής, εκτός από διέξοδο απέναντι στο φάσμα της απόλυτης φτωχοποίησης τους, θα καλύψει και τα έξοδα της επικείμενης καλλιεργητικής περιόδου του 2023, γι’ αυτό οι παραγωγοί ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη είναι η κατάσταση στην κοινότητα Ορεινής, αλλά και στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου Δράμας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO