Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις μέσα σε ένα τοπίο αστάθειας κατέγραψε ο όμιλος Καρέλια για το 2023. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση κύκλου εργασιών και καθαρών κερδών σημείωσε το περασμένο έτος η καπνοβιομηχανία, καθώς:

• Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν από το 1,265 στο 1,324 δισ. ευρώ.

Καρέλιας: 15ος μισθός και μπόνους στους εργαζόμενους

• Το EBITDA υποχώρησε από τα 110,1 στα 104,9 εκατ. ευρώ.

• Τα καθαρά κέρδη διευρύνθηκαν από τα 85,3 στα 86,8 εκατ. ευρώ.

• Στις 31/12/2023 τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 713,4 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό θετικό ταμείο διαμορφώθηκε στα 695,84 εκατ. ευρώ, αν προσμετρηθούν οι επενδύσεις του Ομίλου σε χρηματοοικονομικά προϊόντα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Η διοίκηση της Καρέλιας θα προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 12,4 ευρώ ανά μετοχή.

«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο επιχειρηματικό περιβάλλον, με γεωπολιτικές εντάσεις, έντονες πληθωριστικές πιέσεις, αστάθεια στα κόστη ενέργειας και μεταφορών, αλλά και αυξήσεις της φορολογίας καπνού στις σημαντικότερες από τις διεθνείς μας αγορές, η απόδοση του Ομίλου κατά τη χρήση 2023 χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ικανοποιητική, με αύξηση του Κύκλου εργασιών, διατήρηση της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα και περαιτέρω ισχυροποίηση των ταμειακών του διαθεσίμων», επισημαίνει η εταιρεία στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Καύσιμα κίνησης από τον τουρισμό

«Στην ελληνική αγορά και παρά τον εντονότατο ανταγωνισμό από προϊόντα εναλλακτικής παροχής νικοτίνης, πετύχαμε αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα 8,5% περίπου, αποτέλεσμα της ενίσχυσης των μεριδίων των περισσοτέρων σημάτων μας, αλλά και της αυξημένης κίνησης στα σημεία ταξιδιωτικής λιανικής, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο και παρά την ελαφρά συρρίκνωση της κατηγορίας, οι όγκοι πωλήσεων των σημάτων μας κινήθηκαν στα επίπεδα του 2022, βελτιώνοντας έτσι και εδώ τα μερίδιά μας.

Στις διεθνείς μας αγορές, ο όγκος πωλήσεων στα τσιγάρα παρουσίασε ελαφρά αύξηση 2% περίπου, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο η αύξηση ήταν της τάξεως του 14%. Ειδικότερα στην αγορά της Βουλγαρίας, ο όγκος των πωλήσεών μας αυξήθηκε 5% περίπου στα τσιγάρα, ενώ ελαφρά πτωτικά κινήθηκαν οι όγκοι στον καπνό για στριφτό τσιγάρο», σημειώνεται.

Προβληματίζουν τα αυξημένα κόστη

«Σε επίπεδο κόστους πρώτων υλών, η βασικότερη πρόκληση για το εγγύς διάστημα είναι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών κτήσης καπνών, οι οποίες, λόγω περιορισμένης προσφοράς οφειλόμενης σε αντίξοες για την καπνοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες στις πιο σημαντικές παραγωγικές χώρες (Βραζιλία, Ζιμπάμπουε, κλπ.), αλλά και του περιορισμού εξαγωγών από την Κίνα, δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, σε αντίθεση με τις τιμές των υπολοίπων υλικών που σταδιακά δείχνουν να αμβλύνονται», υποστηρίζει η «Καρέλιας».

Αισιοδοξία για το 2024

«Στην ελληνική αγορά, η πορεία των πωλήσεων κατά τους πρώτους μήνες του 2024 δείχνει να κινείται σε ελαφρά ανοδική τροχιά, τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό, με τις premium οικογένειες σημάτων μας να κερδίζουν μερίδια αγοράς. Παράλληλα, το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει υψηλά στην προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στις πωλήσεις μας στα σημεία ταξιδιωτικής λιανικής, ενώ η πρόσφατη άρση περιορισμών στην αγορά καπνικών προϊόντων από επισκέπτες από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να έχει πρόσθετο θετικό αντίκτυπο στους όγκους πωλήσεων», αναφέρει η εταιρεία.

«Σε ότι αφορά τις διεθνείς πωλήσεις, αυτές αναμένεται, εν πολλοίς, να κινηθούν με τους ίδιους ρυθμούς και τάσεις όπως και κατά τη διάρκεια του 2023. Οι όγκοι στην Ε.Ε. και στις Βαλκανικές χώρες εμφανίζονται, κατά τους πρώτους μήνες του έτους, ανοδικοί, αντισταθμίζοντας, έτσι, τις ελαφρά μειωμένες εργοστασιακές τιμές πώλησης προς τις πλείστες βαλκανικές αγορές, απαραίτητες προκειμένου να προστατέψουμε την ανταγωνιστικότητα των σημάτων μας εν μέσω συνεχιζόμενων αυξήσεων στη φορολογία καπνού», επισημαίνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις