Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,6% και καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ, κυρίως από την κατασκευαστική δραστηριότητα, ανακοίνωσε για το σύνολο του 2023 ο όμιλος ΑΒΑΞ.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σημαντικά κατά 17,2% από το 2022 και 59,8% από το 2020, ενώ καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ 3,3 δισ. ευρώ στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων (στο 54% τα Ιδιωτικά έργα και ΣΔΙΤ)

Στο πλαίσιο, η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 44% των καθαρών κερδών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το 2023.

Χρ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): «Πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη εμβληματικών έργων»

Ανοδική πορεία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το 2023 προκύπτει αύξηση 12,6% στον Κύκλο Εργασιών, ο οποίος κινήθηκε στα 453,5 εκατ. ευρώ, έναντι 402,7 εκατ. το 2022. Συνεχίστηκε παράλληλα, για μία ακόμη χρονιά, η εντυπωσιακή μείωση του Καθαρού Δανεισμού της εταιρίας κατά 37,9 εκατ. ευρώ το 2023 (-17,2% από το 2022, και -59,8% από το 2020), ενώ σημειώνεται ιστορικό υψηλό στο Ανεκτέλεστο Υπόλοιπο Έργων στα €3,3 δις. Μάλιστα, παρότι η ΑΒΑΞ «τρέχει» το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, τη Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, η εταιρία δεν στηρίζεται στα έργα του δημοσίου, αλλά αντιθέτως στο χαρτοφυλάκιο των ανεκτέλεστων έργων τα ιδιωτικά έργα και ΣΔΙΤ αντιπροσωπεύουν το 54% του συνόλου.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η γεωγραφική κατανομή του ανεκτέλεστου υπολοίπου του Ομίλου, με τα έργα εξωτερικού να αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.

Τα κέρδη μετά Φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ, έναντι €12,9 εκατ. το 2022, έτος στο οποίο είχε συμπεριληφθεί έκτακτο κέρδους €9,4 εκατ. ευρώ από πώληση συμμετοχής.

Νέα εμβληματικά έργα στο χαρτοφυλάκιο

Το 2023 ήταν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά ως προς την ανάληψη νέων έργων από τον Όμιλο, δεδομένου ότι στη διάρκειά του υπεγράφησαν αρχικές και συμπληρωματικές συμβάσεις δημόσιων και ιδιωτικών έργων, υπεργολαβιών και υπηρεσιών συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της υπογραφής συμβάσεων συνολικού ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Η αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ και μαρίνων του Ομίλου παραμένει υψηλή, προσφέροντας υψηλά προβλεπόμενα μερίσματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ ο Όμιλος συμμετέχει επιλεκτικά στις διαγωνιστικές διαδικασίες για νέες συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ στη χώρα μας.

Συνέπεια στη στρατηγική στόχευση στον χώρο των κατασκευών

Μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου 112MW έργων ΑΠΕ και της συμμετοχής στην παραχώρηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου το 2022, ο Όμιλος συνέχισε και το 2023 να απο-επενδύει από ώριμες μη-στρατηγικές συμμετοχές, προκειμένου εστιάσει στον χώρο των κατασκευών, παραχωρήσεων και real estate που επιδεικνύουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Η απόδοση του κλάδου κατασκευών βελτιώθηκε, με διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους. Συγκεκριμένα, το περιθώριο EBITDA των κατασκευών αυξήθηκε σε 6,2% το 2023 από 4,7% το 2022, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των νέων έργων.

Επισημαίνεται ότι η συνολική μείωση του καθαρού δανεισμού από το τέλος του 2020 αγγίζει το 60%, με αποτέλεσμα παρά την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού το χρηματοοικονομικό κόστος του Ομίλου να συγκρατηθεί σε €20,8 εκατομμύρια το 2023 έναντι €20,7 εκατομμυρίων το 2022.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Χρήστος Ιωάννου, δήλωσε: «Ο Όμιλος ΑΒΑΞ συνεχίζει να ανεβάζει ταχύτητα και να προχωράει με σταθερά βήματα εμπρός. Το 2023 είδαμε τα εμβληματικά έργα που ήδη έχουμε αναλάβει να αρχίζουν να αποτυπώνονται στις οικονομικές μας επιδόσεις και τα τακτικά κέρδη μας να προέρχονται από τον πυρήνα της κατασκευαστικής μας δραστηριότητας. Με το ανεκτέλεστο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 3,3 δισ. ευρώ, με νέα έργα που αναλάβαμε το 2024, καθώς και την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία του Ομίλου μας στα σύνθετα κατασκευαστικά έργα, θέτουμε τις βάσεις για να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Betshop.gr: Αναστέλλει τη λειτουργία της η πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος
Business of Sport |

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Betshop.gr - Κατάσχεσε η εφορία τον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών της

Η εταιρεία B2B GAMING SERVICES που διαχειρίζεται τη Betshop.gr κάνει γνωστή την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού των πελατών της από τις φορολογικές αρχές

Στον «αφρό» η μπύρα: Με +7-8% «τρέχουν» οι πωλήσεις σε όγκο
Επιχειρήσεις |

Στον «αφρό» η μπύρα: Με +7-8% «τρέχουν» οι πωλήσεις σε όγκο

Στον καιρό, στις αυξημένες τουριστικές ροές και στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα «ποντάρουν» πολυεθνικοί και Έλληνες ζυθοποιοί – Πώς κινούνται τα οικονομικά μεγέθη των μεγάλων «παικτών» της μπύρας